volg adofans op ....
volg adofans op Twitter volg adofans op Facebook volg adofans via RSS Join adofans op linkedin Join adofans op instagram
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 PSV 26 21 4 1 67
2 AJA 26 20 2 4 62
3 FEY 26 14 5 7 47
4 AZA 26 14 5 7 47
5 UTR 26 11 7 8 40
6 VIT 26 11 7 8 40
7 HER 26 12 3 11 39
8 GRO 26 10 5 11 35
9 WII 26 10 4 12 34
10 HEE 26 8 9 9 33
11 VVV 26 9 5 12 32
12 ZWO 26 8 5 13 29
13 FOR 26 8 5 13 29
14 ADO 26 7 7 12 28
15 EXC 26 7 5 14 26
16 GRA 26 7 4 15 25
17 EMM 26 6 7 13 25
18 NAC 26 4 5 17 17
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
AD Haagsche Courant

Datum plaatsing: 12-12-2016 10:08:00

Op het veld faalt ADO Den Haag, niet de baas


Sportieve zorgen na ontluisterende nederlaag bij NEC misschien wel groter dan bestuurlijke en financiƫle sores.


door Wietse Dijkstra
 
 
Bij ADO Den Haag krijgt eigenaar Wang Hui ongeveer overal de schuld van. Maar dat de club die het seizoen nog zo hoopgevend begon na de 3-0 nederlaag van zaterdag bij NEC in zware degradatienood verkeert, kun je de Chinees moeilijk aanrekenen.
 
 
Een feestmaand is december voor het alsmaar verliezende ADO allerminst. In Den Haag is geen geld en lijkt niemand te weten wie er nou eigenlijk de baas is. De laatste hoop van de club is daarom gevestigd op de rechter, die nog deze maand een einde moet maken aan de bestuurlijke patstelling die de club volledig heeft lamgelegd.
 
 
De vraag wie de macht heeft, staat donderdag centraal bij het gerechtshof in Amsterdam, waar ADO voor de ondernemingskamer wil aantonen dat Wang zich schuldig heeft gemaakt aan wanbeleid. Inzet: de zeggenschap over de aandelen van de Chinees. "Het geld had al lang betaald moeten zijn", zegt ADO's advocaat Paul Olden, die eenvoudig denkt te kunnen bewijzen dat er reden tot twijfel is over het beleid van Wang. "Het ligt wat mij betreft vrij zwartwit. Hij wil ingrijpen in het bestuur, omdat hij door had dat ADO werk ging maken van de incasso."
 
 
Uitzichtlozer
Terwijl de toekomstperspectieven van de club voorlopig onzeker blijven, wordt de sportieve situatie met de week uitzichtlozer. ADO heeft niet alleen financieel en bestuurlijk een levensgroot probleem. In Nijmegen werd zaterdagavond voor de zoveelste keer duidelijk dat de grootste zorgen misschien wel op het veld liggen. En geen Chinees die daar iets kan doen. De falende technische staf en selectie zijn immers niet door Wang aangetrokken, hij heeft er hooguit zijn goedkeuring aan gegeven.
 
 
Dat het gedoe rond Wang niet bijdraagt aan het topsportklimaat in Den Haag is helder. "Maar je mag het niet als excuus gebruiken", zegt Ruben Schaken. "Wat mij betreft speelt het geen rol en binnen de groep volgens mij ook niet. We krijgen er weinig van mee. We zijn elke maand nog keurig uitbetaald,dus niemand heeft er eigenlijk last van. Ik denk niet dat het van invloed is." Volgens Schaken is niet iedereen bij ADO van de ernst van de situatie doordrongen. "Als je in de onderste regionen meedoet en je speelt zo'n uitwedstrijd. Dan kan het toch niet zo zijn dat je na een kwartier met 2-0 achter staat? Dat betekent dat er in je koppie iets niet goed zit. Als je kijkt hoe wij de goals tegen krijgen, dan vraag ik me af of iedereen wel weet in welke fase we zitten. Ik stoor me daaraan." En dat is niet het enige waaraan de 34-jarige routinier zich ergert. "Het plezier begint wel af te nemen, als ik eerlijk ben. Dat heeft niet alleen met de resultaten te maken, maar ook met de manier waarop het loopt binnen de club. Los van de problemen. De sfeer binnen de groep en de club is negatief."
 
 
Pijnlijker
De nederlagen worden intussen ook steeds pijnlijker. Een week nadat Robin van der Meer met FC Utrecht eenvoudig had gewonnen in Den Haag, bleef ook Robin Buwalda met NEC simpel overeind. Beide verdedigers werden ooit bij ADO weggestuurd. Terecht of niet, schrijnend is het wel dat een dure Argentijn (José San Román) niet laat zien dat hij beter is dan die twee 'eigen jongens'. En zo zijn er wel meer spelers aangetrokken die de verwachtingen niet kunnen waarmaken. Trainer Zeljko Petrovic zal er mee moeten dealen, zolang hij het voor het zeggen heeft en de financiële situatie versterkingen onmogelijk maakt. De trainer riep ook zaterdag weer dat vers bloed noodzakelijk is.
 
 
 Maar waar moet je beginnen? Petrovic is niet tevreden over zijn defensie, mist creativiteit op het middenveld en klaagt over een gebrek aan scorend vermogen. De problemen in Den Haag zijn nog lang niet opgelost.
 
 
Lichtpuntjes
Broodje worst en het debuut van Schouten Voor de ADO-fans in het Goffert Stadion viel er zaterdag weinig te genieten. Ze moesten het doen met een broodje worst, hen aangeboden door directeur Mattijs Manders, en het debuut van Jerdy Schouten. Dat laatste was voor trainer Zeljko Petrovic het hoogtepunt van een verder verloren avond. 
 
 
De 19-jarige invaller had als enige ADO-speler reden tot lachen. "Ik ben jong en hongerig en wilde zo snel mogelijk mijn debuut maken", zei de middenvelder na zijn eerste tien minuten in de hoofdmacht. "Dat is wel een positief puntje aan deze avond." Schouten scoorde na langdurig blessureleed vorige maand twee keer tijdens zijn rentree bij Jong ADO. "Ik ben twee keer geopereerd aan mijn onderbenen. In allebei had ik een compartimentsyndroom. Het omhulsel om mijn spieren zat te strak. Al met al heeft dat zo'n anderhalf jaar geduurd. Of ik al klaar ben voor 90 minuten? Dat is een beetje te enthousiast. Ik heb pas 20 minuten gespeeld bij de beloften, maar dit ging goed en daar ben ik blij mee."