Haagsche Courant (oud)

Datum plaatsing: 28-11-1954 19:54:00

Tempo-traag ADO raakte verstrikt in EDO's ijzeren defensie

Teleurstelling in het Zuiderpark na eerste wedstrijd in het betaalde voetbal: ADO-EDO 1-2. Hagenaars vielen voortdurend aan maar konden slecht eenmaal scoren.

La Fontaine vertelde in zijn tijd de mensheid al, dat niet altijd de sterkste en de snelste won maar soms de botte volhouder. En sindsdien schijnt er wat dat betret  weinig op aarde te zijn veranderd. Altans bij ADO-EDO kon men het weer beleven dat een ploeg die ontzagwekkende veldmeerderheid verkregren had, niet kon winnen van een team dat geen moeite deed, het middenveld te behouden maar zich willens en wetens in de verdediging terug trok om de na een half uur verkregen 0-2 voorsprong te consolideren.

Na rust was de stormbal voor EDO volledig in top en stonden 8 á 10 Haarlemmers op hun eigen helft, waarvanb soms de meesten in eigen strafschopgebied. ADO als voor rust 1 goal in gelopen maar, maar wat de Hagenaars na rust ook probeerden tot opnieuw scoren kwamen zij niet, De ongeloofelijk felheid- niet te verwaren met unfairheid - van de roodzwarten was ADO, dat van een rustig-technisch spelletje houdt, duidelijk te machtig.

Billikheidshalve had de match op zijn minst een gelijkspel voor de rood-groene moeten opleveren, maar te laag tempo  en een gebrek aan schutter in de aamval- Rijnvis en Verhoek waren nog steeds niet in vorm- stonden treffers in de weg.
EDO doeltreffend maar niet fraai

Het spel dat EDO speelde deed levendig aan een promotie-degradatiewedstrijd - onzaliger nagedachtenis - denken. Enorm zwoegend steeds voluit attaquerend en bereid tot het leveren van overwerk zo presenteerde EDO zich in deze competitie. Aan spel verfraaiing doen de Haarlemmers niet. Zij maaien de bal maar weg in de hoop dat de nog altijd gevaarlijke veteraan op de midden voorplaats (Roodselaar) een doorbraakzal kunnen forceren.

Roodselaar is een knap voetballer geweest (hoewel altijd onbeheerst)maar zijn trefzekerheid is teruggelopen en hij registreerde dan ook diverse misser. Maar zijn spelinzicht en voortvarendheid kunnen stoppersplllen die niet geheel zeker van hun zaak zijn nog wel voor puzzles stellen.

En zo was het met Jans. Vaak goed ingrijpend maar een paar keer een duel verliezend dat prompt een goal ten gevolge had. Berst glipte de goed voetballende jongeling Mul (rechts binnen) langs de Haagse spil en al miste Roodselaar diens voorzet de lange linksbuiten Klein was ter plaatse om heel hard in te schieten.

Dat was na een kwartier spelen en 17 minuten later overkwam Jans iets dergelijks tegen Roudselaar die listig om hem heen draaide en snel via de paal inschoot. Kok was volkomen kansloos en viel niet eens uit.

ALLE HENS
Na rust nam de felheid nog toe maar had de qualiteit met de 1e klasse niets meer te maken. Heel ADO trok ten aanval heel EDO verdedigde zodat het een kluwen van spelers op de Haarlemse helft was waaruit slechts sporadisch doelrijpe momenten te voorschijn kwamen. Theo Timmermans vóór rust niet op dreef sleepte in de 2e helft zijn ploeg mee in een stormachtig offensief. Maar de vier keren dat de steeds door tegenstanders omringde internationaal tot een schot kwam legde hij steeds te hoog aan. Fraai veldwerk bracht echter enkele scoringskansen voor Rijnvis en Verhoek maar beiden hadden te veel tijd nodig om aan te leggen en tijd was nu juist iets dat de EDO-ers hun tegenstanders niet toestonden.

Pech voor ADO was dat Jansen slecht op dreef was ’n Geluk overigens dat Rosmalen goed verdedigde De nieuweling Valks in de Haagse aanval speelde zeer wisselvallig misschien kan hij over een poosje een nuttige kracht worden. Hij was ’t die kort vóór rust een met een goede trekbal besloten rush van Verhoek met een doeltreffend schuivertje bekroonde waarop de goed keepende doelman Van den Berg geen kans had.

In de 2e helft gebeurde iets dergelijks echter niet. Toen groeiden met name. Koning (spil) en Berends (rechtsachter) naar een uitstekende vorm. Al kwamen zij aan opbouwend werk totaal niet toe. Het was pompen of verzuipen in de EDO-defensie. En gepompt werd er - door "alle hens".

Ons compliment voor scheidsrechter De Boer die deze niet gemakkelijke wedstrijd rustig en bekwaam leidde.