volg adofans op ....
volg adofans op Twitter volg adofans op Facebook volg adofans via RSS Join adofans op linkedin Join adofans op instagram
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 PSV 26 21 4 1 67
2 AJA 26 20 2 4 62
3 FEY 26 14 5 7 47
4 AZA 26 14 5 7 47
5 UTR 26 11 7 8 40
6 VIT 26 11 7 8 40
7 HER 26 12 3 11 39
8 GRO 26 10 5 11 35
9 WII 26 10 4 12 34
10 HEE 26 8 9 9 33
11 VVV 26 9 5 12 32
12 ZWO 26 8 5 13 29
13 FOR 26 8 5 13 29
14 ADO 26 7 7 12 28
15 EXC 26 7 5 14 26
16 GRA 26 7 4 15 25
17 EMM 26 6 7 13 25
18 NAC 26 4 5 17 17
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
vi.nl

Datum plaatsing: 13-05-2017 09:48:00

Hui Wang weer helemaal terug bij ADO


Over enkele weken krijgt Hui Wang weer de macht bij ADO Den Haag. En met zijn comeback keert ook de onrust terug. De directie van de club wil via de bemiddeling van Wang een lening van vier miljoen euro afsluiten om de gaten in de begroting te dichten en nieuwe spelers aan te trekken.


Over twee weken is het zo ver. Dan krijgt grootaandeelhouder United Vansen zijn aandelen terug in eigen beheer. Het Chinese bedrijf had 99 procent van de aandelen van ADO Den Haag in handen maar omdat het weigerde aan zijn financiële verplichtingen te doen, besloot de directie van de club zijn eigen grootaandeelhouder in december voor het gerecht te slepen.
 
 
Met succes. De kantonrechter veroordeelde United Vansen in januari tot het betalen van 2.477.000 euro en de Ondernemingskamer schorste Wang als voorzitter van de raad van commissarissen en ontnam hem zijn aandelen. De aandelen kwamen tijdelijk in beheer van A. van der Have en de rechter wees Ben Knüppe aan als waarnemend voorzitter van de raad van commissarissen bij ADO Den Haag. Een onderzoek naar de handelwijze van Wang werd afgelast nadat hij aan zijn verplichtingen had voldaan. Knüppe heeft geconcludeerd dat Wang beterschap heeft getoond.
 
 
Met de club gaat het intussen minder goed. Terwijl ADO Den Haag zich op het veld knap veilig speelde, is de club in financieel opzicht steeds verder in de afgrond gegleden. Enkele maanden geleden signaleerde de gemeente Den Haag reeds dat het tekort dit seizoen wel eens kon oplopen tot 3,5 miljoen euro, maar de kans is groot dat het bedrag een stuk hoger zal zijn. Dat tekort komt voornamelijk voort uit een enorm gebrek aan inkomsten.
 
 
Met name op het gebied van sponsorwerving heeft de club gefaald. Daar waar onder de vorige eigenaar Mark van der Kallen ieder seizoen nog zeven miljoen aan commerciële inkomsten binnenstroomde, blijft dit seizoen de teller waarschijnlijk op drie miljoen steken. Daar komt nog bovenop dat de club meer moest uitgeven dan de bedoeling was en er dreigt nog een forse post aan onkosten voor onderhoud aan het stadion.
 
 
Saillant detail: die extra uitgaven worden ook veroorzaakt door het juridische gevecht met de eigen grootaandeelhouder. Het proces tegen Wang en United Vansen waarbij ADO Den Haag zowel voor de proceskosten als de salariskosten van Knüppe en Van der Have moest opdraaien, heeft de club vele tonnen gekost.
 
Het tekort van dit seizoen moet onder andere worden opgevangen door de agiostorting van Wang (2,5 miljoen), maar voor volgend seizoen dreigt er een nieuw tekort van vijf miljoen euro als er geen actie wordt ondernomen. Dergelijke cijfers zouden normaal gesproken moeten zorgen voor een nieuw businessplan dat de nadruk legt op bezuinigen en snijden in de huishouding. In Den Haag heerst echter optimisme bij de leiding. De technische leiding gaat er zelfs vanuit dat de selectie spectaculair kan worden versterkt. Reden: er komt geld aan.
 
 
Maandelijkse termijnen
Het gaat daarbij om een lening van maar liefst vier miljoen euro. De voorwaarde is dat de helft van dat bedrag (twee miljoen euro) moet worden gespendeerd aan nieuwe spelers. Een geldschieter is bereid om via Wang vier miljoen euro te lenen aan ADO Den Haag. Deze achtergestelde lening wordt door United Vansen in twaalf maandelijkse termijnen naar de club overgemaakt.
 
Een lening is echter fundamenteel anders dan inkomsten uit sponsorwerving, zeker wanneer het een kortlopende verplichting betreft. In de huidige rvc voelt een aantal leden er daarom weinig voor om mee te gaan in het plan van Wang en directeur Mattijs Manders om de gaten in de begroting te dichten met nieuwe betalingsverplichtingen. Wanneer blijkt dat de club de verkeerde nieuwe spelers koopt en de inkomsten nog steeds achter blijven ligt er een nieuw FC Twente-scenario op de loer met een miljoenenschuld. Mag je zulke risico's nemen die het voortbestaan van de club in gevaar kunnen brengen?
 
 
Chinese commissarissen
Het is echter de vraag of deze ontwikkeling kan worden tegengehouden omdat Wang een bondgenoot heeft gevonden in Knüppe. Wanneer Wang zijn aandelen en macht terug heeft, wil hij zo snel mogelijk een nieuwe RVC samen stellen. Daarover bestaat inmiddels al een getekende overeenkomst tussen Knüppe en Hui Wang. In die overeenkomst is vastgelegd dat de dwarsliggende commissarissen Wim Deetman en Martin Jol het veld moeten ruimen.
 
 
Het plan is om zo snel mogelijk een nieuwe rvc te installeren met ten minste twee Chinese commissarissen en een voorzitter die Wang goedgezind zijn. Daarnaast zullen er nog twee Chinezen worden toegevoegd aan het managementteam van ADO Den Haag. In de praktijk houdt dat in dat Wang zowel de bedrijfsvoering als de controle op die bedrijfsvoering in handen heeft.
 
 
Bovendien heeft Wang inmiddels ook de directie mee. Manders die eerder in december en januari nog samenspande met de gemeente Den Haag en de amateurtak HFC om de club uit Chinese handen te krijgen, staat nu ineens weer aan de kant van het United Vansen van Wang. De algemeen directeur zou er geen moeite mee hebben om namens de club zijn handtekening te zetten onder de nieuwe lening.
 
 
Het maakt de rol van Manders uiterst pikant. In iedere organisatie moet een directeur verantwoording afleggen wanneer hij zijn begroting niet haalt. Een directeur onder wiens leiding een miljoenentekort ontstaat levert een wanprestatie. Het functioneren van Manders is dan ook geruime tijd een punt van discussie, ook omdat zijn geld verslindende arbeidscontract van 20.000 euro per maand (exclusief bonussen en handgeld) niet past bij een club waar iedere euro moet worden omgedraaid.
 
Uit niets is gebleken dat hij in staat is geweest om die vorstelijke beloning waar te maken. Om de commerciële malaise te doorbreken heeft Manders eerst zonder resultaat onderhandeld met Lagardere Sports om de sponsoring en marketing van ADO Den Haag over te nemen, om uiteindelijk een nieuwe commercieel manager aan te stellen voor slechts twee dagen in de week.
 
 
Basic-Fit
Het heeft de zaken niet verbeterd. Op dit moment staat bijvoorbeeld de relatie met trouwe hoofdsponsor Basic-Fit onder druk. ADO Den Haag heeft al sinds de zomer van 2011 Basic-Fit op het shirt en sloot op 15 april een nieuwe overeenkomst af. Na die datum heeft TNT Post zich echter gemeld als nieuwe gegadigde en probeert ADO Den Haag Basic-Fit van de voorkant naar de achterkant van het shirt te verplaatsen. Het geval staat niet op zichzelf.
 
 
In december vertelde Paul Olden, advocaat van ADO Den Haag, nog tegen de rechters van de Ondernemingskamer dat de naamgever van het stadion Kyocera door alle rumoer rond de club per 1 februari zou stoppen als sponsor. Het leidde nog dezelfde middag tot een verbaasde reactie van Etienne Hendriks, managing director van Kyocera. 'Toen ik las dat wij zouden stoppen, heb ik onmiddellijk gebeld met de directeur Manders. Wij stoppen helemaal niet als sponsor. Wij zijn al zeven jaar sponsor bij ADO Den Haag en hebben op 1 september een nieuw contract van een jaar getekend. Wij hebben geen enkele intentie om dat contract voortijdig te beëindigen.'
 
 
Dat gebeurde in dezelfde maand dat naar buiten kwam dat ADO Den Haag de commerciële regie in het eigen stadion kwijt was. De club had namelijk een betalingsconflict met een huurder die drie skyboxen had uitgebroken om zo een grote ruimte in het Kyocera-stadion te creëren waar het bedrijf zelf business-seats en VIP-plaatsen verhandelde en de ruimte verhuurde voor vergaderingen etc. De constructie met de onderverhuurder werd bekend vanwege achterstallige rekeningen die een gat in de begroting van vijf ton veroorzaakten. Daar is inmiddels een regeling voor getroffen.
 
 
De vraag blijft wat de KNVB zal gaan doen als de club vier miljoen euro besluit te lenen. ADO Den Haag zit sinds februari weliswaar weer in de veilige categorie 2, maar dat neemt niet weg dat de licentiecommissie nog steeds de nieuwe begroting zal moeten goedkeuren. Als de directie besluit de voorgenomen lening van vier miljoen euro die via Wang bij ADO Den Haag zal binnenkomen door te zetten, dan zal de licentiecommissie de nieuwe geldstroom op waarde moeten schatten.
 
Wat zijn de voorwaarden van de lening? Bestaan er wellicht clausules wat betreft gedeelde inkomsten bij de verkoop van nieuwe spelers? De hoofdreden om te investeren in ADO Den Haag is voor United Vansen tenslotte altijd de handel in spelers geweest. Het is FC Twente uiteindelijk duur komen te staan toen de club vanwege acute geldnood een woekerlening aanging met de investeringsmaatschappij Doyen Sports en de wurgende voorwaarden op straat kwamen te liggen. Of is er simpelweg sprake van een lening die met rente moet worden terugbetaald?
 
 
Handtekening
Ondanks de pijnlijke incidenten en de verliesgevende huishouding, lijkt de verantwoordelijke directeur buiten schot te blijven door nu weer de kant te kiezen voor de partij die over enkele weken de macht terug heeft. Wang is namelijk de man die het arbeidscontract met Manders heeft afgesloten en de grootaandeelhouder heeft zijn handtekening nu even hard nodig om de lening te kunnen afsluiten.
 
De vraag blijft wat de KNVB zal gaan doen als de club vier miljoen euro besluit te lenen. ADO Den Haag zit sinds februari weliswaar weer in de veilige categorie 2, maar dat neemt niet weg dat de licentiecommissie nog steeds de nieuwe begroting zal moeten goedkeuren. Als de directie besluit de voorgenomen lening van vier miljoen euro die via Wang bij ADO Den Haag zal binnenkomen door te zetten, dan zal de licentiecommissie de nieuwe geldstroom op waarde moeten schatten.
 
Wat zijn de voorwaarden van de lening? Bestaan er wellicht clausules wat betreft gedeelde inkomsten bij de verkoop van nieuwe spelers? De hoofdreden om te investeren in ADO Den Haag is voor United Vansen tenslotte altijd de handel in spelers geweest. Het is FC Twente uiteindelijk duur komen te staan toen de club vanwege acute geldnood een woekerlening aanging met de investeringsmaatschappij Doyen Sports en de wurgende voorwaarden op straat kwamen te liggen. Of is er simpelweg sprake van een lening die met rente moet worden terugbetaald?
 
Een ding is wel duidelijk: Hui Wang is terug en heeft de club weer in zijn greep.