Datum plaatsing: 14-05-2017 18:04:00

Verslag en foto's: ADO Den Haag wint ook van Excelsior : 4-1

ADO Den Haag heeft de laatste wedstrijd in de Eredivisie van het jaar 2016-2017 met een 4-1 winst tegen Excelsior afgesloten. Daardoor eindigt ADO heel knap op de elfde plek van de Eredivisie.

De wedstrijd ging eigenlijk nergens meer over. Zowel Excelsior als ADO Den Haag waren veilig en konden niks meer winnen of verliezen. Toch zat het stadion bijna helemaal vol en hing er een prima sfeer, zeker nadat voordat de wedstrijd begon al duidelijk was dat het kampioenschap van Nederland naar Feyenoord ging en niet naar het toch heel wat minder geliefde Ajax. Die stonden voordat in Den Haag de bal rolde al 1-0 voor tegen Heracles.

De wedstrijd begon wat later omdat in Den Haag werd stilgestaan bij fans en oud ADO spelers die dit jaar overleden. Met mooie beelden op de videowall werden zij door het publiek en spelers al klappend herdacht.

De wedstrijd dan. Excelsior startte prima. ADO Den Haag had niets te vertellen en moest een aantal keer goed opletten om de eerste tegengoal te voorkomen. Daaron was het des te verassender dat ADO wel direct in de 8e minuut op voorsprong kwam. Uit een counter gaf Malone de bal aan El Khayati, die de bal weer doorspeelde naar Becker. Hij kon doorlopen en schoot de bal hard in de lange hoek: 1-0.
Excelsior schrok er niet van en viel weer aan en kreeg na 16 minuten ook loon naar werken: de 1-1 viel uit een (makkelijk gegeven) vrije trap, al rook de goal naar buitenspel.
De gelijkmaker was dus meer dan terecht.

ADO Den Haag kwam niet echt aan voetballen toe, maar wist desondanks tien minuten later weer op voorsprong te komen. Niemand minder dan Havenaar kopte een voorzet van Becker snoeihard in: 2-1.
Tien minuten later was de wedstrijd beslist: El Khayati kreeg na een mooie aanval de bal in de voet en met een schijnbeweging plaatste hij de bal prachtig in het goal: 3-1.
Het publiek ging er eens lekker voor zitten, alhoewel duidelijk was dat zowel ADO als Excelsior het verder niet al te moeilijk gingen maken. Veel ruimte, weinig overtredingen en weinig tempo typeerden het spel.

Na rust gebeurde er eigenlijk niks meer. Behalve dat de 4-1 nog viel, want Kanon mocht ook zijn doelpuntje nog meepakken.
En daarmee zorgde ADO dus voor een prachtig einde van een verder dramatisch seizoen. Wie gedacht had dat ADO elfde zou worden na de wedstrijd tegen Go Ahead Eagles - uit, had voor gek verklaard geworden.
We zijn het wel geworden. Alfons Groenendijk heeft de verziekte sfeer rond Petrovic volledig weten om te draaien en heeft de belangrijke spelers van ADO weer belangrijk gemaakt : Duplan, Zwinkels, Bakker,Havenaar en zelfs Becker is zoals hij deze twee maanden speelde van absolute meerwaarde voor de club.
Samen met de herstelde Meijers en Malone zorgde dat voor de ommekeer en eindigt ADO dus met 38 punten in de Eredivisie.

Na de wedstrijd werd Robert Zwinkels volledig terecht tot speler van het jaar uitgeroepen. De trouwe sluitpost zal er volgende jaar voor het dertiende jaar bij zijn, maar nooit was hij van zoveel waarde als in deze drie maanden. Hulde!