volg adofans op ....
volg adofans op Twitter volg adofans op Facebook volg adofans via RSS Join adofans op linkedin Join adofans op instagram
Prediction League
predictionleague
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 PSV 32 26 3 3 81
2 AJA 32 23 4 5 73
3 AZA 32 21 5 6 68
4 FEY 32 18 6 8 60
5 UTR 32 13 11 8 50
6 HEE 32 12 10 10 46
7 VIT 32 12 9 11 45
8 ZWO 32 12 8 12 44
9 ADO 32 12 7 13 43
10 EXC 32 11 7 14 40
11 HER 32 10 8 14 38
12 GRO 32 7 13 12 34
13 VVV 32 7 13 12 34
14 WII 32 9 6 17 33
15 NAC 32 8 6 18 30
16 RJC 32 7 6 19 27
17 SPA 32 7 6 19 27
18 TWE 32 5 8 19 23
kamagra-express
Bron van dit artikel
Leidsch Dagblad

Datum plaatsing: 23-02-1987 19:01:00

FC Den Haag bezorgt Rotterdammers "enorme teleurstelling"


Feyenoord verder op oude voet

Bestuurlijk mag Feyenoord na de winterstop dan serieus op weg zijn naar een nieuwe structuur, de voetballers gaan vrolijk op de oude voet verder.


Voor de seizoenonderbreking waren de Rotterdamse profs er al in geslaagd zichzelf uit te schakelen in competitieverband, in de eerste wedstrijd na de lange rustperiode lukte het ze ook zich te laten wippen uit de strijd om de KNVB beker, het enige terrein waarop in de jaargang 1986'87 nog enige eer behaald kon worden.


Zelfs met een aantal invallers kon FC Den Haag in de Kuip ook binnen de rijnen van zich doen spreken en na de niet eens onverdiende 12 (na verlenging) rest Feyenoord echt helemaal niets meer.

"Alleen de derde plaats is nog haalbaar en we moeten er maar van uitgaan dat we die bereiken". schetste aanvoerder Ben Wijnstekers het sombere perspectief voor zijn team. Als Feyenoord echter zo blijft voetballen, zal het de grootst mogelijke moeite hebben om zelfs die troostprijs binnen te halen. De nederlaag tegen het opmerkelijk frisse en felle Den Haag immers trok diepe sporen in het toch al zo wankele moreel van de Rotterdammers, die zich hadden vastgebeten in het 'nieuwe' begin.


Wat dat betreft is dit natuurlijk verschrikkelijk", besefte Wijnstekers. "Juist met deze wedstrijd hoopten we het zelfvertrouwen terug te winnen en de draad op te pakken. Wat er nu gebeurd is, werkt averechts en drukt ons nog dieper in de put".

De bodem daarvan leek voor de winterstop al bereikt. maar werd  gisteren verlegd in het vooruitgespeelde bekerduel voor de derde ronde. Dat vrijwel al zijn voetballers van goede wil waren, heel lang een overwicht hadden en "keihard werkten", zoals ook trainer Rinus Israel moest beamen, maakte de nederlaag alleen maar des te pijnlijker.

"Ik kan ze niet eens wat aanrekenen. want het merendeel van de spelers was niets te verwijten. Slechts een enkeling heeft werkelijk niets goed gedaan", sprak de coach naderhand moedeloos. Hij doelde daarbij op René Hofman, die het treffen in de normale speeltijd had kunnen beslissen, maar dat niet deed "en die vervolgens in de tweede verlenging kans zag de bal uit een ingooi bij de tegenstander te krijgen".

Aangezien FC den Haag uit de daarop volgende aanval via Ron de Roode (die ook de eerste treffer al had verzorgd) de beslissing aanbracht, was Hofman de gebeten hond in de ogen van zijn trainer. Niet ten onrechte, want de rechterspits bakte er maar weinig van, maar het ging te ver om de schuld alleen bij hem te leggen. De hele aanvalslinie van Feyenoord stelde maar weinig voor, met een spits (Elstrup) die voortdurend in de dekking bleef lopen en een vleugelaanvaller (Blinker) die wel de 11 scoorde, maar het verder ook niet alleen kon. Israel vond de andere oorzaak voor het verlies echter niet aan het front, maar op het middenveld. Dat zou in de oorspronkelijke samenstelling, met Molenaar (na het vroegtijdig uitvallen van Troost laatste man). Tahamata en Been en later ook met Hoekstra, "te aanvallend en niet erg evenwichtig" zijn geweest. "Daar ga ik dan ook niet mee door", meldde de trainer. die met opmerking echter ongewild ook zijn eigen tactische inzicht weer eens ter discussie stelde. Want waarom stuur je het middenrif in die samenstelling het veld op als je tevoren weet dat het evenwicht ontbreekt?


"Ik dacht dat het tegen Den Haag wel zou kunnen", luidde het verweer, maar nadat gebleken was dat het niet kon. rees opnieuw de vraag of Israel zijn ploeg niet in een verkeerd concept laat spelen. Hij houdt tot nu toe vast aan het systeem met drie spitsen , "maar misschien moeten we met dit materiaal wel anders spelen", bedacht Wijnstekers. "Met twee spitsen en vier middenvelders. Dan heb je in elk geval meer balans op het middenveld. We hebben één keer zo gespeeld tegen Roda en dat had succes. Maar hoewel meer van de spelers er zo over denken. wil Israd er niet aan".

De huidige speelwijze waagt, "zeker met de buitenspelers die wij hebben" aldus Wijnstekers, om een agressieve spits en dat is Elstrup niet. "Het ligt dan ook niet aan het middenveld. maar juist voorin", wees de captain op het voornaamste verschil met Den Haag. Waar Feyenoord, ook met invaller Hoekstra en diens latere vervanger Barendse, schottoos was, daar peurde de tegenstander uit twee van de drie kansen het volle rendement.

Ook zonder Boere (door zijn rug gegaan). Morley (gepasseerd) en Bouwens (knieblessure), bleek de formatie van Pim van der Meent in staat verrassend uit te halen. In de competitie werd Ajax al geklopt. na het bekersucces bij Feyenoord kan het seizoen al bijna niet meer kapot voor de club met de meest beruchte aanhang van Nederland.

Dat die zich gisteren betrekkelijk rustig hield, was te danken aan het sterkt verdedigen van Marco van Alphen en Martin Jol, die nog maar nauwelijks hetsteld was van een teenbreuk ("Maar waarschijnlijk is diezelfde teen hier weer gebroken", aldus Van der Meent) en de schotvaardigheid van Ron de Roode.

De Leidse vleugelspits nam wraak voor de eerste seizoenhelft,  waarin hij niet in de basis werd opgesteld, schoot in de zestiende minuut knap de 01 binnen, zag Wijnstekers in de tweede helft nog een treffer voorkomen en besliste het duel vijf minuten voor het einde van de tweede verlenging.

"Mooier kan het natuurlijk niet. keek hij achterom. "Hiermee is een hoop twijfel weggenomen. Bij, de mensen die al aan me begonnen te vragen of ik nog wel bij Den Haag speelde en bij mezelf. In de eerste helft van het seizoen kreeg ik zo weinig speeltijd dat ik me niet kon waarmaken en om goed te presteren heb ik vertrouwen nodig". Dat 'won' heel Den Haag gisteren in de Kuip. Feyenoord verloor het laatste restje dat ervan over was. Israel drukte het uit: "Alleen met de beker konden we het seizoen nog redden en die hoop vliegt dan al in het eerste duel na de winterstop de lucht in. Dan mag je wel spreken van een enorme teleurstelling".