volg adofans op ....
volg adofans op Twitter volg adofans op Facebook volg adofans via RSS Join adofans op linkedin Join adofans op instagram
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 PSV 22 18 3 1 57
2 AJA 21 16 2 3 50
3 FEY 21 13 3 5 42
4 AZA 22 12 4 6 40
5 VIT 22 9 6 7 33
6 HER 22 10 2 10 32
7 UTR 21 8 5 8 29
8 VVV 22 8 5 9 29
9 ADO 22 7 6 9 27
10 FOR 22 7 5 10 26
11 WII 22 7 4 11 25
12 ZWO 22 7 4 11 25
13 GRO 21 7 3 11 24
14 EMM 21 6 6 9 24
15 HEE 22 5 9 8 24
16 EXC 21 6 4 11 22
17 GRA 21 5 3 13 18
18 NAC 21 4 4 13 16
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
AD Haagsche Courant

Datum plaatsing: 14-09-2017 10:47:00

Een doelman waar muziek in zit


Maar Indy Groothuizen komt niet naar ADO Den Haag voor gezelligheid.


door Wietse Dijkstra
 
 
ADO-doelman Indy Groothuizen komt uit een muzikale familie. Vader Jos maakte furore met Vulcano, tante Angela als Dolly Dot. "De muziekwereld is hard, net als het voetbal", zegt de exAjacied, die in Den Haag op nummer 1 wil komen.
 
Een beetje van dit, een beetje van dat. Indy Groothuizen kent het nummer, waarmee zijn vader begin jaren tachtig een aanstekelijke top 10-hit scoorde met de band Vulcano, uit zijn hoofd. "Misschien ook omdat de tekst niet zo moeilijk is", zegt de 21-jarige doelman van ADO Den Haag lachend. Nee, zijn muziek is het niet. "Ik vind het vooral leuk dat mijn vader het doet, maar het is niet zo dat ik het voor mijn plezier in de auto opzet."
 
Hetzelfde geldt voor de liedjes van de Dolly Dots, de ooit razendpopulaire meidengroep van zijn tante Angela. "Dat is nog meer van voor mijn tijd. Ik ken Angela eigenlijk meer van tv, niet zo van haar muziek. Leuk dat ze op Twitter trots schreef dat ik voor ADO had getekend. Ze is wel eens bij me komen kijken, maar een echte voetballiefhebber is ze niet. Toen ik in de C1 van Ajax zat, zei ze op tv bij The Voice dat haar neefje bij Jong Ajax speelde. Ze weet er niet zoveel van. Maar ik vind het leuk dat ze altijd heel trots op me is."
 
 
Hoewel muziek een belangrijke rol speelt in de Alkmaarse familie - vader Jos treedt nog altijd op met rockband Howling Hurricanes - ging er aan Groothuizen geen artiest verloren. "Ik heb vroeger nog wel wat gitaar gespeeld met mijn vader, maar ik heb er nooit echt tijd en aandacht in gestoken. Mijn vader heeft thuis een studio, daar zing ik wel eens voor de grap. Maar een muziekcarrière? Nee, daar heb ik het talent ook niet voor. Ik hou wel van muziek. Ik luister naar hiphop, maar zing ook mee met Nederlandse liedjes op de radio. Ik ben wat dat betreft redelijk veelzijdig."
 
De aanleg voor sport zit ook in de familie. "Vooral de kant van mijn moeder is heel sportief. Mijn neef Gino van Kessel (onder meer exTrencin en Slavia Praag, red.) heeft ook bij Ajax gespeeld. Hij is nu verhuurd aan Oxford United en speelt dit seizoen in League 1."
 
 
Harde wereld
Van pa leerde hij vooral de zakelijke kant van het voetbal te doorgronden. "Mijn vader is heel ondernemend. Hij is ook manager van Gerard Joling geweest. Doordat hij in die wereld heeft gezeten, kan hij me qua begeleiding veel bieden. De muziekwereld is een harde wereld, dat is de voetballerij ook. Op dat gebied heb ik mentaal heel veel aan mijn vader. Hij weet hoe de spelletjes gespeeld worden en kan me voor veel dingen behoeden."
 
 
Mentaal kan hij inmiddels wel tegen een stootje. Groothuizen heeft een moeilijke periode achter de rug. Vanwege een knieblessure, die hij als huurling bij het Deense Nordsjælland opliep, stond hij vorig seizoen enkele maanden aan de kant. De nasleep daarvan hield hem deze zomer in de zoektocht naar een nieuwe club lang in spanning. Pas op de laatste dag van de transferperiode kwam er na een geruststellende medische keuring een happy end met een contract bij ADO.
Omdat een griepje hem zaterdag nog thuis hield, zit hij zondag voor het eerst op de bank bij zijn nieuwe club. Uitgerekend op de dag dat Ajax, waarvoor hij tien jaar speelde, op bezoek komt. "Dat is wel speciaal. In de Arena zal het nog gekker zijn, maar het is wel geinig om een keer tégen Ajax te spelen.
 
We kunnen het die ploeg heel lastig maken. Ajax is ook nog zoekende. Als je ze bij de strot pakt, kan het een heel lastige middag voor ze worden."
Bij ADO zal hij het voorlopig met een bijrol moeten doen. Maar zijn doel is helder. Groothuizen wil op één komen. Het shirt met dat nummer heeft hij al. "Ik ben gehaald als keeper voor de toekomst. Robert Zwinkels deed het goed sinds Fons Groenendijk hier zit als trainer. Voor mij is het zaak om de komende maand te wennen aan alles bij ADO. Daarna moet ik het Zwinkels zo moeilijk mogelijk maken. Ik kom niet voor de gezelligheid. Hoe snel het gaat, hangt van mij af en van de trainers. Ik heb voor twee jaar getekend, dus ik heb nog even."