volg adofans op ....
volg adofans op Twitter volg adofans op Facebook volg adofans via RSS Join adofans op linkedin Join adofans op instagram
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 PSV 26 21 4 1 67
2 AJA 26 20 2 4 62
3 FEY 26 14 5 7 47
4 AZA 26 14 5 7 47
5 UTR 26 11 7 8 40
6 VIT 26 11 7 8 40
7 HER 26 12 3 11 39
8 GRO 26 10 5 11 35
9 WII 26 10 4 12 34
10 HEE 26 8 9 9 33
11 VVV 26 9 5 12 32
12 ZWO 26 8 5 13 29
13 FOR 26 8 5 13 29
14 ADO 26 7 7 12 28
15 EXC 26 7 5 14 26
16 GRA 26 7 4 15 25
17 EMM 26 6 7 13 25
18 NAC 26 4 5 17 17
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
AD Haagsche Courant

Datum plaatsing: 25-10-2017 10:52:00

Melvyn Lorenzen laat niets aan het toeval over


'Den Haag is een supermooie stad, het bevalt me goed hier'


De komst van Melvyn Lorenzen naar ADO Den Haag stond in de sterren geschreven. Letterlijk: de 22-jarige spits maakt zijn keuzes met behulp van een astroloog.
 
 
Door Wietse Dijkstra
 
 
Melvyn Lorenzen is bepaald geen alledaagse voetbalprof. De DuitsOegandese aanvaller vaart na drie knieoperaties blind op een mysterieuze adviseur, die zich bezighoudt met astrologie, genees- en wiskunde. "Hij combineert dat allemaal en heeft daarmee zijn eigen systeem ontwikkeld", zegt de aanvaller van ADO Den Haag. "Ik werk al tweeënhalf jaar met hem samen. En - toi toi toi - sindsdien heb ik nergens last meer van gehad." 
De oud-speler van Werder Bremen kwam via een vriendin bij zijn 'astro-goeroe' terecht. "Toen ik zei dat ik steeds knieproblemen had, vertelde ze dat ze iemand kende die me kon helpen. Die man heeft toen een keer naar me gekeken en zei dat hij me helemaal fit kon maken. En dat heeft hij gedaan." 
 
 
Wie zijn steun en toeverlaat is, houdt Lorenzen in het midden. Maar dat hij bijzondere gaven heeft, staat voor hem vast. "Ik train ook met hem. Speciale oefeningen. Hij berekent veel met astrologie en wiskunde en kan me voor ongelukken behoeden. Het is moeilijk te verklaren, maar het werkt. Dat is voor mij het belangrijkste. Hij komt nog steeds regelmatig naar me toe."
Niet alleen op medisch gebied vertrouwt Lorenzen op zijn astroloog. "Hij helpt me overal mee. Hij is geen echte zaakwaarnemer zoals Mino Raiola, maar ik vraag hem wel wat hij ergens van vindt. We beslissen alle dingen samen."
Dat deden ze in de zomer ook toen ADO zich meldde. Of de keuze voor Den Haag de juiste was, werd zorgvuldig berekend. "Wat hij over ADO gezegd heeft, hou ik voor mezelf. Maar alles heeft zijn reden."
 
 
Lorenzen is sinds een paar jaar veganist. Uit principe, en omdat het beter is voor zijn lichaam heeft hij het eten van dierlijke producten vlees, vis, maar ook melk en eieren - afgezworen. "Ik voel me daar goed bij en ben gezond. Dat kun je kun je ook aan de trainers vragen. Uit alle metingen blijkt dat ik topfit ben."
De snelle aanvaller, die zaterdag tegen VVV voor het eerst de 90 minuten vol maakte bij ADO, legde een lange weg af. Lorenzen werd in Londen geboren als zoon van een Oegandese vader en Duitse moeder. Nadat zij uit elkaar waren gegaan, verhuisde hij op 5-jarige leeftijd naar het uiterste noorden van Duitsland. Aan de Oostzee groeide hij op met zijn moeder, wier achternaam hij draagt. "De eerste jaren in Duitsland was ik treurig omdat ik mijn vader niet vaak zag. Maar ergens wen je daar ook aan. Als kind ben ik niets tekortgekomen. Ik heb een gelukkige jeugd gehad."
 
 
Maar makkelijk was het niet altijd. Toen hij op zijn twaalfde werd ontdekt door Holstein Kiel, 70 kilometer van zijn woonplaats Oldenburg, had zijn werkende moeder geen tijd om hem dagelijks te brengen. "Twee jaar lang zat ik na school anderhalf uur in de bus naar Kiel. Het was school, naar de training, weer naar huis en slapen. Elke dag. Ik heb er veel voor moeten doen."
 
 
Zijn inspanningen waren niet voor niets, want uiteindelijk pikte Werder Bremen hem op. Voor die club maakte hij in 2013 als invaller voor ex-ADO-speler Eljero Elia zijn debuut in de Bundesliga. Een jaar later bekroonde hij zijn eerste basisplaats met een doelpunt tegen Hannover 96. Blessures stonden zijn doorbraak echter in de weg. "Het is anders gelopen dan ik verwacht had. Maar ondanks de tegenslagen ben ik sterk gebleven."
 
Ex-AZ-spits Aron Jóhannsson, zijn ploeggenoot in Bremen, raadde hem aan om het in de eredivisie te proberen. "Ik hield altijd al van het voetbal in Nederland. Jóhannsson vertelde me dat het een superland voor aanvallers is omdat iedereen hier mooi wil voetballen, ook de ploegen die onderin staan. Dat heb ik altijd in mijn achterhoofd gehouden. Ook met Elia heb ik erover gesproken. We zijn in Bremen bevriend geraakt en hebben nog steeds contact met elkaar."
 
 
Zijn adviseur gaf hem het laatste zetje richting ADO en daarvan heeft hij nog geen seconde spijt. "Toen ik nog in Duitsland woonde, ben ik een paar keer met vrienden naar Amsterdam gereden. Dus toen ik hier kwam, dacht ik dat ik om het weekend wel naar Amsterdam zou gaan. Maar ik ben er nog niet geweest. Den Haag is een supermooie stad, het bevalt me goed hier."
 
 
 
Moeilijk besluit
Oeganda, Duitsland of Engeland
Melvyn Lorenzen is er nog niet uit voor wel land hij zou willen voetballen.
De ADO-aanvaller speelde tot dusverre één oefeninterland voor Oeganda, het land van zijn vader, en kan daardoor nog switchen. Vanwege zijn multiculturele achtergrond komt hij ook in aanmerking voor Duitsland en zijn geboorteland Engeland.
 
 
Lorenzen maakte vorig jaar in een vriendschappelijk duel met Zimbabwe zijn debuut voor Oeganda, maar liet de WKkwalificatiewedstrijd tegen Botswana daarna lopen. "Ik wilde eerst kijken hoe het ging", zegt hij. "Het is ook een moeilijke beslissing."
 
 
Een nieuwe oproep van Oeganda heeft hij naast zich neergelegd. "Ik wil me nu concentreren op ADO. Als ik naar Oeganda vlieg, levert me dat nu meer stress op dan dat het me helpt. Ik heb gezegd dat als daar alles een beetje professioneler wordt, we nog eens kunnen praten."