volg adofans op ....
volg adofans op Twitter volg adofans op Facebook volg adofans via RSS Join adofans op linkedin Join adofans op instagram
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 PSV 26 21 4 1 67
2 AJA 26 20 2 4 62
3 FEY 26 14 5 7 47
4 AZA 26 14 5 7 47
5 UTR 26 11 7 8 40
6 VIT 26 11 7 8 40
7 HER 26 12 3 11 39
8 GRO 26 10 5 11 35
9 WII 26 10 4 12 34
10 HEE 26 8 9 9 33
11 VVV 26 9 5 12 32
12 ZWO 26 8 5 13 29
13 FOR 26 8 5 13 29
14 ADO 26 7 7 12 28
15 EXC 26 7 5 14 26
16 GRA 26 7 4 15 25
17 EMM 26 6 7 13 25
18 NAC 26 4 5 17 17
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
De Telegraaf

Datum plaatsing: 07-07-2017 18:41:00

Chinese comeback ADO Den Haag


Ben Kn├╝ppe en Job van der Have, als probleemoplossers aangesteld door de Ondernemingskamer bij ADO Den Haag, zijn op doorreis naar Scheveningen.


door Valentijn Driessen en Robin Jongmans 
Ben Knuppe, ADO Den Haag , Henrik-jan Rinner
 Ben Knüppe (l) & nieuw financeel directeur Henrik-jan Rinner
 
 
Aan de Noordzee spreken zij een Nederlandse kandidaat met Haagse roots voor de nieuw te vormen rvc van ADO. Als ze eenmaal een volledig nieuwe rvc hebben geformeerd, dan zit hun werk erop na zeven maanden.
 
In dat geval zijn de ijskoude relatie met de Chinese grootaandeelhouder, de zorgwekkende financiën en de verrotte governance van de club (de bestuursstructuur in samenwerking met ’China’) 180 graden gedraaid. Knüppe en Van der Have - en tevens de directie van de club - hebben inmiddels uitstekende ervaringen met de nieuw uit China naar voren geschoven mensen.
 
"Vanaf dag één (op 19 december 2016) kwam er een mea culpa van Chinese zijde. Zij maken waar wat ze zeggen”, aldus Knüppe. De miljoenenstorting van United Vansen (zie kader) is een volgend bewijs. Hoe anders de gemeente Den Haag het ook wil laten lijken door het een lening te noemen. "Die indruk is niet juist”,  zegt Knüppe over het geld, dat niet valt terug te eisen. "Alleen als ADO de centen niet meer nodig heeft, kan het geld terug naar China.”
 
Knüppe en Van der Have kunnen sowieso niets met de verwijten van de gemeente Den Haag, die het prioriteitsaandeel heeft teruggegeven. „Er is intensief contact geweest, zowel formeel als informeel. In talloze vergaderingen, mails en telefoontjes. Op een gegeven moment waren we het oneens. Dat kan, maar wij moeten door”, zegt Knüppe, die directeur Mattijs Manders – ook hij wilde in december van de Chinezen af – de draai zag maken die de gemeente achterwege liet. „Mattijs zag wél dat er een nieuwe wind waaide bij UVS en heeft de switch gemaakt. Maar ik hoop van harte dat het goed komt met de gemeente, want je hebt elkaar bij veel zaken nodig.’’
 
De gemeente Den Haag is volgens de twee tijdelijke bewindvoerders trouwens nimmer met investeerders gekomen om de boel in hun ogen ’te redden’ van de Chinezen. "Vanaf het begin heeft de gemeente nooit enig concreet voorstel gedaan van wat zíj dan wilde doen”, zegt Van der Have. "De gemeente heeft gezegd: als jullie nergens geld kunnen vinden, dan mogen jullie bij ons aankloppen. Maar wel op onze voorwaarden. Wat de voorwaarden zouden zijn, wilden ze niet zeggen.”
 
Zover kwam het nooit, omdat UVS direct na de ingreep van de Ondernemingskamer beterschap beloofde en ook toonde. "De Chinezen zeiden direct: heel vervelend, maar wij willen onze aandelen behouden, verder met ADO en nieuw geld investeren”, zegt Van der Have. "Vlak daarna betaalden ze de afgesproken 2,5 miljoen euro. Daarmee kwamen ze terug aan tafel. Wat de gemeente wilde, een meerderheidspositie voor de Haagse gemeenschap, dat konden we juridisch niet maken naar UVS, die deden als grootaandeelhouder wat ze moesten doen en deze maand betaalden ze bovendien nog eens bijna vier miljoen extra.”
 
 
Knüppe: "Ons restte slechts één mogelijkheid: doorgaan met de nieuwe mensen namens UVS. Daar hadden we ook niet zo veel bezwaar tegen. 2016 was niet goed, maar in 2017 heeft UVS zich gerevancheerd en zich een goede aandeelhouder getoond. Eentje waar de club heel blij mee moet zijn. Welke andere partij stopt in deze tijd twintig miljoen euro in een voetbalclub?”
 
Om helemaal met een frisse wind door te gaan, heeft Wang Hui het veld geruimd. "Vanwege alles wat er in 2016 is gebeurd. Ons sterke advies was: accepteer dat je niet langer de verantwoordelijkheid hebt. Wij adviseren een sterke onafhankelijke Nederlandse voorzitter, die een verbindende rol kan spelen tussen jullie, gemeente en HFC en directie. Daar hebben ze bij UVS al ’ja’ tegen gezegd en we zijn nu met iemand in de slag.”
 
Naast een Nederlandse voorzitter heeft UVS in de ogen van de twee heren inmiddels twee uitstekende kandidaten naar voren geschoven. Knüppe: "Zij spreken goed Engels, kennen de governance en de rol van de commissaris en één van hen heeft ook een sportachtergrond. Er komt tevens een nieuwe commissaris vanuit de ADO-amateurs en de zetel van de gemeente willen we invullen met iemand die zijn roots in Den Haag heeft. UVS heeft daarmee ingestemd. Het wil nu zélf ook een nieuwe, zware commissaris van buiten voor die zetel. Het wil de macht niet terugpakken.”
 
 
"Sterker”, zegt Van der Have: "UVS verdient wel enige rehabilitatie, want ze zijn niet altijd even fair behandeld gezien alles wat ze voor ADO hebben gedaan. Ze verdienen meer respect in plaats van door het slijk te worden gehaald.”