volg adofans op ....
volg adofans op Twitter volg adofans op Facebook volg adofans via RSS Join adofans op linkedin Join adofans op instagram
Prediction League
predictionleague
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 PSV 9 8 0 1 24
2 AJA 9 6 1 2 19
3 VIT 9 5 3 1 18
4 ZWO 9 5 3 1 18
5 FEY 9 5 1 3 16
6 AZA 9 5 1 3 16
7 HEE 9 4 2 3 14
8 ADO 9 4 1 4 13
9 UTR 9 4 1 4 13
10 VVV 9 3 3 3 12
11 EXC 9 3 2 4 11
12 TWE 8 3 0 5 9
13 GRO 9 2 3 4 9
14 HER 9 2 3 4 9
15 NAC 9 2 1 6 7
16 WII 8 2 0 6 6
17 SPA 9 1 3 5 6
18 RJC 9 2 0 7 6
Bron van dit artikel
vi.nl

Datum plaatsing: 24-09-2017 20:13:00

Nasser El Khayati: via de Rotterdamse haven de ster van ADO Den Haag


Nasser El Khayati (28) nam ADO Den Haag afgelopen seizoen bij de hand richting lijfsbehoud en vervult ook deze jaargang weer een hoofdrol in het geel-groen. Het keerpunt van zijn carrière vond hij in Werkendam en de Rotterdamse haven.


door Reon Boeringa 
 
 
Nasser El Khayati is twaalf jaar oud en ligt in tranen op de grond. Hij is na een glansrol op een straatvoetbaltoernooi een half jaar geleden gevraagd voor de jeugdafdeling van Feyenoord en door die club vervolgens ondergebracht bij Excelsior. Tussen de trainingen door voetbalt El Khayati op de pleintjes in Rotterdam, zoals hij altijd al heeft gedaan. Sterker nog: zijn eerste training bij de D-pupillen van Feyenoord was de allereerste keer dat hij op gras speelde.
 
 
El Khayati's leven is voetbal. Zelfs wanneer het eigenlijk niet kan, zoals op deze januaridag in 2001. De winter houdt huis in de Maasstad, bijna alle kinderen blijven binnen. El Khayati is niet bang voor een beetje sneeuw en ijs, maar na een paar minuten pingelen gaat het fout. Hij glijdt weg op de spekgladde ondergrond, voelt een felle pijnscheut in zijn been een ziet het bot uitsteken. In het ziekenhuis volgt bevestiging van wat hij al wist: kuitbeen kapot. Hij moet een half jaar tot zijn lies in het gips en daarna helemaal opnieuw beginnen.
"Ik vergeet die dag nooit meer", herinnert El Khayati. "Het was "s ochtends erg koud geweest, maar aan het begin van de middag kwam het zonnetje door. Toch lag er in de hoeken van het veld nog steeds een laagje ijs. Dus ik zei tegen mijn vrienden: daar moeten we opletten, daar moeten we elkaar niet aanpakken. Vijf minuten later glijd uitgerekend ik daar onderuit. Ik was te gretig, wilde de bal té graag hebben."
 
 
Balverliefd
Het is in het kort het verhaal van El Khayati"s leven. Hij maakt al zijn keuzes uit blinde liefde voor de bal. Het heeft hem een geweldige techniek en bijzondere carrière opgeleverd, maar aan de andere kant zijn doorbraak waarschijnlijk ook lang in de weg gestaan. Want wie je ook spreekt over de artiest uit Rotterdam-Noord: iedereen is vol lof over zijn kwaliteiten aan de bal. Maar stuk voor stuk merken zijn ex-trainers en ploeggenoten daarna op dat El Khayati diezelfde bal vervolgens ook nooit meer afgeeft. Gast, ben jij ziek? Ga je nog eens afspelen of schieten, of blijf je maar afkappen?
 
Geconfronteerd met die woorden lacht El Khayati hard. "Zoveel mensen hebben tegen mij hetzelfde gezegd daarover", vertelt hij. "Zo van: “Gast, ben jij ziek? Ga je nog eens afspelen of schieten, of blijf je maar afkappen?” Dat soort momenten heb ik nu soms nog, maar in het verleden nog veel vaker."
 
 
Dat leidt ertoe dat El Khayati op zijn 25ste nog geen enkele keer in de Eredivisie gespeeld heeft. Hij heeft zelfs nog nooit enkele keer in de basis bij een Eerste Divisie-club gestaan. Wel heeft hij PSV, FC Den Bosch, NAC Breda en Olympiakos Nicosia op zijn cv, maar bij geen van die clubs is hij doorgebroken. Wanneer El Khayati na zijn mislukte avontuur op Cyprus weer lang op een nieuwe club moet wachten, gaat hij bij zichzelf te rade. Want, zo beseft hij: op deze manier is hij hard op weg zijn talent te vergooien.
"Ik heb toen bij mezelf nagedacht: wat wil ik nou? Blijf ik wachten op een club? Moet ik wat anders gaan doen? Uiteindelijk heb ik besloten dat ik echt weer plezier wilde hebben in het spelletje, ook als dat betekende dat ik het op een lager niveau moest spelen. Van daaruit wilde ik nog één keer proberen te slagen als prof."
 
Zo komt El Khayati medio 2014 terecht bij Kozakken Boys, in eerste instantie slechts als stagiair. Hij wil kijken of het voetballen in de Topklasse wat voor hem is, trainer Danny Buijs wil zien wat voor vlees hij met El Khayati in de kuip heeft. De tweebenige technicus maakt direct een verpletterende indruk in Werkendam. "Na één training keken we elkaar aan van: wat is dit?", weet Buijs nog. "Voordat hij kwam had ik hem al even opgezocht via YouTube. Toen zag ik acties uit zijn PSV- en NAC-periode. Ik dacht: jezus, dit kan hij niet verleerd zijn." Buijs en El Khayati hebben ook op persoonlijk vlak direct een klik. "Nasser had wel het etiket van clubhopper, of zelfs van een moeilijke jongen. Daar heb ik nooit iets van gemerkt." Ook El Khayati voelt zich gelijk als een vis in het water. Gewoon weer lekker voetballen, geen spelletjes, geen gedoe. "Het was echt top om met Danny Buijs te werken. Ik voelde gelijk zijn vertrouwen, hij wist hoe hij met iemand als ik moest omgaan."
 
El Khayati is direct eerlijk tegen Buijs: hoe korter hij bij Kozakken Boys speelt, hoe beter. "Nasser kwam met de drive om via ons nog één keer te proberen om te slagen in de voetballerij", aldus Buijs. "Ik zag dat hij de kwaliteiten had, maar heb hem wel gewaarschuwd dat hij wel op een leeftijd was waarop hij aan zijn maatschappelijke carrière moest werken."
 
 
Nachtdiensten
Dat doet El Khayati. Hij vindt werk in de Rotterdamse haven als stackerdraaier, iemand die containers vast- en loskoppelt. Het is zijn eerste echte baan. "Het was heel simpel werk", vertelt El Khayati. "Het was wachten op containers die geladen of gelost moesten worden. Als ze op de boot gingen moesten we er stackers opzetten, zodat ze op elkaar gestapeld konden worden. Als ze van de boot kwamen moesten de stackers eraf, zodat ze op de vrachtwagens konden."
El Khayati draait ook nachtdiensten. "Ik weet nog dat ik toen een keer heb gedacht: wat doe ik hier op mijn 25ste, midden in de nacht in de haven, ik kan veel te goed voetballen. Maar die gedachten waren snel weer weg, want het werk in de haven was goed voor me als mens. Ik heb het gewaardeerd en ik ben er trots op dat ik daar vandaan gekomen ben. En als het anders was gelopen, had ik misschien nu nog steeds wel stackers gedraaid."
 
 
Tussen de havendiensten door ontpopt El Khayati zich al snel tot de ster van Kozakken Boys, al komt ook daar zijn achilleshiel weer om de hoek kijken. "In het begin voerde hij zijn acties veel te ver door", weet Buijs nog. "Maar Nasser was zo leergierig. Elk weekend weer vroeg hij me of ik beelden kon laten zien, wat hij anders of beter had kunnen doen. Ik heb hem vaak laten zien dat hij na een goede actie een assist kon geven of kon schieten, niet zo verliefd moest zijn op die bal. Toen hij die knop omzette was zijn rendement ineens gigantisch."
"Het was voor mij een heerlijke tijd bij Kozakken Boys", vertelt El Khayati. "Ik kwam daar voor het plezier, om lekker weer te voetballen en mijn laatste kans te pakken. Danny Buijs heeft me daar enorm bij geholpen. Hij vond het ook mooi om mij weer richting de profs te helpen. Ik had me kunnen voorstellen dat hij als trainer er alles aan zou doen om mij voor zijn ploeg te behouden, maar hij dacht juist in mijn belang. Dat zie je niet vaak. Uiteindelijk heb ik maar een half jaar met hem gewerkt, maar het voelt voor mij als vijf jaar. Zo belangrijk is hij geweest voor mijn carrière."
 
 
"Ik heb hem toen al meerdere keren bij een BVO doorgegeven, waaronder ADO Den Haag", vertelt Buijs over de eerste helft van het seizoen 2014/15. "Ik heb hem ook aan SC Cambuur doorgegeven. We speelden in de competitie op een gegeven moment uit bij Sneek, daar was Cambuurs assistent-trainer Sandor van der Heide adviseur. We wonnen met 0-4 in Sneek, dankzij twee goals en twee assists van Nasser. Toch kwam er uit Nederland niets concreets."
 
 
Voor de goede orde: El Khayati staat dan op zeventien wedstrijden, veertien assists en twaalf doelpunten. Buijs: "En dan moet je bedenken dat hij na tien wedstrijden pas drie keer had gescoord. Hij is op een gegeven moment helemaal los gegaan. Hij besliste alle wedstrijden, het was niet normaal meer. Ik begreep er helemaal niets van dat geen enkele Nederlandse profclub het met hem aandurfde. Hij was op ons niveau wekelijks beslissend en transfervrij af te halen."
 
 
Engeland
Engelse clubs durven het wél aan met de Topklasse-sensatie. Een scout tipt El Khayati bij Reading, waar de Rotterdammer in de winterstop een succesvolle stage afwerkt. Omdat direct daarna manager Nigel Adkins wordt ontslagen valt de transfer echter in het water. Het door Jimmy Hasselbaink geleide Burton Albion uit de League Two hapt uiteindelijk wel toe.
"Ik had daar wel mijn twijfels bij", zegt Buijs. "Ik was kort daarvoor in die competitie toevallig bij Portsmouth – AFC Wimbledon geweest. Dat was beuken, die gasten speelden de bal nog geen drie keer naar elkaar over. Ik heb Nasser gevragd of een club op dat niveau wel was wat hij nodig had." El Khayati besluit er echter voor te gaan en zo verliest Kozakken Boys zijn beste speler al na een half jaar. Buijs: "Ik had er een dubbel gevoel bij. Als trainer vond ik het balen om hem kwijt te raken, als persoon gunde ik het hem zó. Uiteindelijk hebben we zonder hem ook nog de titel gepakt, maar dat Nasser daar een belangrijke bijdrage aan heeft geleverd is wel duidelijk. Daarom was het ook mooi dat hij bij onze kampioenswedstrijd in Barendrecht aanwezig was."
 
 
Bij Burton Albion is El Khayati dan al uitgegroeid tot een belangrijke speler. Hij is vaste kracht in de ploeg die naar de League One promoveert. "Ik heb me daar mentaal, fysiek en technisch in korte tijd enorm ontwikkeld", zegt hij. "Het eerste half jaar was heerlijk. Het was weer profvoetbal, er kwam veel publiek kijken. Het was uiteindelijk ook precies wat ik nodig had qua spel. In Engeland moest ik wel simpel spelen, anders kom je daar echt onder de blauwe plekken van het veld. Ik leerde nog meer wat het betekende om profvoetballer te zijn. En in de League One ging het vervolgens nóg beter dan in de League Two. Ik was een van de beste spelers van de competitie."
 
 
Kippenvelmoment
Het leidt er zelfs toe dat Hasselbaink hem in januari van 2016 meeneemt naar Queens Park Rangers. Het is het toppunt van een bizar jaar, waarin El Khayati het Nederlandse amateurvoetbal inruilt voor een contract bij een club die nog Premier League speelde toen hij zijn nachtdiensten in de Rotterdamse haven draaide. "Toen ik bij QPR mijn medische keuring achter de rug had, had ik een echt kippenvelmoment waarin alles tot me doordrong. Wat ik allemaal had meegemaakt, waar ik vandaan gekomen was."
Het avontuur in het Championship wordt echter niet wat El Khayati ervan hoopte. Onder Hasselbaink is hij een gewaardeerde kracht, maar na diens ontslag in de herfst van vorig jaar komt El Khayati op een dood spoor terecht. "Ik had altijd contact met hem gehouden", aldus Buijs. "Toen ik van hem hoorde dat hij bij QPR in een moeilijke situatie terecht was gekomen, heb ik direct een appje naar Mattijs Manders (directeur ADO, red.) gestuurd en hem bij een aantal andere clubs getipt. Ik maak me niet vaak op die manier sterk voor spelers, maar Nasser gunde ik een kans in de Eredivisie en bovendien had hij de kwaliteiten en honger om te slagen."
 
Toen ik bij QPR mijn medische keuring achter de rug had, had ik een echt kippenvelmoment waarin alles tot me doordrong
ADO Den Haag hapt eind januari uiteindelijk toe en in de Hofstad groeit El Khayati in een mum van tijd uit tot sleutelspeler en publiekslieveling. Met vijf doelpunten helpt hij de club uit de degradatiezone naar de middenmoot. ADO wil hem dolgraag permanent inlijven, maar kan als gevolg van financiële beperkingen niet doorpakken. Dus keert de dribbelaar terug naar QPR.
 
"Afgelopen zomer heb ik zijn naam ook nog doorgegeven aan FC Groningen", blikt Buijs terug. "Kreeg ik als reactie: “Niet het type dat we zoeken.” Ik snapte daar helemaal niks van. Nasser had bij ADO laten zien dat hij een garantie is voor goals, assists en creativiteit. Voor hem komen mensen naar het stadion. Als ik nu naar FC Groningen kijk, zie ik juist dat daar het stadion half leeg is. Tal van clubs wagen gokjes met allerlei buitenlanders, maar met een jongen als Nasser durven ze het niet aan. Hij moest naar Engeland toe voordat er ook maar één club in geloofde. Er lopen bij Kozakken Boys en andere amateurclubs nu nog een aantal spelers voor wie geldt dat ze de stap naar een BVO aankunnen, alleen moeten ze die kans wel krijgen."
 
 
Brutaal
Later in de zomer lukt het ADO om El Khayati alsnog voor drie jaar te contracteren, iets waar Fons Groenendijk onlangs nog zijn ongeloof over uitsprak. De trainer vindt het net als Buijs nog steeds bizar dat geen enkele andere Eredivisie-club heeft toegehapt in de periode dat El Khayati in de wachtkamer zat bij ADO.
 
Andere opties dan ADO had El Khayati wel degelijk, maar die lagen in het verre buitenland. In Qatar en Saudi-Arabië om precies te zijn. "Maar ik had in Den Haag net zo"n heerlijk half jaar gehad", vertelt El Khayati over zijn redenen om toch in Den Haag te blijven. "Ik had een klik met de trainers en met mijn medespelers. Ik ben een gevoelsjongen. En mijn gevoel zei dat ik hier moest blijven, lekker voor het voetballen moest kiezen."
 
"Ik ben lekker brutaal, maak altijd mijn eigen keuzes en geniet daardoor weer lekker van het spel. Ik ben pas op mijn 25ste weer prof geworden en afgelopen zomer had ik financieel onafhankelijk kunnen worden in de woestijn, maar ik heb voor het voetbal gekozen. Negen van de tien spelers hadden in mijn plek iets anders gedaan, maar dat is wie ik ben. Lekker voetballen."
 
"Alles wat hij bereikt heeft, heeft Nasser zelf afgedwongen", vat Buijs samen. "Met zijn kwaliteiten, maar ook met zijn bereidheid om zichzelf pijn te doen. Dat is verschrikkelijk knap van hem. Binnen een jaar van de haven en het amateurvoetbal naar het Championship en door naar de Eredivisie, ik geef het je te doen. Daarom heb ik me ook keer op keer hard voor hem gemaakt, bij clubs waar ik mensen ken. Des te leuker dat hij het in Engeland heeft laten zien en nu bij ADO Den Haag opnieuw. Ik ben trots op hem, maar hij mag vooral heel trots zijn op zichzelf."