volg adofans op ....
volg adofans op Twitter volg adofans op Facebook volg adofans via RSS Join adofans op linkedin Join adofans op instagram
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 AJA 3 3 0 0 9
2 HEE 3 3 0 0 9
3 FEY 3 2 1 0 7
4 TWE 3 2 1 0 7
5 PSV 3 2 1 0 7
6 VIT 3 2 0 1 6
7 UTR 2 1 1 0 4
8 ZWO 3 1 1 1 4
9 WII 3 1 1 1 4
10 VVV 3 1 1 1 4
11 HER 3 1 1 1 4
12 GRO 3 1 0 2 3
13 AZA 2 0 2 0 2
14 EMM 3 0 1 2 1
15 FOR 3 0 1 2 1
16 ADO 3 0 0 3 0
17 RKC 3 0 0 3 0
18 SPA 3 0 0 3 0
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
De Waarheid

Datum plaatsing: 26-04-1948 19:48:00

'We hebben nergens Sovjet-militairen gezien'


Zegt Rinus Loof na de toer van A.D.O. door Tsjechoslowakije
De mooiste trip dia ik ooit met ADO heb gemaakt", zo kenschetst Rinus Loof, de populaire linkshalf en aanvoerder van de Haagse ploeg, zijn uitstapje naar Tijechoslowakije.


Toen wij hem dezer dagen in zijn woning aan de Kootwijkstraat opzochten, was hij juist bezig een stukje van het voetbalveld van Brno uit zijn rechterarm te verwijderen. Een lange, zwarte streep toonde dat zelfs de koolas-mat Rlnus er nlet van heeft kunnen weerhouden zijn befaamde "sliling" te demonstreren.


"Ja, dat was voor ons een ongewone sensatie, zo'n terrein van sintels. Geen lolletje voor een keeper om. daarop een zweefsprong te maken. Knie- en elleboogbeschermers en gewatteerde broekjes behoren daar tot de vaste uitrusting van de doelman. Alleen ln Xllana hebben we op een behoorlijk grasveld gespeeld," zegt Rlnus.

"Hoe was het spel van de Tsjechen?" vragen wij.

"Ze spelen een prima partij, maar houden het spel erg kort. Orthodox voetbal zonder teruggetrokken spil. Er wordt een zachte bal gebruikt, wat natuurlijk op een hard veld noodzakelijk is. We willen onze nederlagen niet goed praten, maar de omstandigheden waren zeker niet ln ons voordeel. Het aardige was dat boven het veld van Ostrawa — op grote hoogte natuurlijk — een kabelbaan hing, waar ook tijdens de wedstrijd kolenlories heen en weer zweefden


"Nog moeilijkheden gehad tijdens uw verblijf daar?" "Geen enkele, met heel weinig formaliteiten zijn we de grens overgekomen en hebben verder overal de grootst mogelijke medewerking gehad. We waren ondergebracht in goede, zindelijke hotels en het eten was ook behoorlijk, al is het voor de Nederlandse maag even wennen. De reis door het prachtige landschap van Tsjechoslowakije zal ik nooit vergeten, en ik geloof zeker dat dit de ervaring van de hele ploeg is."Terreur? Nergens!
"Er is door vele kranten geschreven over de terreur, die daar heet te heersen. Is u daar misschien iets van opgevallen?" Bij deze vraag begint Rinus te lachen. "Kijk eens, ik ben geen politicus. Maar zover Ik mij kan herinneren heb ik van een gedrukte stemming niets gemerkt. De straten waren overvol en levendig. Er was geen opvallend machtsvertoon en Russische militairen hebben we helemaal niet gezien. Na al die verhalen over dr. Benesj is het ons wel opgevallen, dat voor zijn paleis slechts één schildwacht stond. In de werkkamers van de drie communistische burgemeesters, die ons op het stadhuis officieel hebben ontvangen, hing zowel het portret van Benesj als dat van Stalin." "De terugreis hebben jullie per vliegtuig gedaan?" "Ja, In minder dan drie uur waren we weer op Schiphol. Heel wat vlugger dan die eindeloze treinreis heen. Ja, dat uitstapje hebben we weer gehad," zegt Rlnus ietwat weemoedig en kijkt dan haast schuldbewust naar zijn vrouw. "Jammer, dat mijn vrouw nlet mee kon"

"O, ik gun hem zo'n reisje best," zegt mevrouw Loof, "maar ik weet gewoon nlet hoe ik de grond uit die koolasbroekjes van hem moet krijgen." Waaraan we kunnen zien, dat echtgenote zijn van een populaire voetballer ook zijn schaduwzijde heeft.