volg adofans op ....
volg adofans op Twitter volg adofans op Facebook volg adofans via RSS Join adofans op linkedin Join adofans op instagram
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 PSV 17 16 0 1 48
2 AJA 17 15 1 1 46
3 FEY 17 11 3 3 36
4 UTR 17 8 4 5 28
5 VIT 17 7 5 5 26
6 HER 17 8 2 7 26
7 AZA 17 7 4 6 25
8 VVV 17 6 5 6 23
9 FOR 17 5 5 7 20
10 HEE 17 5 5 7 20
11 ADO 17 5 5 7 20
12 WII 17 5 4 8 19
13 EMM 17 4 5 8 17
14 EXC 17 4 4 9 16
15 GRO 17 4 3 10 15
16 ZWO 17 4 3 10 15
17 NAC 17 4 3 10 15
18 GRA 17 3 3 11 12
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
vi.nl

Datum plaatsing: 01-12-2016 10:41:00

'Wang wil van ADO een Chinees handelshuis maken'


Het is oorlog tussen ADO Den Haag en United Vansen. De Eredivisionist ziet in dat een toekomst met Chinese invloeden van United Vansen catastrofaal is.


door Freek Jansen
 
 
United Vansen beloofde in de zomer van 2015 een kapitaalinjectie van drie miljoen euro, waarbij de doelen van het bedrag nauwkeurig met Wang werden afgestemd. De Chinees zette ook zijn handtekening onder het beloofde bedrag. Met het geld werden onder meer spelers vastgelegd (Mike Havenaar, Ruben Schaken, Édouard Duplan, Tom Beugelsdijk), videoschermen en nieuwe stoelen in het stadion geplaatst en het jeugdcomplex gerenoveerd.
 
 
ADO deed de afgesproken investeringen, maar zag vervolgens maar geen geld op de rekening verschijnen. Het is de fundamentele reden waarom ADO Den Haag momenteel in grote financiële problemen verzeild is geraakt. Wang, maar beter gezegd, de investeerders van United Vansen weigeren structureel afspraken na te komen, waarbij de aandacht steeds wordt verlegd naar achterblijvende commerciële inkomsten. Gevolg is een explosie, waarbij ADO inziet dat een toekomst met Chinese invloeden van United Vansen catastrofaal is.
 
 
Een laatste redding moet een kortgeding zijn, met als inzet onbehoorlijk bestuur van United Vansen, waardoor de aandelen weer vrijkomen. Het is een staaltje alles of niets vanuit Den Haag, waarbij de club een waslijst met voorbeelden heeft waarom de eigenaar verzuimd. Overigens ging in 2009 ook een Chinese club onder leiding van Wang en United Vansen failliet. Een scenario waar rekening mee moet worden gehouden, aangezien de eisen vanuit China plotseling los staan van de eerder gedane afspraken in de statuten. Het geduld van Wang is op, hij wil alleenheerschappij in de Hofstad. Zo neemt hij niet langer meer genoegen met een Nederlands management.
 
 
Maarten Fontein, Jan Willem Wigt en Mattijs Manders hadden allen een totaal andere aanpak. De parallel is dat ze ieder maandenlang getracht hebben de eisen van United Vansen uit te voeren. Tot de grens van het toelaatbare in Nederland. Zelfs met een huidige rvc vol Haagse kopstukken en kennis, ervaring en knowhow op allerlei uitlopende zaken gaat het mis. Met Wim Deetman, Martin Toet, Martin Jol en Kees Jansma heeft ADO een groep toezichthouders waar de club decennialang op heeft gehoopt. Ze werden onlangs nog met open armen welkom geheten door Wang, maar zijn blijdschap was direct weg toen de rvc Wang om openheid vroeg om zijn plannen met ADO.
 
De rvc maakte zich zorgen om de jaarrekening en wees Wang nogmaals op de gedane afspraken van 2015. Het was opnieuw reden voor Wang om zijn bekende tactiek toe te passen. Plots was de Chinees niet meer bereikbaar voor zowel management als rvc van ADO, en ging op de achtergrond aan de slag met een plan om de kritische ADO-mensen eruit te werken.
 
 
Het nieuwe plan is inmiddels alom bekend. United Vansen wil af van de Nederlandse inbreng en dit voor elkaar krijgen door twee Chinese rvc-leden en twee Chinese directieleden benoemen. Daarmee zet het bedrijf in op een meerderheid in de uitvoerende macht, waardoor het in de praktijk alleenrecht heeft en alle plannen kan doorvoeren.
 
 
Een van die plannen is om een Chinese speler naar Den Haag te halen en een jaar te laten volgen in een real life soap door een Chinees televisiestation. Wang wilde dit enkele maanden geleden er doorheen drukken, maar ADO stelde enkele kritische vragen. Onder meer het niveau van de speler zou niets meer zijn dan een gemiddelde amateurspeler. De kritische benadering en uiteindelijk afwijzing zette kwaad bloed bij United Vansen, die de al reeds gemaakte tv-deal in China moest afblazen en daarmee gezichtsverlies leed.  
 
 
United Vansen wil in de nabije toekomst niet alleen Chinezen in de top, maar ook op het veld. Een karrenvracht aan Chinese spelers moet de kans krijgen in het shirt van ADO. Volgens Wang is de sportieve groei met de huidige selectie veel te gering, waardoor Chinese spelers het nieuwe gezicht moeten vormen. Belangrijkste achterliggende gedachte heeft een economisch motief. Door ADO als handelshuis te gebruiken wil United Vansen Chinese voetballers in de etalage zetten, om vervolgens met winst door te verkopen. Die Chinese spelers kunnen nu nog worden tegengehouden door een Nederlandse meerderheid in de leiding, maar dat moet volgens de plannen van Wang zo snel mogelijk verleden tijd zijn.