het vaderland

Datum plaatsing: 09-01-1933 19:00:00

Ernstige tactische fout wordt den bezoekers noodlottig A.D.O.-T GOOI 7-1

De. in verband met de bezetting van de vatste plaats in afdeeling I, zeer belangrijke ontmoeting A.D.O.'t Gooi is op een volkomen debacle voor de geelzwarten uitgeloopen. Voor een groot deel hebben zij dit aan zich zelf, althans aan hun spelopvatting te danken.

De achterhoede der gasten paste voortdurend de buitenspelval toe en speelde dus met ver vooruitgeschoven backs een spel, dat op aanvallen gebaseerd was. Dit spel faalde dezen middag om twee redenen. In de eerste plaats, doordat de aanval tegen de hechte verdediging van A.D.O. te weinig had in te brengen en in de tweede en voornaamste plaats, omdat de Hilversumsche backs op het vrij zware terrein te langzaam waren, en vooral slecht startten.

We moeten daarbij oogenblikkelijk aanteekenen, dat A.D.O. ontstellend dikwijls in het openstaande valletje trapte, waardoor menige aanval op niets uitliep, doch toen de Gomsche backs zagen, dat de snelheid der voorhoede van A.D.O. van dien aard was, dat hun systeem zeer vele gevaren opleverde, lieten zij na, hun tactiek te wijzigen, en dat was de groote fout. Toen A.D.O. na circa een kwartier spelens een 3-0 voorsprong had genomen, waarbij één doelpunt uit buitenspel-positie gescoord, was er nog alle tijd om van tactiek te veranderen. Niet dat het resulaat daardoor een nederlaag voor A.D.O. zou zijn geworden, doch men had in de tweede helft de voorhoede een demoraliseerenden invloed van een 4-0 en even later zelfs 6-0 achterstand kunnen besparen. Overigens zat A.D.O. dezen middag alles mede, terwijl bij de gasten niets lukte. W. Tap was in topvorm, hij scoorde 4 van de 7 doelpunten.

De wedstrijd werd voorafgegaan door een korte plechtigheid, ter inwijding van de nieuwe, aan ruim 4000 personen plaats biedende staantribune aan de lange zijde van het veld. Midden op het terrein vereenigden zich de elftallen en een aantal officials. Mr F. L. Kleyn wenschte als voorzitter van de Stichting Haagsche Sporten Speelterreïnen A.D.O. geluk met dezen aanwinst, waarbij, hij tevens dank bracht aan het gemeentebestuur voor de verleende medewerking. De voorzitter van A.D.O., de heer Ch. Leurs, dankte met een enkel woord en hoopte, dat de tribune met een overwinning van A.D.O. zou worden ingeluid.

Onder leiding van scheidsrechter Th. Bosch, die dezen niet gemakkelijken wedstrijd rustig en kalm leidde, stelden de elftallen zich als volgt op:

A.D.O.: Wim Koek , Mauk Weber , de Groot,  Koning, van Maren, Gerard Tap,; Aad van Eembergen, Lobel, Wim Tap. Henk Breitner en Wim de Korte.

't Gooi: Cohen, Spaans en Van  Beek. VD Velde. E. Sterk, Van Es, N. Cohen, B. Sterk, Wentink. Van Rhenen en Grijzenou.

A.D.O. trapt af, en nadat de eerste aanval van 't Gooi door een dubieuse buitenspelbeslissing op niets is uitgeloopen, nemen de gastheeren het spel geheel in handen. Aanvankelijk stranden alle aanvallen op buitenspel, door de ver vooruitgeschoven positie der Gooisché verdediging. Na 8 minuten past Tap echter beter op, en een goed door v Maren aangegeven bal neemt hij in eens mee, om met een listig schot op kniehoogte langs den paal zijn club de leiding te bezorgen 1-0. De linkervleugel der gastheeren laat herhaaldelijk aardig combinatiewerk zien, terwijl aan de overzijde de sporadische aanvallen door. onmacht van het binnentrio niets opleveren. Cohen loopt diverse malen angstig ver uit, en speelt meestentijds als derde back. Na 13 minuten profiteert A.D.O. wederom van een gemis aan snelheid ïn de Hilversumsche verdediging: de Korte zet fraai voor en W. Tap maakt er met een kalm gericht schot 2-0 van. Nog geen minuut later krijgt W. Tap den bal in buitenspelpositie toegespeeld, hetgeen den scheidsrechter ontgaat. Hij neemt het leder in eens mede, en met een hoog schot brengt hij den stand op 3-0 A.D.O. blijft domineeren, doch het duurt tot 3 min. vóór de rust, voordat er weer een doelpunt komt. Weer krijgt Tap in vooruitgeschoven positie, doch ditmaal niet buitenspel, den bal; op het goede moment geeft hij over aan Breitner. die er fraai 4-0 van maakt, waarmede de rust aanbreekt.

Ook na de rust houdt de Gooisché achterhoede star aan hetzelfde systeem vast. Weliswaar ontplooit de voorhoede thans wat meer activiteit, doch de afwerking is te slordig om succes op te leveren. Na 4 minuten zet de Korte bij een algemeen offensief van A.D.O. goed voor. Tap schiet, doch Cohen kan nog juist redden, waarop echter de toegeloopen Lobel het leder in eens in de touwen jaagt (5-0) Even later is het weer een voorzet van links, waaruit succes volgt. Lobel en Van Eembergcn loopen toe en laatstgenoemde maakt er 6-0 van. Tien minuten voor tijd redt 't Gooi de eer, doordat na goed samenspel Wentink eindelijk een schot afgeeft, dat op doel gericht is (6-1) Nog geen minuut later is het echter weer W. Tap, die na samenspel met Lobel. het net weet te vinden, en met een 7-1 overwinning komt het einde voor de thuisclub.