volg adofans op ....
volg adofans op Twitter volg adofans op Facebook volg adofans via RSS Join adofans op linkedin Join adofans op instagram
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 PSV 15 14 0 1 42
2 AJA 15 13 1 1 40
3 FEY 15 11 2 2 35
4 UTR 15 7 4 4 25
5 HER 15 7 2 6 23
6 AZA 15 6 4 5 22
7 VIT 15 6 4 5 22
8 HEE 15 5 5 5 20
9 VVV 15 5 5 5 20
10 FOR 15 4 4 7 16
11 WII 15 4 4 7 16
12 ADO 15 4 4 7 16
13 EXC 15 4 4 7 16
14 GRO 15 4 2 9 14
15 ZWO 15 4 2 9 14
16 EMM 15 3 5 7 14
17 NAC 15 3 2 10 11
18 GRA 15 3 2 10 11
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
Haaglanden Voetbal

Datum plaatsing: 22-11-2016 15:57:00

Setkus: 'Een wereldwedstrijd keepen is niets waard als je verliest'


De Haagse doelman Ernestas Setkus is regelmatig onderwerp van gesprek onder de supporters. Dat zal na de uitwedstrijd tegen FC Groningen niet anders zijn. Met enkele onverklaarbare reddingen wist de Litouwer de Haagse formatie tot het laatste fluitsignaal in de wedstrijd te houden.


Tekst: Glenn Duijzer
 
 
Niet voor niets is de doelman in eigen land genomineerd voor de titel van ‘voetballer van het jaar’. Na afloop van het duel bij FC Groningen sprak Haaglanden Voetbal met de sluitpost.
 
 
 
Het is een beetje dubieus om je na een kansloze nederlaag te feliciteren met je optreden!
"Dank je, maar het belangrijkste is dat we als ploeg punten pakken. Het is leuk om een goede prestatie neer te zetten, maar als je niet wint heb je er niets aan. We hadden punten moeten pakken. Deze keer was FC Groningen echter veel beter dan ADO. "
 
 
FC Groningen kreeg meer dan genoeg kansen om te scoren. Vaak was jij de sta in de weg.
 "Daar heb ik geen verklaring voor. Het leek wel Open Huis."
 
 
Toch een tweetal tegentreffers, beschrijf ze eens.
 "De 1-0 werd net aangeraakt, waardoor die erin ging. Ik stond er goed voor, maar door die lichte aanraking veranderde de bal van richting en was ik kansloos. Bij de tweede treffer was het één op één. Dan kan het beide kanten op gaan. Net zoals bij zo’n actie voor de rust. Die ging er niet in. "
 
 
Toch moet je ergens trots zijn op je eigen prestatie!
 "Dat is het leven van een keeper. Het belangrijkste is de uitslag. Je kunt een geweldige wedstrijd keepen, maar als je verliest heb je er niets aan. Eigenlijk geldt dat voor alle spelers. Je kunt een wereldwedstrijd spelen, maar wat is het waard als je verliest."
 
 
Er is toch wel een verschil tussen een keeper en een veldspeler. Als jij een fout maakt, is het gelijk een doelpunt. Als een speler een fout maakt, is er altijd nog wel iemand anders achter hem die kan helpen.
 "Dat bedoel ik met het leven van een keeper. Iedereen maakt fouten. Het gaat erom hoe snel je er van hersteld. Je mag het niet meenemen naar de volgende wedstrijd. Het is normaal dat fouten in een wedstrijd na afloop worden ."
 
 
Na deze wedstrijd zal iedereen het over je reddingen hebben. Daar werd in de rust al over gesproken.
 "Haha, wie zegt dat een andere keeper die ballen niet had tegengehouden. Het is allemaal zo relatief in het voetbal. Ik had gewoon liever gewonnen. "
 
 
Waarom wil je de felicitaties niet gewoon accepteren?
 "Omdat ik liever de punten had gekregen. Dan had ik wel graag de felicitaties ontvangen voor mijn optreden. Nu kan ik dat niet doen. We spelen om te winnen. Daar draait het om bij voetbal toch? Ik wil de beelden van mijn eigen acties nog terugzien."
 
 
Ik kan je nu alvast vertellen wat je goed hebt gedaan. Wat denk jij dat je fout hebt gedaan?
 "Dat weet ik nu nog niet. Misschien had ik anders moeten optreden in bepaalde situaties. Of een bal anders moeten inspelen. Je kunt nooit 100% foutloos spelen. Je maakt altijd kleine foutjes. Die probeer ik dan te verbeteren. Ik kijk altijd mijn wedstrijden terug. Het is belangrijk om te weten wat je fout hebt gedaan. Daar kun je weer van leren. Natuurlijk kijk ik ook naar de dingen die goed gingen."
 
 
Je lag onder vuur bij je eigen aanhang en presteerde daarna heel goed. Was je blij met de internationale onderbreking?
 "Natuurlijk was ik blij dat ik was opgeroepen voor mijn nationale team. Het is voor mij een eer om voor je land uit te komen. Nu ben ik alleen niet vrij geweest. Mij hoor je niet klagen, maar soms is het wel eens teveel."
 
 
Jullie speelden tegen Slowakije voor de WK-kwalificatie.
 "En we verloren met 4-0. Dat lijkt een grote nederlaag, maar Litouwen is een klein land in Europa en de resultaten zijn daar dan ook naar. Vergeet niet dat Slowakije geen slechte ploeg heeft."
 
 
Komend weekend staat PSV op het programma.
 "Tja, PSV is PSV. Normaal verlies je die wedstrijd. Maar waarom zouden we daar niet punten kunnen pakken? Willem II speelt toch ook 0-0 tegen PSV. We moeten naar Eindhoven gaan met de intentie om daar punten te pakken. ADO is absoluut niet kansloos tegen PSV. "
 
 
Je bent nogal positief ingesteld. Probeer je dat ook over te brengen op je teamgenoten?
 "Natuurlijk spreek ik daarover met de jongens uit het team. We hebben na iedere wedstrijd een aantal gesprekken over de laatste wedstrijd. We hebben dan een open discussie met alle spelers, waarin we alles kunnen zeggen. Het team bestaat uit verschillende karakters, maar we hebben allemaal één doel. "
 
 
Waar gaat het deze week over?
 "Dat we het te makkelijk lieten afweten in de duels. Dat we bijna geen enkele tweede bal veroverden. We kunnen niet iedere tweede bal winnen, maar in een uitwedstrijd moet je minimaal 40% winnen. Dat lukte zelfs niet. Je kunt niet zeggen dat we geen passie hadden. Ik denk dat we momenteel het vertrouwen missen. Het vertrouwen in het team, maar ook in ons eigen kunnen. "
 
 
Maar dat vertrouwen krijg je toch door goede resultaten? De laatste wedstrijd werd van Willem II gewonnen. Dan zou er toch iets van vertrouwen zijn?
 "Daar zag het vandaag niet naar uit. Dat heeft iedereen wel kunnen zien. "