volg adofans op ....
volg adofans op Twitter volg adofans op Facebook volg adofans via RSS Join adofans op linkedin Join adofans op instagram
Prediction League
predictionleague
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 PSV 12 11 0 1 33
2 AJA 12 8 1 3 25
3 AZA 12 8 1 3 25
4 ZWO 12 6 4 2 22
5 UTR 12 6 2 4 20
6 VIT 12 5 4 3 19
7 FEY 12 5 4 3 19
8 HEE 12 5 3 4 18
9 ADO 12 5 2 5 17
10 EXC 12 5 2 5 17
11 HER 12 4 3 5 15
12 VVV 12 3 5 4 14
13 GRO 12 3 3 6 12
14 SPA 12 2 5 5 11
15 WII 12 3 1 8 10
16 TWE 12 3 0 9 9
17 NAC 12 2 3 7 9
18 RJC 12 2 1 9 7
Bron van dit artikel
vi.nl

Datum plaatsing: 10-11-2017 10:59:00

Zo werd een doodgewone jongen uit Vijfhuizen international van Nigeria


Vier jaar geleden was hij nog amateur, volgende zomer is hij mogelijk een van de weinige Eredivisie-spelers op het WK. De carrière van Tyronne Ebuehi (21) kent een abnormaal verloop, al moet dat besef bij hem nog steeds doordringen.


Ebuehi, ADO Den HaagDoor Reon Boeringa 
 
 
Vier jaar geleden was hij nog amateur, volgende zomer is hij mogelijk een van de weinige Eredivisie-spelers op het WK. De carrière van Tyronne Ebuehi (21) kent een abnormaal verloop, al moet dat besef bij hem nog steeds doordringen.
"Heel vaak zeggen mensen tegen mij dat ik wel iets meer mag genieten van wat ik meemaak, dat ik wat trotser mag zijn. Maar ik ben een bescheiden, nederige jongen. Ik ben gewoon niet zo."
 
 
In 2013 maakte Tyronne Ebuehi de overstap van de amateurs van EDO naar de A-jeugd van ADO Den Haag. Als enige van die lichting verdiende hij een profcontract, waarna hij zich geruisloos in het eerste knokte. Net zo stilletjes maakte hij een paar maanden geleden zijn debuut voor Nigeria. 
 
 
Volgende week staat hij met zijn vaderland tegenover de wereldsterren Lionel Messi, Sergio Agüero en Paulo Dybala, over een half jaar is hij misschien een van de weinige Eredivisie-spelers op het WK. Opgewonden raakt Ebuehi daar niet van, laat staan dat hij erover opschept. Zo nuchter en bedeesd als Ebuehi kom je ze in de voetballerij zelden tegen. Als Gaston bij hem op de stoep zou staan met de straatprijs, zou hij de loterij-icoon doodleuk vragen of hij niet na het avondeten terug kan komen.
 
 
Tyronne Ebuehi is de oudste uit een gezin van drie kinderen, met een Nederlandse moeder en Nigeriaanse vader. Net als zijn broertje en zusje woont hij nog thuis in Vijfhuizen, een dorp ingeklemd tussen Haarlem en Schiphol. Naast voetballen en vliegtuigen kijken is er niet veel te doen, behalve dat ene weekend per jaar wanneer dancefestival Mystery Land er zijn tenten opzet. Maar een feestbeest is Ebuehi niet. Hij doet het graag rustig aan. Een beetje gamen, soms naar de film, veel slapen. Of, zoals hij het zelf zegt: "Eigenlijk ben ik best saai."
 
 
Maar het alledaagse leventje van Ebuehi is wel op z"n kop komen te staan. Het begon allemaal een jaar geleden, met een gemiste oproep van een onbekende beller. Kort daarna een berichtje van datzelfde nummer. Of hij zin had binnenkort af te reizen naar Nigeria, voor de belangrijke WK-kwalificatiewedstrijd tegen Algerije. Afzender: bondscoach Gernot Rohr.
Voor de goede orde: het is dan al bijna tien jaar geleden dat hij voor het laatst in Nigeria is geweest. Als kind is hij twee keer op bezoek geweest bij familie in het land van zijn vader, maar verder dan dat strekt zijn band met Nigeria niet. Als voetballer die drie jaar eerder nog bij de amateurs speelde, heeft hij bovendien nooit gedacht aan welke interlandcarrière dan ook. Eigenlijk ook niet nadat zijn vriend William Troost-Ekong, ex-speler van FC Dordrecht en international van Nigeria, hem al eens informeel had gepolst. Overdonderd wijst Ebuehi de 
uitnodiging af.
 
 
"Het was zo onverwacht", blikt Ebuehi terug. "Het was een heel moeilijke beslissing, ook omdat ik op dat moment niet alles speelde bij ADO Den Haag. Het is natuurlijk een beetje raar, dat ik voor een land zou gaan voetballen dat ik niet zo goed kende. Onwerkelijk ook. Nigeria is geen klein landje, hè. Dat zo"n land mij erbij wilde hebben, kon ik eigenlijk niet begrijpen."
Wat heet. Gemeten naar het bevolkingsaantal is Nigeria het grootste land van heel Afrika. Met 190 miljoen inwoners is het zelfs groter dan Frankrijk, Italië en Spanje samen. Het land bestaat uit ruim tweehonderd etnische groepen, die bij elkaar meer dan vijfhonderd verschillende talen spreken. Dat zo"n reusachtig land blijkbaar ineens behoefte had aan Tyronne Ebuehi uit Vijfhuizen, is volgens de hoofdpersoon zelf "best een beetje gek."
 
 
Maar Rohr geeft niet zomaar op en stuurt Ebuehi begin dit jaar nóg een uitnodiging. Deze keer zegt de ADO-back wél ja, mede op advies van trainer Fons Groenendijk. "Ik heb hem verteld dat hij niet moest onderschatten wat voor eer het is, als zo"n land je oproept", aldus de coach. "Ik dacht ook dat het goed voor hem zou zijn. Ty is een heel bescheiden jongen, een beetje bleu zelfs. Ik dacht: Als hij de wijde wereld intrekt, wordt hij daar alleen maar sterker van."
 
Dus vindt Ebuehi zichzelf in maart terug in een bus vol zingende Nigeriaanse voetballers. Het is weer eens een wat andere wedstrijdvoorbereiding dan een spelletje klaverjassen of een potje FIFA. Het volkslied kent hij niet, het Afrikaanse Engels dat zijn nieuwe ploeggenoten spreken kan hij ook moeilijk volgen. "Het was een andere wereld, ik had nog nooit zoiets meegemaakt", vertelt hij. Een debuut blijft dan nog uit, maar dat volgt in juni alsnog tijdens een oefeninterland tegen Togo. Voor Ebuehi een mooie ervaring, voor zijn vader Marvin niets minder dan een kippenvelmoment.
 
 
Gelukkig
"Mijn vader is op jonge leeftijd van Nigeria naar Nederland gegaan", vervolgt Ebuehi. "Toen hij jong was, kon hij vaak niet naar school, want hij moest werken om het gezin te ondersteunen zoals in Afrika wel vaker gebeurt. Hij heeft steeds wat van zijn salaris opzijgezet, totdat hij genoeg geld had gespaard om een vliegticket naar Europa te kopen. Zijn moeder wist er niets van. Pas toen hij in Nederland was aangekomen, heeft hij haar en zijn familie ingelicht. Hij wilde kijken of hij hier een leven kon opbouwen. Dat is hem aardig gelukt."
Marvin Ebuehi vertelt zijn kinderen vaak hoe gelukkig zij zich moeten prijzen met alle kansen en mogelijkheden die zij in Nederland hebben. Kansen en mogelijkheden die hij in Nigeria nooit heeft gehad, een situatie die hem ertoe bewoog al die jaren geleden op de bonnefooi naar Europa te vliegen. Dat uitgerekend zijn in Nederland opgegroeide zoon het nu in Nigeria maakt als voetballer, vervult hem met trots.
 
 
"Voor hem is het heel bijzonder dat ik nu bij de nationale ploeg hoor", aldus Ebuehi. "Hij is erg trots op me en ook heel belangrijk voor me. We praten elke dag over voetbal, over de trainingen en over de wedstrijden. Hij is kritisch en ziet wanneer het even niet goed met me gaat." Ook voor de nog in Nigeria wonende Ebuehi"s is het speciaal dat hun Nederlandse neefje ineens een Super Eagle is. "Ook zij vinden het bijzonder, ze zijn heel trots op me."
 
 
Sinds hij international van Nigeria is, zijn de levenslessen van zijn vader tastbaarder geworden voor Ebuehi. "Hij zei weleens tegen me dat het bijzonder is hoe ik ben opgegroeid, dat het pure luxe is dat er elke avond eten met vlees of vis op tafel staat. Dat hij vroeger één eitje met vier mensen moest delen. Hij maakte er dan vaak een grapje van, maar zo was het wel gewoon voor hem. Als ik nu soms in Nigeria de armoede zie, sta ik daar wel bij stil. Hoe het voor hem geweest is en wat het verschil is met het leven dat ik heb. Dat houdt me met beide voeten op de grond."
 
 
Goden
"Ik zie nu dat ik in luxe ben opgegroeid, dat de jongens met wie ik speel in de nationale ploeg net zo zijn opgegroeid als mijn vader. Daarom zijn die jongens ook veel harder. Je moet opkomen voor jezelf, vechten voor je leven."
 
In het nationale elftal speelt Ebuehi samen met bekende namen uit de Premier League. Met zijn leeftijdgenoten Alex Iwobi (Arsenal) en Kelechi Iheanacho (door Manchester City verhuurd aan Leicester City) gaat hij goed om. Verder zit hij ook in de kleedkamer met onder anderen Victor Moses (Chelsea) en de onlangs van Chelsea naar China vertrokken John Obi Mikel. "Die twee worden door fans als goden behandeld. Op de training hebben ze ook een aparte status. Niemand gaat de duels met hen vol in."
 
 
Voor iemand die in 2013 nog amateurvoetballer was, is het allemaal best bijzonder om mee te maken, maar Ebuehi ondergaat het allemaal zoals hij spreekt: kalm en bedaard. "Natuurlijk zijn het wel grote voetballers, maar ook gewoon aardige jongens. Als je ze een vraag stelt, geven ze net als iedereen gewoon antwoord. Ik heb me eigenlijk van begin af aan wel op mijn gemak gevoeld in de groep. Ik had alleen in het begin één momentje waarop het allemaal inzonk bij me. Zo van: Ik ben hier nu écht. Maar verder eigenlijk niet."
Alsof hij bij de bakker een halfje bruin bestelt, vertelt Ebuehi dat hij volgende week misschien wel tegen Messi speelt, een aardig voorproefje voor het WK waarvoor Nigeria zich al heeft geplaatst. Hij is een van de drie rechtsbacks die in aanmerking komen voor een plek in de WK-selectie. "Daarbij is mijn voordeel is dat ik ook op links kan spelen."
 
 
Heeft hij wel door dat wat hij meemaakt bijzonder is? "Tja, het overkomt me gewoon allemaal. Toen ik laatst tegen mijn zaakwaarnemer zei dat ik tegen Argentinië zou spelen, zei hij dat ik best wel mocht doen alsof ik er blij mee was. De trainer heeft er ook weleens iets over gezegd en hij heeft er ook gewoon gelijk in. Maar ik ben heel rustig."
"Misschien moet ik iets meer laten zien dat ik nu al aardig wat wedstrijden in de Eredivisie heb gespeeld, Nigeriaans international ben en misschien naar het WK ga. Maar ja, ik ben gewoon geen praatjesmaker. Ik hou niet zo van aandacht, ben gewoon een normale jongen, ik vind het allemaal wel prima. Ik weet dat ik wel een beetje trots op mezelf mag zijn, maar trots zijn… Ach, dat komt nog wel een keer."
 
 
"Ik zie Tyronne als een ruwe diamant"
Het contract van Tyronne Ebuehi loopt na dit seizoen af. ADO Den Haag wil graag met de rechtsback door en heeft hem een aanbieding gedaan. "Ik zie hem als een ruwe diamant", aldus trainer Fons Groenendijk. "Juist omdat hij pas kort betaald voetbal speelt. Je ziet dat hij wat gemist heeft in zijn opleiding, maar als je óók ziet hoe snel hij dingen oppakt, heeft hij juist heel veel potentie. Tyronne is een moderne back. Hij is verdedigend sterk en heeft veel snelheid. Zijn voorzet kan nog wel beter en ook tactisch kan hij nog wel wat worden bijgeschaafd."
 
Ebuehi schuift zijn beslissing voorlopig voor zich uit. "Het is nog vroeg in het seizoen, er staan nog veel dingen te gebeuren, waaronder het WK. Ik vind het moeilijk me nu al vast te leggen. Ik wil me eerst op het voetbal concentreren."