Het Vrije volk

Datum plaatsing: 21-09-1970 12:00:00

ADO pijnloos langs Utrecht

FC Utrecht heeft het leiderschap van ADO geen ogenblik in gevaar kunnen brengen. Daarvoor was de samenhang in de nieuwe combinatie te gering, daarvoor ontbrak ook de individualist, de spelverdeler, die in staat is een verdediging uiteen te rafelen.

De 4-0 uitslag heeft dan ook in onvoldoende mate het verschil tussen de twee ploegen weergegeven, waarbij dient aangetekend, dat de Hagenaars vooral na rust op milde wijze een aantal doelrijpe kansen om zeep hielpen.

Het eerste-bedrijf gaf een ijverig FC Utrecht te zien dat zich tot de Haagse zestien-meterlijn aardig roerde. Daarna waren het verdedigers als Mansveld en Weimar die op resolute wijze het heft in handen hielden om veelal via de geregeld vrij lopende aanvallende verdediger Van der Burg aan het werk te zetten.

In de tiende minuut kreeg Mansveld de kans uit een vrije trap de bal naar de volkomen vrijstaande Couperus te wippen deze draaide zich moedig om en passeerde doelman Lelieveld, 1-0.

De Utrechtse veste wankelde nog niet. ADO werd met lef opgevangen en met frisse moed maar weinig inzicht ging Utrecht op het Haagse doel af.

Direct na rust werd het een Haags kwartiertje. Keer op keer trok Mansveld met zijn aanval mee, daarbij dankbaar profiterend van de hem toegemeten vrijheid. Hij werd daarbij goed gesteund door de jeugdige Van Vliet, die de plaats had ingenomen van de geblesseerde Weimar.

Steeds slechter ging de Utrechtse verdediging de bal wegwerken en al na vijf minuten kreeg Korevaar de bal van Van Steijn voor de voeten gespeeld. Hij lanceerde Hestad bekwaam die via de handen van de Utrechtse goalie 2-0 liet aantekenen.

Twee minuten later brak Pas goed door. Zijn trekbal-vanaf de lijn gaf Schoenmaker een niet te missen kans. Ongehinderd knalde hij hoog in de touwen, 3-0. Dezelfde speler voltrok opnieuw twee minuten later definitief het vonnis. Hij slalomde langs enkele tegenstanders en knalde opnieuw hoog in,4-0.