volg adofans op ....
volg adofans op Twitter volg adofans op Facebook volg adofans via RSS Join adofans op linkedin Join adofans op instagram
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 PSV 9 9 0 0 27
2 AJA 9 7 1 1 22
3 FEY 9 6 2 1 20
4 HER 9 6 1 2 19
5 VVV 9 4 2 3 14
6 AZA 9 3 3 3 12
7 VIT 9 3 3 3 12
8 EXC 9 3 3 3 12
9 UTR 9 3 3 3 12
10 ADO 9 3 2 4 11
11 WII 9 2 4 3 10
12 HEE 9 2 4 3 10
13 FOR 9 2 4 3 10
14 ZWO 9 3 1 5 10
15 EMM 9 2 2 5 8
16 GRA 9 2 1 6 7
17 NAC 9 1 1 7 4
18 GRO 9 1 1 7 4
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
Haagsche Courant

Datum plaatsing: 10-06-1992 13:12:00

FC Den Haag lijmt de scherven


Het imago van FC Den Haag heeft door de supportersrellen in Deventer een flinke deuk opgelopen. Adverteerders en sponsors hebben bedenktijd gevraagd. Nol de Ruiter, de nieuwe technisch directeur, heeft het vizier reeds op het komende seizoen gericht.


Daags na weer een nieuwe terugtocht van FC Den Haag richting de eerste divisie ziet Loek van Driel de zon al weer schijnen. De voormalig bestuurder, die komend seizoen met de nieuwe trainer Nol de Ruiter het technisch manegement zal gaan runnen, heeft zo juist overeenstemming bereikt met Dick Heesen. Deze- 22jarige centrumverdediger van het failliet geraakte FC Wageningen is vastgelegd voor een termijn van drie jaar.

door Dennis Mulkens

FC Den Haag, ADO Den Haag, Nol de RuiterHij verkreeg van de voetbalkenners uit het Zuiderpark uiteindelijk de voorkeur boven Gerrit Plomp van Feyenoord. "Voor Plomp moesten we 125.000 gulden neertellen. Heesen was transfervrij en is vele jaren jonger", verklaart Van Driel na de eerste deal, die moet leiden tot de wederopbouw van een kleinere, maar kwalitatief sterkere selectie. "We verwachten nog twee, maar mogelijk zelfs drie spelers aan te trekken voor het nieuwe seizoen", aldus Van Driel. "Want we willen binnen een jaar terug naar de eredivisie. Dan mogen we natuurlijk niet terug in kwaliteit." Hoe die spelersgroep er straks uitziet, is nog niet helemaal duidelijk. FC Den Haag, dat de amateur Erwin Metman van VUC vorig maand contracteerde, saneerde onlangs stevig en zwaaide twaalf spelers uit. Van hen is gisteravond informeel afscheid genomen. Doelman René Stam en verdediger Albert van Oosten kwamen contractverlenging overeen. Met Michel Adam, Jeffrey Talan en Frans Danen hoopt Van Driel ook tot een akkoord te komen. "We willen de groep versterken. We hebben immers tweemaal verloren van de nummer twaalf van de eerste divisie. Dan mag je niet stellen dat we het met het huidige materiaal moeiteloos redden."

Te koop
Aan de contracten van spelers met doorlopende verbintenissen wordt wat Van Driel betreft niet getornd. "Maar iedereen is te koop", zegt de Rijswijker. "Er hangt wel een bepaald prijskaartje aan iedere speler. Het zal niet meer gebeuren, zoals in het verleden, dat jongens als Ron de Roode en Alfons Groenendijk voor een relatief laag bedrag de deur uitgaan." Hoewel zich nog geen club officieel heeft gemeld, houdt FC Den Haag er rekening mee dat zich gegadigden zullen melden voor bij voorbeeld Marcel Valk, Marco Gentile (Willem II) en Cor Lems (Luton Town).

Dick Heesen is dus de eerste aanwinst in een rij van minimaal drie voetballers. "FC Den Haag sprak hem als club erg aan", verduidelijkt Van Driel. "Er zit natuurlijk leven in onze club en er zijn spelers die dat waarderen. We waren ook al vergevorderd met Jeffrey van As van Ajax, maar die koos na de ontwikkelingen van afgelopen week toch maar voor MVV." "Ja", zegt Dick Heesen zelf, "de entourage rondom FC Den Haag trekt me wel. Hoewel natuurlijk niet alle supporters zich even netjes gedragen, is het toch schitterend dat zo veel fans zo fanatiek meeleven." Heesen was transfervrij nadat Wageningen op de fles ging. De verdediger stond ook in de belangstelling RKC, BVV Den Bosch, De Graafschap, St. Gallen, Dundee United en Dinamo Dresden.
"Maar", zegt Heesen, die met het olympisch elftal tot in Australië meevoetbalde, FC Den Haag sprak me het meest aan. Ik ken Nol de Ruiter nog uit de periode dat ik bij FC Utrecht speelde. Met dit team hebben we goede kans snel op het hoogste niveau terug te keren."

Adverteerders
Dat hoopt ook Cees Oostrom, die als werknemer van exploitant ARC Sports and Events deel uitmaakt van het bestuur. "We hadden natuurlijk liever gezien dat FC Den Haag in de eredivisie was gebleven. Adverteerders betalen dan doorgaans meer, daar wil ik verder niet geheimzinnig over doen. Aan de andere kant heb ik begrepen dat FC Den Haag in de jaren van eerste divisievoetbal nogal wat toeschouwers trok. Dat is natuurlijk ook een inkomstenbron. De grootste tegenvaller is voor ons het imago van de club. Dat heeft afgelopen woensdag een knauw gekregen". ARC had gisteravond in het tvprogramma De Verleiding van Astrid Joosten een nieuwe shirtsponsor voor komend seizoen willen presenteren. Na de gebeurtenissen van vorige week heeft deze adverteerder zich tot nader beraad terug getrokken.

"Dit soort reacties hebben we vanuit het bedrijfsleven wel meer gekregen", zegt de manager externe zaken van de Bunnikse mediaexploitant, die met de degradatie uitbetaling van circa anderhalve ton aan premies voor spelers en technische staf uitspaarde. "We zullen het vertrouwen nu weer moeten gaan opbouwen. En als bestuurder van FC Den Haag zeg ik: we moeten dit soort uitwassen in de toekomst zien te voorkomen." Wat Ton Smit, bestuurslid van het nieuwe college van Chris Nyqvist en voorzitter van de stichting business to business, zijn de rellen van vorige week de laatste geweest waarmee hij wil worden geassocieerd. "Nog één keer en ik leg al mijn werkzaamheden neer", zegt Smit. "Ik was zelf op vakantie toen het nieuws mij bereikte. Vanaf dat moment was mijn vakantieplezier voor een groot deel bedorven. Dit wil ik niet nog een keer meemaken. Eerlijk gezegd wilde ik er direct mee stoppen, maar uit uit fatsoen ten opzichte van ARC ga ik door. Ik kan het ten aanzien van ARC niet maken nu af te haken, want we hebben een paar maanden geleden juist met z'n allen een beleid neergezet." Smit ervoer dat het imago van FC Den Haag een flinke deuk opliep.

Ook binnen de businessclub hebben we dat gemerkt", zegt de Haagse zakenman. "Er kwamen bedankjes en er waren mensen die zich nog eens wilden bedenken. Werk van jaren is in één klap van tafel geveegd. In de afgelopen maanden heb ik bij een aantal clubs een lezing gehouden over FC Den Haag. Er ontstond begrip. Voorzitter Michael van Praag van Ajax kwam naar me toe en hij zei: uw verhaal klinkt logisch, ik herzie mijn mening over FC Den Haag. Het laat zich raden wat hij afgelopen woensdag heeft gedacht." En: "Ik wil nu best nog een keer de boel bijeenvegen, de scherven lijmen, maar dan is het wel de laatste keer. Op dit moment ben ik nog bitter gestemd."

Ook niet echt vrolijk staat het gezicht van Mark Wotte, de trainer die door de spelers naar voren werd geschoven als opvolger van de op nonactief gestelde Co Adriaanse. Wotte is teleurgesteld in een deel van de spelersgroep. "Onze doelstelling om zestiende te worden hebben we bereikt. In die twee duels had het moeten gebeuren. Dat is niet gelukt, nadat we die eerste wedstrijd met 3-0 verloren. Het breekpunt was het tweede doelpunt toen onze keeper de bal uit z'n handen liet vallen. Maar ik wil René Stam, onze nefeernen van het seizoen, nergens de schuld van geven. Want hij heeft eerder vele punten voor ons gepakt." "Het is wel duidelijk dat een deel van de spelers het eigenbelang niet ondergeschikt heeft gemaakt aan het collectieve belang", vervolgt Wotte. "Er is een aantal labiele figuren binnen deze groep". De 31-jarige trainer wil in dat verband geen namen noemen. Maar het irriteert hem dat hij in de uitwedstrijd tegen Go Ahead Eagles niet kon beschikken over zijn twee beste aanvallers. Harry van der Laan en Marcel van der Valk waren beiden geschorst na onnodige overtredingen. "Als spelers nu roepen dat Co Adriaanse eerder had weggemoeten kan ik slechts zeggen: waren jullie nu eens eerder wat beter gaan voetballen."

Rust
Wotte, die de komende drie seizoenen als assistent van De Ruiter gaat fungeren, ziet desondanks toekomstperspectieven. "Maar dan zal ook bestuurlijk eindelijk rust moeten worden gecreëerd. In vier jaar heb ik met Stoop, Walraven, Werkhoven en nu Nyqvist vier voorzitters meegemaakt. Dat is nogal wat. Je zou kunnen stellen dat we in die vier jaar niet veel zijn opgeschoten. We zullen dus moeten leren van de fouten uit het verleden. Wat dat betreft heb ik wel vertrouwen in Nol de Ruiter. Hij is net zo hard als Co Adriaanse, maar hij straalt veel meer warmte uit."