volg adofans op ....
volg adofans op Twitter volg adofans op Facebook volg adofans via RSS Join adofans op linkedin Join adofans op instagram
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 VIT 7 4 2 1 14
2 AJA 5 4 1 0 13
3 PSV 5 4 1 0 13
4 TWE 7 3 3 1 12
5 WII 7 4 0 3 12
6 SPA 7 3 2 2 11
7 HER 7 3 2 2 11
8 AZA 5 3 1 1 10
9 UTR 6 3 1 2 10
10 FEY 5 2 3 0 9
11 VVV 7 3 0 4 9
12 GRO 6 2 1 3 7
13 ZWO 7 2 1 4 7
14 HEE 6 1 3 2 6
15 ADO 6 2 0 4 6
16 EMM 6 1 0 5 3
17 FOR 6 0 2 4 2
18 RKC 7 0 1 6 1
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
trouw

Datum plaatsing: 04-02-1980 21:02:00

Voetzoeker brengen FC Den Haag op ideeen


Utrecht moet na korte onderbreking afhaken Voetzoekers brengen FC Den Haag op idee door Dick Bosscher


De supporters van FC Den Haag schijnen een effectieve oplossing te hebben gevonden om hun favorieten op te peppen, wanneer het in een thuiswedstrijd niet allemaal naar wens verloopt. Evenals tijdens de wedstrijd Den Haag- FC Twente vorig seizoen betekende een op het veld geworpen kanonsslag het keerpunt in een voor de Hagenaars verloren partij. Destijds leek Twente moeiteloos op een 1-0 overwinning af te stomen, maar nadat de wedstrijd gedurende enkele minuten was gestaakt omdat een donderbus gevaarlijk dicht bij de spelers tot ontploffing was gekomen, kwam een herboren FC Den Haag het veld weer in. Een gelijkspel was toen het resultaat. Nu gingen de Hagenaars zelfs verder en bogen een 1-0 achterstand om in een 2-1 overwinning.
 

Het is opvallend, dat niemand zich na afloop druk maakt over acties van het publiek, die verder spelen onmogelijk maken. Trainer Piet de Visser maakte zich er met een grapje vanaf: "Niet verder vertellen, maar het publiek is mijn geheime zender". Ook scheidsrechter Bakker bleef laconiek. "Ik had aanvoerder Aad Mansveld gewaarschuwd, dat ik tot staken van de wedstrijd over zou gaan, als er niet werd opgetreden", zegt hij. "Toen voor de derde keer vuurwerk op het veld werd gegooid, besloot ik de spelers tijdelijk naar de kleedkamers te sturen om de zaak wat af te laten koelen. En je ziet, dat dat resultaat heeft."Bakker zal het incident rapporteren, hetgeen weer zal leiden tot een pittige geldboete voor FC Den Haag. De boosdoeners blijven daardoor weer buiten schot, zodat ook na deze gebeurtenis geen sancties kunnen worden gesteld. Toch had ook FC Den Haag kunnen voorzien, dat de gezelligheid op de tribune uit de hand zou lopen. Gistermorgen al, trof de terreinknecht een van de doelen in vier stukken aan nadat een liefhebber zijn zaag op het houtwerk had uitgeprobeerd. FC Den Haag was al eerder met dit staaltje van hoogstaande humor geconfronteerd. Vlak voor de aanvang van de UEFA-partij tegen de Wolverhampton Wanderers in 1971 (1-3) bleek ook al een van de doelen niet al te stevig meer in de grond te staan.


Voor en tijdens de wedstrijd daalde net vuurwerk veelvuldig op de grasmat neer. De met helmen uitgeruste agenten hielden de hoofdtribune goed in de gaten, maar bemerkten niet de volksverhuizing tijdens de rust naar de Zuiderparktribune achter het doel van Hans van Breukelen. Vanaf die plaats werd de kanonsslag gegooid, die voor scheidsrechter Bakker aanleiding was om tot een afkoelingsperiode van zes minuten over te gaan.
 

Tot dat moment had FC Utrecht het heft volledig in handen. De voorsprong, die na zestien minuten door Ton de Kruyk was bereikt, werd op effectieve wijze vastgehouden. Zonder al te veel moeite overigens, want de Hagenaars hadden meer problemen met zichzelf dan met de tegenstander. Geen Haagse actie lukte, Aad Mansveld gaf voortdurend zwakke passes af en Ron Goodlass werd volledig ingepakt door Koos van Tamelen. De nog altijd met een blessure sukkelende Henk van Leeuwen werd duidelijk gemist, zodat acties van de ijverige Schoenmaker veelal tevergeefs waren. Diezelfde Schoenmaker had zijn ploeg vlak voor het Utrechtse doelpunt aan de leiding kunnen helpen, maar hij slaagde er niet in vanaf drie meter raak te schieten. Piet de Visser: "Tot de gelijkmaer sloten we onszelf op". Terecht voerde hij de uitgebreide ziekenboeg aan als een van de oorzaken van de verzwakking van zijn ploeg. Tijdens de wedstrijd mocht hij Van Bergenhenegouwen (arm uit de kom) en André Wetzel (liesblessure) aan de lange lijst toevoegen. Cees Tempelaar lijkt weer hersteld van zijn beenbreuk en krijgt extra trainingen van Piet de Visser. Tempelaar bevestigde zijn goede vorm door zich goed vrij te spelen en Simon van Vliet op maat te bedienen: 1-1.
 

Een op zon moment rustgevende organisator als Willen van Hanegem ontbrak bij de Utrechtenaren. Van Hanegem had zich wegens griep afgemeld en routiniers als Leo van Veen en Joop Wildbret bleken niet in staat zijn rol over te nemen. Trainer Han Berger stond T_et lang stil bij de nederlaag die Utrecht voorlopig weer van de fel begeerde vijfde plaats afzet. Berger: "We hebben de eerste helft goed gespeeld, maar Den Haag was na rust agressiever. Er staan ons nog dertien wedstrijden te wachten, dus er kan nog van alles gebeuren." Nauwelijks tien minuten later bracht Van Vliet zijn ploeg aan de leiding door een fraai afstandsschot.
 

De vermoediheid ging FC Utrecht in deze fase van de strijd parten spelen. Voor FC Den Haag ligt de zesde plaats, waarop de zinnen zijn gezet, weer in het verschiet. De Visser, die ondanks de jaarlijkse sleur toch blijft praten alsof hij het over een kampioenschap heeft: "Dit zijn twee belangrijke punten om aansluiting te houden. Maar let wel: wij hebben nooit gezegd, dat we de zesde plaats halen, we hebben alleen de intentie om tot de kanshebbers voor die zesde plaats te blijven behoren."