volg adofans op ....
volg adofans op Twitter volg adofans op Facebook volg adofans via RSS Join adofans op linkedin Join adofans op instagram
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 PSV 17 16 0 1 48
2 AJA 17 15 1 1 46
3 FEY 17 11 3 3 36
4 UTR 17 8 4 5 28
5 VIT 17 7 5 5 26
6 HER 17 8 2 7 26
7 AZA 17 7 4 6 25
8 VVV 17 6 5 6 23
9 FOR 17 5 5 7 20
10 HEE 17 5 5 7 20
11 ADO 17 5 5 7 20
12 WII 17 5 4 8 19
13 EMM 17 4 5 8 17
14 EXC 17 4 4 9 16
15 GRO 17 4 3 10 15
16 ZWO 17 4 3 10 15
17 NAC 17 4 3 10 15
18 GRA 17 3 3 11 12
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
AD Haagsche Courant

Datum plaatsing: 08-02-2017 08:00:00

'Zelfs zonder degradatie is rampseizoen al compleet'


In een rampseizoen waarin bij ADO Den Haag alles misgaat wat er maar mis kan gaan, ontbrak alleen nog het onvermijdelijke ontslag van trainer Zeljko Petrovic. Gistermorgen was het zover, uiteraard weer op een moment dat niemand dat verwachtte.


Zeljko Petrovic en ADO Den Haag directeur Mattijs MandersAls de spelers van ADO Den Haag de tunnel van het Kyocera Stadion uitkomen voor de training onder leiding van assistent Ekrem Kahya, is Ruben Schaken de verbazing nog niet te boven. "Deze had ik echt niet zien aankomen", zegt de aanvaller over de mededeling die de spelersgroep zojuist heeft gekregen.

 

Door Wietse Dijkstra


Het ontslag van Zeljko Petrovic, dat door een groep boze supporters vrijdagavond na de nederlaag tegen Vitesse reeds werd geëist, hing feitelijk al langer in de lucht. Maar waarom er tot dinsdagmorgen is gewacht, terwijl zaterdag het cruciale duel met Go Ahead Eagles op het programma staat, is voor iedereen een raadsel. "Ik dacht dat het over die wedstrijd heen getild zou worden", zegt Aaron Meijers. "De club heeft kennelijk lang getwijfeld over deze beslissing."
 

Aanvoerder Meijers rekent nog op een speech waarin de ploeg op scherp gezet wordt, als directeur Mattijs Manders, manager voetbalzaken Jeffrey van As en Petrovic de selectie eerder deze ochtend bijeenroepen. Verrast horen de spelers dat het einde oefening is voor de trainer, die geëmotioneerd afscheid neemt. "Volgens mij had niemand dit verwacht", zegt Meijers. "Natuurlijk waren de resultaten niet goed, maar we werkten toe naar een belangrijke wedstrijd."


Het is ADO Den Haag ten voeten uit. In Den Haag gaat dit seizoen vrijwel niets zoals het zou moeten. De club is in een negatieve spiraal beland en rolt van het ene naar het andere dieptepunt. Zelfs ogenschijnlijk goed nieuws – eigenaar Wang Hui die onder dwang van de rechter 2,5 miljoen euro betaalt – is in de praktijk een fikse tegenvaller. Want hoe komt ADO Den Haag nu nog af van de Chinees, die iedereen in Den Haag kwijt wil? Op het financiële front is het weliswaar weer even rustig, maar bestuurlijk nog lang niet. Het wachten is bovendien op de volgende clash met de Chinese grootaandeelhouder.
 

Van As, pas drie weken in dienst bij ADO Den Haag, mag voor de camera’s uitleggen waarom de club "in goed overleg’ met Petrovic breekt. Hij heeft het over "een gezamenlijke beslissing’. Maar wel eentje waarin de raad van commissarissen – in de persoon van Martin Jol – een belangrijke rol heeft gespeeld. Dat kan ook niet anders, aangezien Van As zelf na de nederlaag tegen Vitesse nog riep dat Petrovic wat hem betreft meer tijd zou krijgen. En ook Manders zei dat de trainer nog een kans verdient, nu de gehavende selectie met vijf winterse versterkingen eindelijk weer een beetje op peil is gebracht.
 

Die teksten blijken een paar dagen en vele overlegsessies later niets meer waard. "We hebben een weloverwogen besluit genomen", zegt Manders. "We denken dat er nú iets moet gebeuren. De reden voor dit besluit is dat we te weinig punten pakken. Het vertrouwen dat we ons onder Petrovic veilig zouden spelen, was er niet meer."
 

Dat vertrouwen heeft Petrovic bij een aantal mensen ook nooit gehad. Jol wilde Maurice Steijn voor dit seizoen als trainer en had zijn plannen, inclusief spelers die zouden komen, al helemaal rond toen Dick Advocaat zijn protegé Petrovic er bij Manders door drukte.

Omdat de directeur toen nog een belangrijke rol voor Advocaat zag weggelegd, negeerde hij Jol en koos hij plots voor een totaal andere koers. Een dure inschattingsfout, vooral ook omdat zijn beoogde adviseur al snel vertrok naar Fenerbahçe en hij de nog betrekkelijk onervaren Petrovic aan zijn lot overliet bij een club die volledig in brand bleek te staan.
 

In de winterstop gaf Petrovic  in een interview met deze krant aan dat hij nooit aan het karwei bij ADO Den Haag was begonnen als hij had geweten hoe beroerd de club ervoor stond. Tegen beter weten in bleef hij hopen op de ommekeer, maar uiteindelijk was hij niet de juiste man op de juiste plaats. Na een flitsende start (tien punten uit de eerste vier wedstrijden) kreeg hij ADO Den Haag niet meer aan de praat, al had dat ook te maken met de onevenwichtige selectie, waarin steeds meer spelers wegvielen met blessures.
 

"Petrovic heeft op een heel moeilijke manier moeten samenwerken", gaf Van As gisteren toe. "Natuurlijk was er een trainersstaf en een medische staf. Maar in feite heeft hij heel veel alleen moeten doen. Dat is ook een van de oorzaken dat we daar staan waar we nu staan. Het gevoel bij hem is dat hij vrij eenzaam is geweest in de afgelopen periode."