Datum plaatsing: 28-07-2018 22:48:00

Verslag en foto's: ADO Den Haag wint van Panathinaikos

ADO Den Haag heeft na de winst woensdag op Athletic Bibao wederom van een buitenlandse club gewonnen.

Vanavond werd de tiende oefenwedstrijd in de voorbereiding met 3-1 gewonnen van het Griekse Panathinaikos. Het was het eerste oefenduel deze zomer in het eigen stadion. Het laatste kwartier werd er tegen 10 man van het Griekse elftal gespeeld.

Panathinaikos, 110 jaar geleden opgericht, werd 20 keer landskampioen in Griekenland en de club won 18 keer de Griekse beker. Afgelopen seizoen eindigde de club op de 11e plek in de Griekse competitie.

AZ won 10 dagen geleden met 2-0 van de Griekse club die wel met 5-0 van VV Goes wist te winnen, de club waartegen ADO Den Haag de eerste nederlaag van de oefenreeks leed.

Bij ADO kwamen de net aangetrokken Dion Malone en Aaron Meijers niet in actie. Zij zijn nog niet helemaal wedstrijdfit. Trevor David is langdurig uitgeschakeld door zijn recente kruisbandblessure. Bas Kuipers zat deze wedstrijd een schorsing uit na zijn rode kaart woensdag tegen Athletico de Bilbao.

Er werd voorafgaand aan de wedstrijd een minuut stilte gehouden ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de bosbranden in Griekenland. Ook werd er door beide ploegen met rouwbanden gespeeld.

De Griekse ploeg begon fel aan de wedstrijd en wist na een verdedigingsfoutje van ADO al in de derde minuut te scoren. Het merendeel van de ruim 1700 toeschouwers, dat voor ADO was -  er was ook een aantal in Nederland wonende Griekse supporters aanwezig -  zag de bui al hangen en dacht dat het alweer een nederlaag zou worden.
ADO wist daarna weer grip op de wedstrijd te krijgen en zette goed druk wat resulteerde in een verdiende gelijkmaker. Op aangeven van Becker wist John Goossens de 1-1 op het scorebord te zetten. In de 30e minuut werd het 2-1. Na opnieuw een voorzet van Becker schoot Hooi de bal achter de Griekse keeper.

De tweede helft werd zonder wissels van de zijde van ADO Den Haag ingegaan. ADO wist het de Griekse keeper, die bij vlagen aan het stuntelen was, knap lastig te maken. Panathinaikos wist af en toe wel een kansje te creeren, maar Robert Zwinkels kon de aanvallen goed pareren.
Er werd aan Griekse kant veel gewisseld, en ook Fons Groenendijk bracht vers bloed in. Zo kwamen in de 62e minuut Bakker en Goppel voor Immers en Becker in het veld en even later Zhang en Lorenzen voor Hooi en Falkenburg.
Rond de wissels was er genoeg vermaak voor het publiek. Zo brak in de 58e minuut de vlag van de grensrechter die voor de Noordtribune liep en nadat hij een vergeefse poging had gedaan om deze zelf te repareren, moest er een nieuwe vlag worden aangereikt, wat tot enige hilariteit leidde. Ook was er een opstootje rond het Haags kwartiertje in het veld, waarna Beugelsdijk en een speler van Panathinaikos geel kregen van scheidsrechter Lindhout.

Rond het Haags kwartiertje moest een speler van Panathinaikos het veld geblesseerd verlaten. Voor hem kwam geen speler meer in het veld, zodat ADO Den Haag het laatste kwartier tegen 10 man speelde.

Een paar minuten voor tijd haalde Zhang definitief de trekker over: met een bijzonder fraai schot schoot hij de 3-1 in. Daarvoor had hij de bal in de middencirkel veroverd, maakte een rush naar de goal speelde de bal naar Bakker en gaf duidelijk aan waar Bakker de bal moest plaatsen. Waarop de Chinese speler het een-tweetje met Bakker succesvol zelf afrondde.

Een redelijke wedstrijd met een goed resultaat!
Vrijdagavond speelt ADO Den Haag wederom een wedstrijd tegen een Griekse ploeg. ADO Den Haag speelt dan in eigen huis tegen Aris Thessaloniki.

Opstelling ADO Den Haag: Robert Zwinkels, Robin Polley, Tom Beugelsdijk, Wilfried Kanon, Shaquille Pinas, John Goossens (85. Maarten Rieder), Lex Immers (62. Danny Bakker), Nasser El Khayati, Sheraldo Becker (62. Thijmen Goppel), Erik Falkenburg (71. Yuning Zhang), Elson Hooi (71. Melvyn Lorenzen)