Datum plaatsing: 11-03-2017 21:44:00

Verslag en foto's: ADO Den Haag weet weer wat winnen is

Zaterdagavond speelde ADO Den Haag thuis tegen NEC. Er moesten drie punten worden gehaald om van de hatelijke laatste plek in de eredivisie af te komen.

Opmerkelijk was dat ADO Den Haag deze wedstrijd zonder rouwbanden speelde voor de deze week overleden oud A.D.O. speler Piet Eversteijn (97). De aanvaller  speelde van 1937 tot en met 1946 voor A.D.O. en werd twee maal met de club landskampioen.
Tijdens de warming up voor de wedstrijd werd er  nog wel even aandacht aan Piet Eversteijn besteed en werd er een foto van de speler op de schermen in het stadion getoond.

ADO wist zaterdag de drie punten in huis te houden door een doelpunt van Havenaar in de tweede helft, zes minuten nadat hij in het veld gekomen was voor Fernandez. De spits wist met een kopbal ADO Den Haag aan de 1-0 winst te helpen.

Het zag er echter lang naar uit dat beide ploegen genoegen met een punt zouden moeten nemen en dan had ADO Den Haag eigenlijk geen reden tot klagen. Vooral in de eerste helft had het team van Fons Groenendijk het moeilijk tegen de formatie uit Nijmegen. Er viel alleen aan het eind van de eerste helft een schotje op doel te noteren door Schaken. NEC had in die eerste helft wel drie grote kansen, maar Zwinkels, die later tot man of the match werd uitgeroepen zorgde keer op keer voor redding. Een schot van Rahyi eindigde met de bal op de lat, en een bal van Breinburg tikte Zwinkels  uit de kruising.

Tot de rust was het dus teleurstellend wat ADO Den Haag liet zien. Vooraf was al wel voorzien dat ADO het moeilijk zou krijgen tegen NEC omdat ADO nu zelf het spel zou moeten gaan maken en NEC niets hoefde. Dat het aanvallend zo zwak zou zijn, was toch even schrikken.

De tweede helft was - van beide kanten- een stuk beter. ADO Den Haag zette de schroom van zich af en begon met wat meer risico aan te vallen. Dat resulteerde in de 47e minuut al op een grote kans voor Duplan, die onder Groenendijk weer op zijn vertrouwde positie staat en opgeleefd is. Maar NEC speelde ook heel behoorlijk.  De ploeg was fysiek sterk, maar wist elkaar ook goed te vinden, waardoor de defensie van ADO bij tijd en wijle stevig onder druk kwam te staan.
De enige dissonant bij ADO was Fernandez, die erg tegenviel. De wissel voor Havenaar was dan ook logisch en werd met gejuich begroet. De NEC supporters zagen hem liever niet omdat hij als ex-speler van Vitesse nog in hun geheugen lag,
En voorlopig zullen ze hem niet leuk gaan vinden ook, want koud in het veld kopte hij de bevrijdende 1-0 binnen uit een vrije trap.
De ontlading bij spelers en publiek was groot.
De wedstrijd lag vanaf dat moment helemaal open, NEC wilde toch minimaal een punt overhouden en er waren een aantal grote kansen te noteren, maar Zwinkels was niet te passeren. Aan de andere kant knikte Havenaar bijna zijn tweede binnen.
Met hangen en wurgen werd het eindsignaal gehaald en nam ADO Den Haag daarmee afscheid van de laatste plek in de Eredivisie.

De man of the match was (voor de derde keer op rij!) zeer terecht Robert Zwinkels. Club man pur sang, die volgend jaar voor het dertiende jaar achter elkaar het shirt van ADO zal dragen!