volg adofans op ....
volg adofans op Twitter volg adofans op Facebook volg adofans via RSS Join adofans op linkedin Join adofans op instagram
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 PSV 16 15 0 1 45
2 AJA 16 14 1 1 43
3 FEY 16 11 2 3 35
4 UTR 16 8 4 4 28
5 AZA 16 7 4 5 25
6 VIT 16 7 4 5 25
7 HER 16 7 2 7 23
8 HEE 16 5 5 6 20
9 VVV 16 5 5 6 20
10 FOR 16 5 4 7 19
11 ADO 16 5 4 7 19
12 EMM 16 4 5 7 17
13 WII 16 4 4 8 16
14 EXC 16 4 4 8 16
15 ZWO 16 4 3 9 15
16 GRO 16 4 2 10 14
17 NAC 16 3 3 10 12
18 GRA 16 3 2 11 11
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
AD Haagsche Courant

Datum plaatsing: 24-11-2016 10:26:00

Oud-ploeggenoten denken met warmte aan ADO-trainer Petrovic


Zeljko Petrovic lost belofte in en komt terug bij PSV.


Zeljko Petrovic speelde anderhalf jaar voor PSV en toch zullen ze hem daar niet snel vergeten.
Zaterdag ziet hij in Eindhoven als ADO Den Haag-trainer heel wat oude bekenden.
 
 
door Emiel Poelert
 
 
Het moet een vreemde gewaarwording zijn geweest voor de supporters van Newcastle United. Zelden worden ze in het eigen St. James' Park overstemd door bezoekende supporters. Op 6 november 1997 moeten de Geordies in de PSV-fans hun meerdere erkennen. De aanleiding voor het Brabantse kabaal is niet de 2-0 voorsprong in de vierde poulewedstrijd van de Champions League. Nee, er wordt afscheid genomen van een publiekslieveling. Na de wedstrijd blijft het uitvak vol, komen er fakkels te voorschijn en wordt zijn naam nog één keer gescandeerd.
 
 
De ontroerde hoofdpersoon bedankt de supporters met de armen ten hemel geheven. De achtergebleven Engelsen dachten ongetwijfeld dat de PSV-fans een clubicoon bedankten voor bewezen diensten. Zeljko Petrovic speelde echter nog geen vijftig wedstrijden voor de Eindhovenaren. Toch kreeg hij een afscheid alsof hij vier keer zoveel duels in het PSV-shirt had gespeeld.
 
 
"Petrovic beheerst de kunst om het publiek een beetje te bespelen", herinnert Marc Degryse zich, destijds ploeggenoot van de huidige ADO-trainer. "Links en rechts een sympathiek woordje doen, hier en daar wat theater, zijn teksten een beetje overdrijven.Maar in de kern is hij ook echt een warme en emotionele man."
 
 
Het liefst was Petrovic langer bij het PSV van Dick Advocaat gebleven. Omdat een contractaanbieding uitbleef en hij wél een uiterst lucratief voorstel ontving van het Japanse Urawa Reds Diamonds, liet de Montenegrijn al na anderhalf seizoen Eindhoven achter zich.
 
 
Entree
Dat vertrek was net zo verrassend als zijn entree, weet voormalig PSV'er Stan Valckx. "Zijn overgang van RKC naar PSV was toen een van de opvallendste transfers. Het was een behoorlijke stap, maar Petrovic paste zich bij ons vrij snel aan. Als nieuwe speler moet je altijd een bepaalde positie in de groep innemen door jezelf zowe binnen als buiten het veld te manifesteren. Daar hoefde je bij hem niet bang voor te zijn. Op het veld speelde hij met passie en als hij buiten de lijnen bijvoorbeeld onterecht op zijn kop kreeg, dan zei hij dat meteen. Met alle emoties die daarbij horen." Valckx schiet even in de lach. "Hij praatte sowieso nogal veel."
 
 
En altijd met dat karakteristieke Oost-Europese accent. Ook in Eindhoven liet hij het niet na om zo af en toe in de derde persoon over zichzelf te praten. Zinnen als 'Petrovic moet verder' of 'Zeljko heeft zichzelf niet gespaard' waren in zijn PSV-tijd niet uitzonderlijk. "Hij was druk, maar gezellig", stelt Degryse lachend. "Niet iedereen kon goed met hem opschieten. Petrovic zei wat hij dacht en ik vond dat geen enkel probleem. Ik kon het goed met hem vinden, ook al was hij een concurrent van mij. Hij had een positief effect op de groep. Petrovic hield de boel wakker. Al was het moeilijk om met hem in de buurt tot rust te komen."
 
Toch moet volgens Boudewijn Zenden, destijds een 20-jarig talent, Petrovic niet louter worden getypeerd als lolbroek. "Hij had ook een enorme drive en was een vechter. Dat paste bij zijn cultuur. Alles moest wijken voor het resultaat. Toch had hij een klein hartje. Toen hij bij zijn afscheid iets meekreeg van de selectie, werd hij emotioneel. Hij doet het echt niet voor dat soort bedankjes, maar het kan hem wel enorm raken."
 
 
Het vertrek van Petrovic kwam voor Valckx als een verrassing. Zeker omdat de Montegrijn - destijds 32 - naar Japan verhuisde. "Ik vond het opmerkelijk, ja. Hij had een basisplaats bij ons en we speelden Champions League. Ik begreep dat het voor hem in Japan financieel heel interessant was. Begrijp me niet verkeerd: dat mag natuurlijk." Bij zijn afscheid in Newcastle kondigde Petrovic al aan dat hij Eindhoven niet definitief achter zich zou laten. Nadat hij een diepe buiging had gemaakt voor het vak met PSV-supporters en de tranen van zijn gezicht had geveegd, zei hij voor de camera van NOS: "Goed, ik moet weg, maar ik kom terug."