volg adofans op ....
volg adofans op Twitter volg adofans op Facebook volg adofans via RSS Join adofans op linkedin Join adofans op instagram
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 PSV 26 21 4 1 67
2 AJA 26 20 2 4 62
3 FEY 26 14 5 7 47
4 AZA 26 14 5 7 47
5 UTR 26 11 7 8 40
6 VIT 26 11 7 8 40
7 HER 26 12 3 11 39
8 GRO 26 10 5 11 35
9 WII 26 10 4 12 34
10 HEE 26 8 9 9 33
11 VVV 26 9 5 12 32
12 ZWO 26 8 5 13 29
13 FOR 26 8 5 13 29
14 ADO 26 7 7 12 28
15 EXC 26 7 5 14 26
16 GRA 26 7 4 15 25
17 EMM 26 6 7 13 25
18 NAC 26 4 5 17 17
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
AD Haagsche Courant

Datum plaatsing: 18-02-2017 08:40:00

'Komt ADO nog van de laatste plaats af?'


'We gaan er als een baksteen uit'
De supporters van ADO zijn bezorgd. Hun club staat laatste in de eredivisie. En dan komt morgen ook nog koploper Feyenoord op bezoek. "De tijd van verstoppertje spelen is voorbij."


Door Hans Klipius

André van Es was gedurende 35 jaar materiaalman van ADO en maakte liefst vier keer van nabij  mee dat de club uit de eredivisie moest afdalen. Toch went degraderen nooit. "Ik werd deze week een keer in paniek wakker", vertelt Van Es. "Droomde ik dat we met 7-0 van Emmen verloren." Van Es werd drie jaar geleden wegbezuinigd, maar blijft  ADO trouw. Hij behoort nu tot het selecte groepje fans dat bijna elke training bezoekt. Elke keer als ze het veld opkomen, begroet Van Es trainers en spelers. Hij kent er nog veel. Hoofdtrainer Groenendijk maakte hij als speler mee. "Alphons is een goeie jongen, viel prima mee te werken."


"Natuurlijk ben ik bezorgd", geeft Van Es grif toe, doelend op de laatste plaats van ADO. "We moeten waarschijnlijk nog vijf keer winnen om ons te redden. Dat is best mogelijk. "Alleen krijg je nu eerst drie zware wedstrijden (Feyenoord, FC Twente en FC Utrecht, red.) en daarna pas echt tegenstanders tegen wie je punten kan pakken. Maar wat als je die eerste drie verliest en de sfeer onder nul daalt? Dat wordt het heel moeilijk."

"Ik ben behoorlijk down", zegt Harm Huttinga, een andere trouwe fan bij de training in het Kyocera- stadion. "Ik zou het een wonder vinden als we ons nog via de reguliere competitie redden." Hij komt al 47 jaar bij ADO en heeft van de laatste 230 competitiewedstrijden er geen eentje gemist.


Sneeuw
Huttinga was er afgelopen zaterdag dus ook bij in Deventer tegen Go Ahead. Met een desastreuze 1-3 nederlaag moest hij door de sneeuw terug naar Den Haag. "Het was triest", stelt Huttinga vast. "Ik had niet het idee dat de spelers er echt voor gingen." Het is een stemming die bij veel ADO-aanhangers heerst. Ze zijn bezorgd, én boos. Op de spelers die te weinig inzet zouden tonen. Supporter Ed schreef op een van de vele ADO-websites, Northside.nl, na het duel met Go Ahead een vernietigende column, ondertekend met M. Noort, waarin hij kenbaar maakte zich 'in de steek gelaten, verraden' voelde, én 'voor lul gezet'. "De tijd van verstoppertje spelen, is voorbij!''

Dat vindt fanatiek supporter John van Zweden, voormalig eigenaar van Swansea City, ook. "Ik verwacht dit weekend een ander ADO Den Haag. Strijd, passie, korte mouwen, geen handschoenen en een 3-0 overwinning op Feyenoord", liet hij via Twitter weten.De spelers krijgen het op de verscheidene forums zwaar te verduren. Bijna niemand uit de selectie lijkt nog krediet bij de fans te hebben. Zelfs de onverschrokken Tom Beugelsdijk, die tegen Go Ahead inderdaad ontstellend zwak speelde, moet uit het elftal, vinden vele fans.
Maar over Beugelsdijk verschillen de meningen. "Tommie kan bij mij niet stuk", zegt Leo Dommanschet van Leo's Koffiehuis, het ADO-bolwerk in de Oudemansstraat. "Hij heeft een tomeloze inzet. Met zijn felheid kan hij altijd iets extra's brengen. Hij heeft het ook niet makkelijk met steeds andere spelers naast zich.
Sheraldo Becker , ADO Den Haag, Feyenoord, Eredivisie
"Dommanschet richt zijn pijlen liever op een ander. "Ze wilden heel graag die Becker binnenhalen. Maar ik denk dat hij bij Laakkwartier in het tweede elftal zou staan."Met name Beugelsdijk kreeg het na Go Ahead zwaar te verduren in de pers. Maar hoewel ze zelf ook kritisch zijn op hun 'Tommie' wordt dat door de ADO-fans niet op prijs gesteld. "Hij wordt dan in die praatprogramma's meteen belachelijk gemaakt", zegt Huttinga."Vinden ze heel leuk allemaal. Lekker makkelijk. Mij doet het pijn. Het zag er ook knullig uit, maar het was een hobbeltje waardoor die bal ineens opsprong."

 
"Oké, Beugelsdijk eruit", reageert Van Es. "Maar wie moet je er dan in zetten? Je hebt niemand anders. Daarom baal ik ervan dat die Wuytens niet is gekomen. Hij was de enige die je echt nodig had gehad."

"Alles zit dan ook meteen tegen. Elk weekeinde krijgen misschien honderd spelers een bal op hun oog, en is er niets aan de hand, maar toen het bij ons gebeurde, moest Kastaneer meteen worden geopereerd en is weken uitgeschakeld. Hij is wel een heel belangrijke speler." "Duplan moet je op de vleugel zetten", weet Huttinga. "Laat Setkus er maar lekker uit", zegt Dommanschet.Blaaskaak
Er is vertrouwen in Groenendijk als opvolger van Petrovic als trainer. Huttinga: "Ik ben blij dat hij het is geworden en niet die blaaskaak van een Maaskant. Ik denk dat Groenendijk en Heesen elkaar als duo goed aanvullen."

Dommanschet: "Ik herinner me nog dat ik op Midden-Noord stond toen hij net van ADO naar Roda was verhuisd en met zijn nieuwe ploeg in het Zuiderpark speelde. Ze kwamen achter en wij zongen: Alphons, we zien tranen in je ogen."
"Ik vind wel dat ze Petrovic nog één wedstrijd hadden moeten geven", vervolgt Dommanschet."Had het als leiding van ADO Go Ahead nog even afgewacht. Dan had je kunnen zien of de spelers echt voor de trainer door het vuur wilden gaan. Als dat niet het geval was geweest, had je hem alsnog kunnen wegsturen. Nu had Groenendijk maar twee trainingen voor zijn eerste wedstrijd. Dat is toch ook geen doen."


En nu wacht morgenmiddag dus Feyenoord, de trotse koploper. De verwachtingen zijn niet erg hoog gespannen. "Van Feyenoord mag je in deze situatie verliezen", stelt Huttinga vast. "Als het maar geen 0-5 of 0-6 wordt, dat zou het zelfvertrouwen voor de zoveelste keer een knauw geven."De eigenaar van Leo's Koffiehuis sluit een verrassing toch niet uit."Wie had nou verwacht dat Barcelona deze week met 4-0 op zijn reet zou gaan? Je weet het nooit. Meijers is weer terug en Havenaar heeft met het tweede gespeeld, én gescoord." "En Feyenoord zit ook niet lekker in zijn vel. Meneer Kramer die bij de training niet kwam opdagen, meneer Kuyt die ontevreden is. Als de wedstrijd begint, hebben Ajax en PSV de punten misschien al binnen en dat zet druk op Feyenoord. Ze hebben het in Den Haag vaak moeilijk, hè." Dommanschet is uitgenodigd in het stadion, en zal er zelf bij zijn. "Drie punten dan maar?" In zijn café zal morgen zoals elke week gezamenlijk door een groep ADO- getrouwen naar de wedstrijd worden gekeken.

"Dat had ik in mijn negen jaar hier nog niet eerder meegemaakt. Ik zit nog niet in zak en as, maar de 18de plaats is wel de 18de plaats. En de rest blijft punten pakken. Het wordt spannend."

"We gaan er gewoon als een baksteen uit", voorspelt een sombere aanhanger op de veelbezochte website Clubachterdeduinen.nl. Reactie van een meer optimistische fan: "Man, man, sommige supporters lullen alsof we al gedegradeerd zijn. Het scheelt maar een puntje, hoor."