volg adofans op ....
volg adofans op Twitter volg adofans op Facebook volg adofans via RSS Join adofans op linkedin Join adofans op instagram
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 PSV 26 21 4 1 67
2 AJA 26 20 2 4 62
3 FEY 26 14 5 7 47
4 AZA 26 14 5 7 47
5 UTR 26 11 7 8 40
6 VIT 26 11 7 8 40
7 HER 26 12 3 11 39
8 GRO 26 10 5 11 35
9 WII 26 10 4 12 34
10 HEE 26 8 9 9 33
11 VVV 26 9 5 12 32
12 ZWO 26 8 5 13 29
13 FOR 26 8 5 13 29
14 ADO 26 7 7 12 28
15 EXC 26 7 5 14 26
16 GRA 26 7 4 15 25
17 EMM 26 6 7 13 25
18 NAC 26 4 5 17 17
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
Haaglanden Voetbal

Datum plaatsing: 19-03-2018 08:21:00

Robert Zwinkels: 'Als het goed gaat, vallen die 50/50 ballen ook goed'


Als gesproken kan worden van een constante factor binnen de huidige selectie van ADO Den Haag, dan zijn dat de prestaties van doelman Robert Zwinkels wel. Ook tijdens Excelsior uit was dit weer het geval. In de laatste minuut voor rust weet hij GarcĂ­a van een zekere 2-0 af te houden.Tekst: Glenn Duijzer

Behalve dat Robert Zwinkels goed staat de keepen dit seizoen, lijkt het ook wel of hij daarmee het nodige geluk afdwingt. Denk daarbij aan de kopbal tegen Ajax uit. Afgelopen zaterdag was dit weer tweemaal het geval. Velen zullen het zien als missers van de aanvallers. Maar Robert Zwinkels, ADO Den Haag, Eredivisiehet gebeurt wel heel erg vaak tegenover Zwinkels dit seizoen. Voor rust heeft Luigi Bruins alle mogelijkheden om een hoek uit de kiezen, maar hij schiet de bal in de handen van Zwinkels. Na rust krijgt Vermeulen een vrije kopkans. In plaats van een hoek te kiezen, kopt hij de bal over het doel. Zit het de Haagse doelman ook mee dit seizoen? Haaglanden Voetbal vroeg het na afloop aan de doelman.

 

Het begint langzaam eentonig te worden bij een wedstrijd van ADO Den Haag?

"Wat begint eentonig te worden?"

 

Dat je zo uitblinkt in het doel.

"Mwah, het was een degelijke pot. In de eerste helft had ik wel een paar belangrijke reddingen. Dan denk ik vooral aan die redding vlak voor rust. Daardoor gingen we gelukkig met 1-0 rusten. De eerste helft hebben we vooral in de rondo gestaan als ploeg. In de rust is er met de nodige deuren gegooid. Dat hoort er dan even bij om iedereen wakker te schudden. Na rust werd er meer druk gezet en kwamen we er goed uit. Daarmee creëerden we ook kansen."

 

Je zegt dat er in de rust met deuren is gegooid, bij wijzen van spreken. De trainer was in ieder geval – terecht – boos!

"Spreekwoordelijk met deuren gegooid, maar de trainer was wel degelijk heel boos. Hij vertelde de waarheid en die kan soms heel hard zijn. Maar soms kan het ook nodig zijn en word je weer wakker geschud. Het was bij ons in de rust zeker nodig."

 

Na de rust scoort alleen ADO Den Haag tweemaal. Maar Excelsior kreeg na rust ook de beste kansen.

"Dat denk ik ook. Ze kregen misschien wel over de hele wedstrijd gezien de beste kansen. Maar door de inzet dwongen we na rust wel iets af. We creëerden in ieder geval wel iets. Vergeet niet dat Falkenburg ook een bal op de paal schiet. Voor de rust kwamen we er helemaal niet aan de pas, dus dat was na rust zeker een verbetering."

 

Keepers zijn eenlingen. Ervaar jij dat ook? Speel jij je eigen wedstrijd, ongeacht wie er voor je staat?

"Ik probeer altijd mijn verdedigers te sturen. Met Beugelsdijk heb ik dat niet. Ik weet precies hoe hij beweegt, dat kan ik zelfs met mijn ogen dicht. Dat komt omdat ik al heel lang met hem speel, dan raak je gewend aan elkaar. Dat is natuurlijk anders met de jongens waar je minder vaak mee speelt. Dan moet je goed communiceren. Ik denk dat het tegen Excelsior redelijk goed ging."

Robert Zwinkels, ADO Den Haag, Eredivisie

Tijdens de warming-up blijkt dat Tyronne Ebuehi ook niet aan de wedstrijd kan beginnen. Hoe vind je dat zijn vervanger, Asmelash, het heeft gedaan?

"Hartstikke goed, het was niet echt gemakkelijk voor hem. Hij moest ook spelen op een positie waarop hij normaal niet speelt. Hij stond op Hadouir, dat is een inzakkende speler. Asmelash is meer een middenvelder en kon daardoor meer doordekken op het middenveld. Ik denk dat hij het prima heeft gedaan."

 

Je loopt alweer meer dan tien jaar bij ADO Den Haag rond en bent daarmee een ervaren rot. Wat denk je van Goppel en Asmelash? Zijn dat jongens voor de toekomst?

"Ze zullen het zelf moeten afdwingen. Ze moeten zich bewijzen op de momenten die ze krijgen. Vandaag hebben ze hun gezicht laten zien. De minuten die ze krijgen, moeten ze bewijzen dat ze erbij horen en dat ze stappen maken. In potentie zijn het goede jongens, maar ze moeten het zelf verder laten zien."

 

Je beleeft momenteel een heel goed seizoen. Heb je het idee dat je daarom nu het geluk op je hand heb? Ik denk aan de kopbal tegen Ajax en de kansen die Excelsior kreeg?

"Dat gevoel heb ik soms wel. Als het goed gaat, dan vallen die 50/50 ballen ook goed. Ik weet niet of dat ook te bewijzen is. Het kan ook net zo makkelijk andersom gebeuren. Ik zit regelmatig goed in de wedstrijd en dan vallen dat soort balletjes ook in mijn voordeel uit. Er zullen best wel weer tijden komen waarin het andersom gaat. Die tijden hebben we ook al gehad. Maar ik geniet er nu van zolang het duurt."


Robert Zwinkels, ADO Den Haag, EredivisieIs dat je drijfveer voor dit seizoen, gewoon genieten?

"Ja, ik geniet wel. Maar tijdens de eerste helft tegen Excelsior baal ik wel. Dan moet ik mezelf wel even oppeppen. Tijdens een dood moment zeg ik tegen mezelf dat ik vooral moet genieten. Dan komt vaak ook het beste in jezelf naar boven. Als keeper heb je wel eens momenten dat je gedachte afdwaalt. Dan sta ik wel eens te genieten."

Welke vraag zou jij als journalist aan Zwinkels stellen? En graag gelijk je reactie.

Mijn vraag: "Waar gaat dit seizoen eindigen?"

Reactie: "We hebben nog zes finales te gaan. Door bij Excelsior te winnen, hebben we goede zaken gedaan. We blijven op de achtste plaats staan. De komende wedstrijden moeten we alles uit de kast trekken en hopen dat iedereen snel fit wordt. Dan hoop ik dat het een heel mooi seizoen gaat worden. Maar daar moeten we nog een paar weken op wachten. Ik geniet nu wel van het seizoen en ik heb ook zin om het goed af te sluiten."