volg adofans op ....
volg adofans op Twitter volg adofans op Facebook volg adofans via RSS Join adofans op linkedin Join adofans op instagram
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 ADO 0 0 0 0 0
2 AJA 0 0 0 0 0
3 AZA 0 0 0 0 0
4 EMM 0 0 0 0 0
5 FEY 0 0 0 0 0
6 FOR 0 0 0 0 0
7 GRO 0 0 0 0 0
8 HEE 0 0 0 0 0
9 HER 0 0 0 0 0
10 PEC 0 0 0 0 0
11 PSV 0 0 0 0 0
12 RKC 0 0 0 0 0
13 SPA 0 0 0 0 0
14 TWE 0 0 0 0 0
15 UTR 0 0 0 0 0
16 VIT 0 0 0 0 0
17 VVV 0 0 0 0 0
18 WIL 0 0 0 0 0
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
De Telegraaf

Datum plaatsing: 11-04-2017 09:10:00

Impasse bij ADO Den Haag: 'Sponsors voorzichtig en huiverig'


Tussen ADO en de Chinese eigenaars komt het (voorlopig) niet goed.


door Valentijn Driessen
 
 
Vorige week zat de clubleiding van ADO Den Haag dagenlang met vertegenwoordigers van eigenaar United Vansen (UVS) rond de tafel in China. Om het onderlinge vertrouwen op te krikken. Dit was tot ver onder het vriespunt gedaald na enkele keiharde confrontaties tussen beide partijen. Eind vorig jaar stonden directie en eigenaar zelfs recht tegenover elkaar bij de ondernemingskamer in Amsterdam.
 
Het resultaat: de schorsing van de Chinees Wang Hui als voorzitter van de raad van commissarissen. Een pyrrusoverwinning bij de ondernemingskamer blijkt het te zijn voor ADO, want de Chinezen blijven weliswaar eigenaar, tegelijkertijd hebben ze hun handen (financieel) van de club afgetrokken nu de zeggenschap is ingetrokken.
 
 
De kou is niet uit de lucht, terwijl het onderlinge wantrouwen zo groot is dat zelfs over een betrekkelijk eenvoudig onderwerp als wat partijen voor elkaar kunnen betekenen bij de activatie van de Chinese connectie (de opzet van voetbalacademies in China) geen overeenstemming wordt bereikt. Omdat de rol van Wang is uitgespeeld, vertegenwoordigt onder meer Wangs zoon Terry UVS deze week als in Den Haag verder wordt gesproken over de huidige impasse. De Chinezen zijn zo in hun eer aangetast door de ondermijning van Wangs positie dat ze niets meer cadeau doen aan ADO.
 
 
Zelf broek op houden
Directeur Mattijs Manders rekent er niet meer op dat hij de komende jaren nog hulp (geld) krijgt van de Chinese eigenaar UVS. Dat betekent dat ADO alles moet doen om zelf zijn broek op te houden en op Eredivisie-niveau te kunnen blijven acteren zonder dat UVS de club helpt om sportief op te stoten in de vaart der volkeren, zoals de bedoeling was bij de overname in januari 2015.
 
Het besef in Den Haag dat het zonder Chinezen verder moet, is ingedaald bij de ADO-directie. "We willen niet afhankelijk zijn van onze aandeelhouders”, zegt Manders. "We staan niet stil en we zijn in beweging op eigen kracht.”
 
 
Scheringa
Maar voortbewegen op eigen kracht is moeilijk, zolang ADO op elk vlak in onzekerheid verkeert. "Het is moeilijk om extra geld te genereren en veel sponsoren zijn weggelopen. Investeerders in Nederland stappen niet opportunistisch in ADO. Ze zijn voorzichtig en huiverig, omdat het hier al lang onrustig is met het China-verhaal, maar ook met de sportieve onrust en de dreiging van degradatie. Ze vragen zich af waar ze sponsor van worden en willen weten wat ze ervoor terugkrijgen. Sponsors denken dat de Chinezen het wel doen, maar zij denken daar weer niet zo over. Je zag het ook bij AZ toen Dirk Scheringa het daar voor het zeggen had. Toen hij vertrok groeide het aantal sponsors enorm.”
 
De Chinezen zitten met de armen over elkaar nu ze de macht is ontzegd, waar ze het liefst de gehele regie in handen zouden nemen bij ADO. Al moeten zij beseffen dat het wantrouwen in Den Haag richting hen enorm is en zij ook niet zonder slag of stoot gelden kunnen binnenloodsen. De grootste winst valt volgens Manders te halen in China zelf. Met een sterke (Chinese) man die de ins en outs van het Chinese bedrijfsleven en de cultuur kent.
 
 
Niet van de grond
"UVS kan ons daar goed mee helpen en we willen graag dat ze met ons meewerken, maar dat ligt moeilijk en komt niet van de grond. Terwijl China verschrikkelijk grote bedrijven heeft en ADO na Ajax en Feyenoord de meest besproken Nederlandse club in China is.”
 
Ondertussen stevenen de Hagenaars af op een tekort van 3,5 miljoen euro over het huidige seizoen en lijkt de begroting (nu tussen de 14 en 16 miljoen euro) fors te moeten worden teruggeschroefd. Daarbij moet ADO zich van dure krachten ontdoen. Manders: "De begroting voor volgend seizoen maken we los van China op. We krijgen contractueel ook niets vanuit China. Ik zie dit als een overgangsjaar. Hoe lang het precies duurt en hoe onze begroting zich ontwikkelt, laat zich moeilijk raden.”
 
 
Halsstarrige houding
De houding vanuit China is zo halsstarrig dat ADO nauwelijks stappen voorwaarts maakt. "Stappen maken kunnen we als ons financiële plaatje en onze financiële toekomst is veiliggesteld en we onze governance op orde hebben. Het kan wel twee tot drie jaar duren voordat de hele relatie met UVS is hersteld, want de impact van beslissingen en wat er onderling is gebeurd is groot”, beseft Manders, die voor het herstel Ben Knüppe en Job van der Have zag worden aangesteld door de ondernemingskamer.
 
Dat het zo lang duurt is niet te hopen, want beide heren werken voor een fors dagloon. Die teller loopt stug door en is voor rekening van ADO. Volgens Manders verrichten zij beiden ’goed werk in het belang van ADO’, maar de grootste daad moet nog altijd worden verricht: ADO en China op een werkbare basis tot elkaar brengen.