volg adofans op ....
volg adofans op Twitter volg adofans op Facebook volg adofans via RSS Join adofans op linkedin Join adofans op instagram
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 PSV 15 14 0 1 42
2 AJA 15 13 1 1 40
3 FEY 15 11 2 2 35
4 UTR 15 7 4 4 25
5 HER 15 7 2 6 23
6 AZA 15 6 4 5 22
7 VIT 15 6 4 5 22
8 HEE 15 5 5 5 20
9 VVV 15 5 5 5 20
10 FOR 15 4 4 7 16
11 WII 15 4 4 7 16
12 ADO 15 4 4 7 16
13 EXC 15 4 4 7 16
14 GRO 15 4 2 9 14
15 ZWO 15 4 2 9 14
16 EMM 15 3 5 7 14
17 NAC 15 3 2 10 11
18 GRA 15 3 2 10 11
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
vi.nl

Datum plaatsing: 15-06-2017 17:35:00

ADO Den Haag leent 4 miljoen van Chinese geldschieter Winston Zheng


Het bedrag van vier miljoen zal via United Vansen in twaalf maandelijkse termijnen worden overgemaakt. Eis is dat de helft van het bedrag, twee miljoen euro, zal worden gebruikt voor het aantrekken van nieuwe spelers.


Chinese lening voor ADO Den HaagTekst Taco van den Velde
 
 
Bom onder begroting ADO Den Haag 
 
 
Gaat de KNVB de begroting van ADO Den Haag goedkeuren, terwijl leden van de raad van commissarissen (rvc) van dezelfde club hun handen daar vanaf hebben getrokken? 
 
 
Dat is de vraag na de laatste gebeurtenissen bij ADO Den Haag. Zoals bekend legden commissarissen Wim Deetman en Martin Jol woensdag hun functies neer bij de Haagse club. Beide commissarissen weigerden hun handtekening te zetten onder de inmiddels al zesde conceptbegroting. Dat legt een bom onder de begroting die deze donderdag moet worden aangeboden bij de KNVB.
 
 
Op de website van ADO Den Haag verklaart directeur Mattijs Manders verbaasd te zijn over het opstappen van Deetman en Jol. Volgens de dagelijkse leiding van de club was er namelijk sprake van 'vele constructieve vergaderingen' en is daarbij 'altijd goed geluisterd naar de inbreng van alle commissarissen en is daar in de meeste gevallen ook heel concreet naar gehandeld.' Bij de gemeente Den Haag ligt echter een ontslagbrief van vier kantjes waaruit het tegendeel blijkt. Deetman en Jol, commissarissen op basis van het bijzonder aandeel en het prioriteitsaandeel, werden stelselmatig tegengewerkt in hun taak om toezicht te houden. Er werden verregaande overeenkomsten afgesloten zonder dat de commissarissen daarvan op de hoogte waren. En de protesten daartegen werden vervolgens genegeerd. Bovendien kon het tweetal zich niet vinden in de plannen om de dreigende tekorten van komend seizoen op te vangen met een lening van vier miljoen euro.
 
 
Directeur Manders verklaart dat er inmiddels 'een concreet beleidsplan en degelijke begroting voor het komende seizoen' ligt 'waarin door de weer intensieve en constructieve betrokkenheid van onze Chinese aandeelhouder UVS aan alle verplichtingen kan worden voldaan.' Door de afgetreden commissarissen wordt daar blijkbaar heel anders over gedacht. ADO Den Haag had vorig seizoen al een door de rechter afgedwongen agiostorting van grootaandeelhouder United Vansen van 2,5 miljoen euro nodig om het verlies te beperken. Het komend seizoen dreigt opnieuw een miljoentekort door een chronisch gebrek aan inkomsten. Dat wil de club onder meer opvangen via een achtergestelde lening van vier miljoen euro. Dat bedrag wordt verstrekt door de Chinese geldschieter Winston Zheng. Zheng is een relatie van Hui Wang, directeur van United Vansen. Het bedrag zal via United Vansen in twaalf maandelijkse termijnen worden overgemaakt. Eis is dat de helft van het bedrag, twee miljoen euro, zal worden gebruikt voor het aantrekken van nieuwe spelers.
 
 
Deetman en Jol maakten niet alleen bezwaar tegen de constructie om tekorten met nieuwe schulden op te vangen, maar ze hadden ook grote twijfels over de betalingsdiscipline van Wang. Deetman werd ruim een jaar geleden geïnstalleerd door de gemeente als commissaris omdat de club in een financiële en bestuurlijke crisis verkeerde die juist werd veroorzaakt door het niet nakomen van verplichtingen en toezeggingen door grootaandeelhouder United Vansen. Hij heeft in die periode door schade en schande geleerd dat een belofte van Wang om te betalen niet zoveel waard is. Zo was er begin dit jaar (5 januari 2017) een rechterlijke uitspraak voor nodig om Wang te dwingen 2,5 miljoen euro te betalen. Dat was een verplichting die hij anderhalf jaar eerder (8 augustus 2015) was aangegaan.
 
 
Op dit moment wordt door de gemeente, ADO en HFC ADO Den Haag overleg gevoerd wat men moet doen met de inmiddels zesde conceptbegroting die is ingediend door de dagelijkse leiding van de club. Daarbij wordt natuurlijk ook het ontslag van de door de gemeente zelf aangestelde commissaris Deetman in mee gewogen, net zoals HFC ADO Den Haag hetzelfde zal doen in het geval van Martin Jol. In theorie hoeft ADO Den Haag niet te wachten op een oordeel en kan men de begroting voor volgend seizoen ook indienen bij de KNVB zonder de goedkeuring van de gemeente en de amateurclub. Het is inmiddels wel duidelijk dat er voor ADO Den Haag de komende periode heel veel op het spel staat. Een sluitende begroting is een bindende voorwaarde bij de KNVB om Eredivisie-voetbal te blijven spelen.