Datum plaatsing: 21-09-1998 10:43:00

Heesen: Verliezen van ADO Den Haag is verschrikkelijk

Max De Jong houdt ploeg op de been

door Rene Dons

Lex Schoenmaker, Dik Heesen, Umro Jordan en Lowie van Schijndel hadden gistermiddag één ding gemeen, ze hadden het allemaal moeilijk met de 0-1 thuisnederlaag tegen hun oude club ADO Den Haag. Schoenmaker toonde zich als trainer van TOP Oss nog het meest verbitterd.

"Natuurlijk, in de eerste helft ben je duidelijk beter dan ADO Den Haag. Edwin de Wijs krijgt twee schitterende kansen alleen voor de Haagse doelman. Ook andere spelers van ons kregen goede mogelijkheden, maar wij scoren niet. Dat deed ADO Den Haag in de slotfase wel. Daarmee werd het spelbeeld geweld aan gedaan. Nogmaals, in de eerste helft waren wij sterker en na rust hielden de ploegen elkaar in evenwicht. Maar zuur is dit wel", bekende Schoenmaker.

Daar sloot Dik Heesen, vorig seizoen nog ADO Den Haag, zich direct bij aan. "Verliezen is nooit leuk, maar verliezen van ADO Den Haag is heel erg. Zeker als het een volstrekt onnodige nederlaag is. Wij hebben een aantal mogelijkheden gehad. Wat heeft ADO Den Haag daar tegenover kunnen stellen? Die ploeg heeft nauwelijk kansen gekregen."

Het tweetal had gelijk. In een kwalitatief matige, maar vooral leuke wedstrijd was TOP Oss voor rust de betere. Dat kwam onder andere door Leo Koswal, die het de Haagse linksback, Guillermo van Berkum heel lastig maakte. Met zijn onnavolgbare bewegingen zette hij Van Berkum regelmatig voor schut. Zijn collega-aanvallers deden echter veel te weinig met de voorzetten.

Grobbelaar
Als TOP Oss-aanvallers Edwin de Wijs of Lowie van Schijndel wél in een kansrijke positie kwamen, dan stond daar steeds Max de Jong. De Haagse doelman heeft niet de mooiste stijl van het Nederlandse keepersgilde. Hij oogt een beetje als Bruce Grobbelaar, de voormalig keeper van Liverpool, maar gistermiddag hield De Jong zijn ploeg opnieuw met enekele fantastische reddingen op de been.

In de tweede helft was de magie bij Leo Koswal verdwenen en zakte TOP Oss terug naar het niveau van ADO Den Haag. In die fase begon de rivaliteit tussen TOP Oss (met vier 'Hagenaars') en ADO Den Haag op te spelen. Nadat eerst bij een duel tussen Dick Heesen en invaller Ricardo van der Heijden de vonken er afsprongen, moest Lowie van Schijndel na een 'luchtgevecht' met Winston Faerber met een bloedend gezicht het veld verlaten.

Scheidsrechter Ger Buiting stelde orde op zaken door André Hoekstra met een rode kaart achter de afrastering te sturen, maar die kaart had ook naar een speler kunnen gaan. TOP Oss deed er vervolgens alles aan om de openingstreffer te forceren en die viel in de 83e minuut. In een onbewaakt ogenblik ging - de tot dat moment onzichtbare - Boussabon er met de bal vandaar en hij liet TOP Oss-doelman Raymond Koopman kansloos.

Mentaliteit
"Het was lang niet zo goed als vorige week thuis tegen Emmen (4-1), maar op mentaliteit hebben we het vandaag toch gered", aldus een trotse Hoekstra na twee overwinningen op rij. "Verdedigend en op het middenveld hadden we het toch goed voor elkaar. Alleen aanvallend kwamen we kracht te kort, maar dat was niet alleen de schuld van de aanvallers. Die krgen onmogelijke ballen. uiteraard had ik vandaag liever met goed voetbal gewonnen, maar de manier waarop is iedereen volgende week weer vergeten en de 0-1 overwinning op TOP Oss blijft in de boeken staan.