De Waarheid

Datum plaatsing: 24-08-1961 09:49:00

ADO klopt Fortuna op de valreep

Terwijl een ieder zich al met een gelijk spel had verzoend en reeds zeer velen van de rond 18.000 toeschouwers het Zuiderpark hadden verlaten, scoorde ADO-rechtsbulten Trommel voor de tweede maal, daardoor zijn club meer aan een gelukkige dan verdiende overwinning helpend.

Afgaande op de cornerverhouding (15 tegen 2) zou men geneigd zijn een voortdurend ADO-overwlcht te veronderstellen. Dit was echter niet het geval. De Fortuna-aanval, waarin Wilkes duidelijk toonde nog steeds mee te tellen, zocht het voor doel echter te veel in kort spel. Hierdoor kreeg altijd nog wel een roodgroene verdediger de kans het leer een andere kant uit te trappen.

Bij Fortuna, dat zonder v. d. Hart speelde (zijn plaats werd zeer verdienstelijk door Notermans ingenomen), viel vooral het uitstekende werk van doelman Vogels op. By de thuisclub was spil Villerius de grote man. De eerste tien minuten waren voor Fortuna. Onmiddellijk na de aftrap verraste Wilkes met een solo-actie, welke door Pfeiffer werd afgewerkt, De bal vloog echter net naast. Daarna was het midvoor Erens, die eerst wel schrok van een mooie, hem door Kohn geboden kans, maar in de 9e minuut zijn verzuim goedmaakte door Oostrum, die een schot van Wilkes had kunnen keren, met een kopstoot te passeren (0-1). Twee minuten later moest Oostrum door tijdig uitlopen een tweede treffer van Erens voorkomen. In het daarop volgende Haagse offensief werden wel vele corners afgedwongen, maar een doelpunt leek voor de Zuiderparkers niet weg gelegd. Ook niet rond het half uur, toen een slechte uittrap van Vogels de bal bij Schuurman deed belanden. Deze bedacht zich geen ogenblik en school direct in. Met een pantersprong kon de Fortuna-goalie de bal echter toch nog stoppen.

Twee solo-acties van Rijnvis werden na rust eveens op het nippertje gestopt, zoals ook de alleen voor de uitlopende Ostrum gekomen Wilkes zijn kogel door de ADO-doelman gekeerd zag. In de elfde minuut zette M. Clavan de bal scherp voor doel en via de rug van Schuurman kwam het leer bij Trommel, die Vogels kansloos liet (1-1). Even leek Fortuna aangeslagen, en alleen door alles op de verdediging te gooien kon het Haagse geweld werden gekeerd. Zo kon de toestormende Munsters nog net de door Clavan over de uitlopende Vogels in het verlaten doel gewipte bal van de lijn wegtrappen. ADO bleef hierna duidelijk sterker en alleen door zich in de baan van de schoten van Schuurmans en Trommel te werpen, konden de groenwitte verdedigers doelpunten voorkomen. In de laatste minuut werd het dus echter toch nog 2-1, toen Trommel na goed aangeven van Schuurman opnieuw raak schoot.