volg adofans op ....
volg adofans op Twitter volg adofans op Facebook volg adofans via RSS Join adofans op linkedin Join adofans op instagram
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 PSV 26 21 4 1 67
2 AJA 26 20 2 4 62
3 FEY 26 14 5 7 47
4 AZA 26 14 5 7 47
5 UTR 26 11 7 8 40
6 VIT 26 11 7 8 40
7 HER 26 12 3 11 39
8 GRO 26 10 5 11 35
9 WII 26 10 4 12 34
10 HEE 26 8 9 9 33
11 VVV 26 9 5 12 32
12 ZWO 26 8 5 13 29
13 FOR 26 8 5 13 29
14 ADO 26 7 7 12 28
15 EXC 26 7 5 14 26
16 GRA 26 7 4 15 25
17 EMM 26 6 7 13 25
18 NAC 26 4 5 17 17
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
vi.nl

Datum plaatsing: 07-07-2017 23:55:00

'Fons Groenendijk is niet te benijden'


Volgens de leiding van de club staan de geleende miljoenen van Wang inmiddels op de rekening.


Tekst: Taco van den Velde 
 
Toch betekent dat allerminst dat ADO Den Haag plotseling de ene na de andere topper kan aantrekken. Integendeel. Na 1 september moet de club alweer tien procent bezuinigen op het budget.
 
 
Het kwam vrijdag kort achter elkaar naar buiten via verschillende media. Aan de ene kant was er de goednieuwsshow dat ADO Den Haag 3,9 miljoen euro op de rekening had staan via grootaandeelhouder United Vansen en de verklaring van bestuurder Ben Knüppe in De Telegraaf dat de Haagse club zich gelukkig mocht prijzen met een geldschieter die inmiddels al twintig miljoen euro had gepompt in ADO den Haag. Daarna kwam het persbericht van Omroep West waarin een woordvoerder van de club riep dat de mensen nu niet moeten verwachten dat er ineens 'tien aankopen komen' of dat er plotseling hoge salarissen kunnen worden uitbetaald.
 
 
Zogenaamd miljoenen rijker, maar nog steeds geen geld om zich substantieel te versterken: hoe leg je dat uit aan de supporters? De afgelopen periode zag ADO Den Haag de volgende spelers vertrekken uit de selectie die vorig seizoen nog zo sterk finishten: Mike Havenaar, Gervane Kasteneer, Dione Malone, Nasser El Khayati, Ruben Schaken, Tom Trybull, Guyon Fernandez en Randy Wolters. Onzeker is nog steeds of Wilfried Kanon kan worden behouden. Daarvoor terug kwamen Nick Kuipers van Jupiler League-club MVV Maastricht, de bij Excelsior overbodige Bas Kuipers en icoon Lex Immers die gelukkig bereid is voor een appel en ei te gaan voetballen. Wat betekent dat voor de toekomst? Gaat ADO Den Haag die miljoenen van Wang helemaal niet aanspreken om bijvoorbeeld een goede vervanger van Mike Havenaar aan te trekken?
 
 
Het vervelende voor de beleidsbepalers van ADO Den Haag is dat tot nu toe alles wordt bevestigd wat de gemeente Den Haag en commissarissen Wim Deetman en Martin Jol al weken geleden voorspelden. Volgens deze partijen is de lening van 3,9 miljoen een onderdeel van een nieuw Chinees businessplan dat voornamelijk een doel heeft: de volledige controle krijgen over de club. De 3,9 miljoen is slechts de vette worst die wordt voorgehouden om een statutenwijziging door te voeren. In het nieuwe businessplan is namelijk ook opgenomen dat na 1 september, dus na de wijziging van de statuten, weer een bezuiniging van tien procent op het budget moet worden doorgevoerd. Hoezo eerst geld lenen en twee maanden later weer een groot gedeelte van dat bedrag bezuinigen? Dat is al een signaal dat er alles aan wordt gedaan om nooit die lening aan te spreken. Dat leert ook een simpel rekensommetje. Volgens het businessplan is twee van de 3,9 miljoen bestemd voor het versterken van de selectie. Dan blijft er nog 1,9 miljoen over. Dat is precies de tien procent die Wang wil bezuinigen. De grootaandeelhouder heeft al aangekondigd dat hij op 2 september persoonlijk naar Den Haag komt om toe te zien op die bezuinigingen. Het roept allerlei vraagtekens op over de werkelijke intenties van die lening en of Wang eigenlijk wel bereid is om de selectie daadwerkelijk te versterken.
 
 
Negen commissarissen
Die statutenwijziging zorgt er voor dat de club in handen van United Vansen komt. Wang heeft zijn lesje geleerd van de situatie van een jaar geleden toen hij als voorzitter van een RvC met Wim Deetman, Martin Jol, Kees Jansma en Martin Toet verantwoording moest afleggen over elke afspraak die hij niet nakwam. Daarom is er nu de Chinese eis dat alle commissarissen moesten worden vervangen en een nieuwe RvC moet worden geformeerd. Sinds de komst van Wang zijn daardoor inmiddels negen commissarissen afgedankt. In die nieuwe RvC is plaats voor één commissaris van de gemeente (voordat de gemeente haar aandeel inleverde), één van de amateurclub HFC ADO en twee door UVS aangewezen Chinese commissarissen met een vetorecht. In het businessplan wordt vervolgens gesteld dat er een onafhankelijke commissaris moet worden gevonden die unaniem gedragen wordt door alle commissarissen. Dat lijkt een goede basis voor good governance, ware het niet dat er nog een ander regeltje is bedacht: wanneer er geen uniformiteit kan worden bereikt over een voorzitter dan schuift automatisch de door UVS aangewezen vice-voorzitter door als voorzitter.
 
De gemeente begreep meteen dat in een dergelijke constructie hun afgevaardigde commissaris kansloos was om goed toezicht te houden en trok twee weken geleden haar conclusies. Dat toezicht was in die periode daarvoor sowieso al niet mogelijk. Commissarissen Wim Deetman en Martin Jol traden af omdat ze niet eens antwoord kregen op simpele vragen zoals: waarom is de begroting voor het komend seizoen plotseling de vijfde, zesde begroting van de Eredivisie? Waarom is er een lening van 3,9 miljoen nodig om die omhoog getrokken uitgaven te dekken? Waarom is er op 1 september een bezuiniging van tien procent? Waar komt het geld van de lening vandaan en wat zijn de eisen?
 
Die laatste vraag is overigens nog steeds niet beantwoord en waarschijnlijk hoeft dat ook niet meer. Alles wijst er op dat het geld nooit zal worden uitgegeven en dat het plan van UVS om de club in handen te krijgen is gelukt. Er waren zes, zeven verschillende conceptbegrotingen voor nodig om een lening op creatieve wijze aan te passen zodat hij paste in de KNVB-reglementen. Zo is er inmiddels sprake van uitgestelde rente-afdracht. De lening moet pas worden terugbetaald aan UVS wanneer Wang en ADO Den Haag uit elkaar gaan. De verplichting blijft dus wel degelijk boven de club hangen en kan een overname door een andere partij flink in de weg zitten.
 
 
Champions League
Uiteindelijk draait het nu om één essentiële vraag: is Hui Wang een goede eigenaar voor ADO Den Haag? Dat is uiteindelijk waar het voor de trouwe supporters om draait. Net na zijn komst had Wang het in een persconferentie over de Champions League. Net zoals Merab Jordania dat ooit deed bij Vitesse en Aleksei Korotaev bij Roda JC. Maar als we dat heel koel analyseren dan wijst niets erop dat Wang de club ook daadwerkelijk in die richting wil duwen. Het is mooi dat Knüppe het heeft over twintig miljoen aan investeringen en dat nu weer de vlag uitgaat vanwege een lening van 3,9 miljoen, maar wat zijn de ware intenties van Wang? Een half jaar geleden belandde de club nog in categorie 1 omdat diezelfde Wang niet in staat was om zijn financiële afspraken na te komen. En inmiddels verkeert de club al maanden in onzekerheid over de licentie vanwege de voorwaarden waarop hij een geldbedrag verstrekt. Is dat normaal gedrag voor een eigenaar die echt wat wil maken van een club? Stort die eerst een bedrag om dan twee maanden later weer een bezuiniging aan te kondigen zodat er nauwelijks ruimte is om de ploeg te versterken? Het grote probleem blijft dat Wang geen eigen middelen heeft en elk miljoen dat UVS in ADO Den Haag heeft gestopt afkomstig is van investeerders die geld willen verdienen.
 
 
Alle initiatieven (de handel in spelers, Nederlandse trainers naar China brengen) zijn op dat gebied op niks uitgelopen. UVS heeft tot nu toe alleen maar extra miljoenen moeten lenen van investeerders om een club overeind te houden die niet in staat was om op eigen kracht de broek omhoog te houden. Linksom of rechtsom: UVS wil geen geld meer uitgeven aan ADO Den Haag, maar geld verdienen. De wedstrijd die ADO Den Haag moet spelen in het verre China twee weken voordat de competitie begint in Nederland is er een mooi voorbeeld van. Het is nu wachten op de eerste Chinese versterking.
 
 
Het is dus niet merkwaardig dat er nauwelijks enige ambitie of lange termijn-visie valt te ontdekken in het beleid. In januari had technisch manager Jeffrey van As bijvoorbeeld een voltreffer met het huren van Nasser El Khayati, die een meerwaarde bleek met enkele schitterende treffers. Een eigenaar die vooruit wil met de club, legt die jongen vast omdat hij de ploeg beter maakt. Welke eigenaar laat Gervane Kastaneer gratis de deur uitlopen, terwijl er juist geld kan worden verdiend met zulke eigen talenten? Uit niets blijkt dat Wang ook maar enige intentie of middelen heeft om ADO Den Haag daadwerkelijk beter te maken.
 
 
De directe gevolgen daarvan zal vooral één man gaan voelen. Er wordt nu hard geroepen dat de miljoenen binnen zijn, maar wat heeft trainer Fons Groenendijk daar aan wanneer de selectie niet aanzienlijk wordt versterkt? Wanneer opnieuw blijkt dat de fans weer zijn blij gemaakt met een dode mus, dan zit Groenendijk met de problemen. De voortekenen zijn niet best. Veel spelers zijn vertrokken, de club is zelfs niet in staat om spelers als Kevin Jansen en Dion Malone te behouden. Bij zijn zoektocht naar vervangers vist technisch manager Jeffrey van As slechts in de vijver van huurlingen, afdankertjes en transfervrije spelers. Blijft dat zo? Groenendijk is niet te benijden, want ondanks al die zogenaamde miljoenen heeft hij op dit moment een selectie waar hij geen kant mee op kan. Dat is de keiharde realiteit. De komende transferperiode moet opnieuw blijken wat Wang nu eigenlijk wil met ADO Den Haag.