volg adofans op ....
volg adofans op Twitter volg adofans op Facebook volg adofans via RSS Join adofans op linkedin Join adofans op instagram
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 PSV 22 18 3 1 57
2 AJA 21 16 2 3 50
3 FEY 21 13 3 5 42
4 AZA 22 12 4 6 40
5 VIT 22 9 6 7 33
6 HER 22 10 2 10 32
7 UTR 21 8 5 8 29
8 VVV 22 8 5 9 29
9 ADO 22 7 6 9 27
10 FOR 22 7 5 10 26
11 WII 22 7 4 11 25
12 ZWO 22 7 4 11 25
13 GRO 21 7 3 11 24
14 EMM 21 6 6 9 24
15 HEE 22 5 9 8 24
16 EXC 21 6 4 11 22
17 GRA 21 5 3 13 18
18 NAC 21 4 4 13 16
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
trouw

Datum plaatsing: 01-08-1969 12:10:00

Vaclav Jezek moet ADO leiden naar revanche op het verleden


Hoe moeilijk het is om definitief met het 'verleden' af te rekenen ondervindt thans ook het Haagse ADO.


Telkens opnieuw duiken in het Zuiderpark de 'angstige' beelden op van het voorbije seizoen. Een jaar, waarin ADO zijn faam als kampioenendoder' vrijwel verspeelde; een seizoen waarin die Haagse topelf op eigen terrein werd overklast door Feijenoord, Ajax en FC Twente. Een 'rampjaar', omdat de hechte verbintenis met de Oostenrijkse oefenmeester Ernst Happel tot 'n triest, voortijdig einde kwam en hulptrainer Rinus Loof als 'eerste man' de wedstrijdenreeks moest uitdienen. ADO wil vergeten. Vergeten dat de hoop op een flonkerend Europa Cupdebuut door FC Köln al in de tweede ronde bruut de grond werd ingeboord. Vooral vergeten ook, dat newcomer Holland Sport brutaalweg een geslaagde aanval op de macht in de Haagse voetbalwereld lanceerde. Niet door het aantal punten, maar door de gunst van het publiek bemachtigden de pupillen van Cor van der Hart de kroon; een kroon die voorbestemd leek 'het hoofd' van ADO te sieren. 
 
 
Faam
De taak die ADO zich het komende seizoen tot doel heeft gesteld, is dan ook duidelijk. Afrekenen met het verleden. Met het vorige seizoen, waarin de mislukkingen en teleurstellingen zich aaneen regen en waarin de hoofdmacht zo veel van de eerder gekweekte goodwill moest afstaan. Een zware taak die nu op de frêle schouders rust van de Tsjech Vaclav Jezek, de man die alleen door successen de herinnering aan de 'grote Happel' kan verbannen. Vaclav Jezek heeft echter veel mee. Gesteund door de feiten heeft hij reeds bij zijn selectiegroep een faam opgebouwd waar nauwelijks minder begaafden jaren over doen. Maar Jezek kan dan ook bogen op een imponerende staat van dienst. Alvorens hij tenslotte zwichtte voor de harde valuta uit het westen, leidde hij het Praagse Sparta naar vele triomfen.
 
Onder Jezek's bewind rende Sparta Praag tweemaal naar de nationale titel. Tweemaal ook werd die beker binnen de muren van het eigen stadion gevoerd en ook al twee keer werd de verovering van de Mitropa-cup een feit. Vaclav Jezek nam de trofeeën met zich mee naar Den Haag, waar hij werd opgewacht door een welwillende, maar toch gereserveerde selectiegroep.
 
 
Van die enigszins neutrale houding is nu — met de competitie pal voor de deur — niets meer over. In de vier oefenduels die de Haagse équipe volbracht leerden de spelers Jezek kennen als een hard, eerlijk en sympathiek trainer. In de oefenduels tegen Quick Boys (6-1), Excelsior (1-1), Fortuna Vlaardingen (1-0) en... Sparta Praag (ook al 1-0 voor de Zuiderparkers) vroeg Jezek het uiterste van zijn mannen, legde hij zijn vinger meedogenloos op de aanwezige 'wonden'.
 
 
Want zwakke plekken heeft het 'nieuwe' ADO nog altijd. Het meesterbrein van Jezek is het niet ontgaan. Tegenover de ongetwijfeld nuttige aankopen van de twee Seandinaviërs Niels Holmstrom (Denemarken) en Harald Berg (Noorwegen) staat het verlies van 'echte' buitenspelers: Kees Aarts naar Go Ahead en Harry Heijnen naar MVV. Weinig spraakzame, bescheiden Jezek had het al snel gezien: 'Ik heb gehoord dat ADO vorig jaar weinig doelpunten kon maken. Dat er daarom twee spitsen zijn gekocht is begrijpelijk en correct. Maar aan alleen spitsspelers heb ik niets. Die knapen moeten passes krijgen van de vleugels. En echte vleugelspelers heeft dit ADO nog niet.
 
 
Geen vleugels
Vaclav Jezek heeft opnieuw de feiten aan zijn zijde. Tegen Quick Boys, Excelsior en Fortuna Vlaardingen, speelde de technisch slagvaardige Haagse formatie de bal doorlopend in de 'trechter', waar de nog niet geacclimatiseerde Deen Holmström werd overvoerd. Ook tegen zijn 'eigen' Sparta Praag, woensdag in het Zuiderpark, vond Jezek nog geen oplossing. Niettemin meende hij: 'ADO heeft beter gespeeld dan in voorgaande wedstrijden. De inzet was uitstekend en dat waardeer ik. Een overwinning op Sparta Praag is een goede prestatie, al moet ik zeggen dat het elftal niet zichzelf was. Maar mijn vleugelprobleem' blijft.'
 
 
Het door de Tsjechen geïnspireerde ADO speelde in eem sterk defensieve opstelling met Holmstrom, Pas en Berg in vooruitgeschoven positie. Jezek: 'Ditmaal had ik geen opdracht gegeven om uit de tweede lijn naar voren op te rukken. Aangezien wij vooral op links zwak zijn instrueerde ik Berg om veel op links te opereren. Dat ging redelijk, het doelpunt kwam ook van die kant, maar goed liep het nog niet.
 
 
ADO, het op revanche beluste ADO, kent zijn gebreken. Meent Lex Schoenmaker: 'We gaan het komend seizoen een defensief 4—3—3-systeem spelen. Het middenveld moet sterk zijn. Bovendien moet er steeds één van die drie via links opkomen. Om de eerste linie te versterken. Zoiets ligt ons niet. Mij ook niet. Maar voor Jezek wil ik mij wel opofferen.' En Harald Berg, de 'denker' van de aanval: 'Ik, liever niet op links. Ik moet in de spits. Maar dat kan niet; wij hebben niemand anders, dus doe ik het.'
 
 
Weinig tijd
Problemen die het er voor Jezek niet eenvoudiger op maken. Moeilijkheden die in iets meer dan een week moeten zijn overwonnen. Dan immers wacht ADO het eerste competitietreffen en wel tegen FC Twente, de 'ontdekking' van vorig jaar. Jezek: "Ik heb weinig tijd. Maar toch schiet het op. De conditie is er, de wil ook. Het gaat nu om de vorm. Ik ben optimistisch, want dat moet een trainer altijd zijn."
 
Woorden die aanslaan bij het ADO-team. Een elftal dat nog twee wedstrijden heeft om zich verder in te spelen. Tegen FC Den Bosch en Helmond Sport kunnen de Hagenaars nog aan hun 'vorm' kneden. Jezek: "Belangrijke wedstrijden. De samenstelling van het elftal is wel zo ongeveer bekend. Ik zal mij er bij moeten neerleggen, dat ik geen echte vleugels heb. Misschien wordt de jonge Van Eeden het, maar hij is nog veel te jong."
 
Het zo fel aanvallende ADO van vorig seizoen zal in het openingdebuut met FC Twente vrijwel zeker een andere strijdwijze hanteren: Jezek: 'ADO zal de tegenstander ditmaal laten komen. Defensief spelen. Maar natuurlijk richten wij ons ook sterk op de counter attaque. Verdedigend zijn we er goed genoeg voor, Mansveld is op het ogenblik formidabel, terwijl ook Vos en Weimar mij hebben geïmponeerd.
 
 
 
 
Aankopen
Holmstróm (KB Kopenhagen), Berg (Ski Og Lynn) De Wolf (Ooievaars), Zwinkels (Velo), Van Vliet (eigen kweek amateurs), Van Es (eigen kweek amateurs).
 
 
Verkopen
Aarts naar Go Ahead, Jochems naar DWS, Heijnen naar MVV, Giesen naar  AC Oostende, Van Miert naar Fortuna Vlaardingen. Jacques Smit en Jan Vos en stoppen met voetballen.
 
 
Contractspelers
Advocaat, Ardesch, Berg, Van der Burg, de Caluwé, Van Duyn, Van Eeden, De Graaf, Van der Ham, Holmstrom, De Jong, Korevaar, Lalleman, Looye, Maassen, Mansveld, Van den Oever, Pas, De Puyt, Schoenmaker, Thie, Visser, Vos, Weimar, De Wolf, Zoete. Bres (am.), Van Es (am.) Van Vliet (am.).
 
 
Vermoedelijke opstelling
Thie; Van den Burch, Weimar, Mansveld, Vos; De Zoete, Van der Oever, Schoenmaker: Pas, Holmström, Berg