Haagsche Courant (oud)

Datum plaatsing: 13-06-1963 12:00:00

ADO door fortuinlijke zege op NEC in bekerfinale

ADO heeft het niet gemakkelijk gehad om zich te plaatsen voor de eindstrijd van de KNVB-beker, maar in de laatste twintig minuten heeft het zich in de strijd tegen NEC weten te redden en een achterstand van 1-0 in een zege van 1-3 omzetten.

De Hagenaars werden daarmee royaal bedeeld, want om nu te zeggen dat zij vlot en imponerend de nijmegenaren van zich hebben afgeschud die in het Goffert-stadion de steun hadden van zo’n 17.000 supporters is beslist overdreven. Als NEC bij rust een voorsprong van 3- 0 zou hebben bereikt zou niemand daar vreemd van hebben opgekeken want de gastheren zetten hun tegenstanders in de eerste helft soms onder bijzonder zware druk.

Het ontbreken van Guus Haak, Aardse en Smit welk drietal geblesseerd was betekende een opvallende verzwakking. Het Haagsemiddenveld was nu matig bezet en de voorhoede kon voor rust geen vuist maken. Er werd slecht geplaatst en eigenlijk alleen van de tengere De Zoete ging toen in de aanval enig gevaar uit. Jawel Mick Clavan was als verbindingsspeler zeker voldoende maar meer dan dat kwam er niet uit omdat hij verder achter zijn voorhoede een afwachtende houding aannam. NEC ging ogenblikkelijk geestdriftig aan het werk en al spoedig sloeg een schot van rechtsbinnen Verhagen boven Van Vianen tegen de lat ADO kwam slechts moeizaam op dreef en de sporadische aanvallen leverden nauwelijks enig gevaar op.

De Nijmegenaars daarentegen kregen vele aantrekkelijke kansen. Zo bood linksbuiten Van Boxtel middenvoor Gieben een kans maar deze miste vlak voor doel. Dezelfde speler verspeelde een fraaie gelegenheid voor de openingstreffer door treuzelen.

De gevaarlijke linksbinnen Van Reeken deed het beter Hij zond een hard schot naar de rechterbovenhoek waarbij Van Vianen de bal met de vuist nog juist corner kon werken Gieben bood Verhagen vlak voor open doel een niet te missen kans maar de NEC-er presteerde het om de bal toch tegen de lat te jagen

Schriel
Het spel van ADO stak bij dit alles maar erg schriel en povertjes af. Vielen er flinke gaten in de achterhoede de voorhoede bracht het er niet veel beter af. Vooral rechtsbuiten Heijnen deed onhandige dingen en raakte steeds de bal weer kwijt. Ook Peter Hoet kon deze avond niet bijster goed uit de voeten. Eindelijk bracht DeZoete het tot een schuiver en een hoog hard schot van diens voet werkte doelman Den Hond even later met bravoure over de lat. Hierna kwam er een nieuwe golf aanvallen van NEC maar de afwerking bleef het zwakke punt zodat dat ADO toch nog de rust met blanke stand bereikte.

Achterstand
Even nadien kon Van Rekeen alweer weer alleen naar Van Vianen marcheren maar deze wierp zich uitlopend in de baan van het schot. Eindelijk kreeg NEC loon naar werken Rechtsbuiten Smulders zette voor Van Vianen miste de lage bal half en Gieben kon in het lege doel schieten (1-0).

Het ging er voor ado nog donkerder uitzien toen even later Gieben alleen ontsnapte. Van Vianen ving hem echter buiten het strafschopgebied ten koste van een vrije schop op. Twaalf minuten na rust kreeg Peter Hoet de schoonste kans gelijk te maken daartoe in de gelegenheid gesteld door Feldmann. Hoet wilde het echter te rustig doen, zodat de • wanhopig springende doelman De Hond de bal zowaar nog met de benen kon keren.

Eindelijk Ernst
ADO ging er nu eindelijk ernst van maken Het kreeg meer greep op het spel doch nog niet op de bal. De combinaties wilden maar niet vlotten totdat Feldmann na 35 minuten de bal van Hoet opving en van links precies binnen de paal kon schieten (1-—1).

NEC probeerde opnieuw het heft in handen te nemen. Het bouwdevlot aardige aanvallen op maar voor het doel was plotseling de inspiratie verdwenen hoewel de Haagse achterhoede toch zeker niet haar sterkste vorm vertoonde. Alleen Verhoek bleef tot het einde bijzonder actief en attent. Na een half uur nam ADO toch de leiding profiterend van een foutje van spil Cornells. De actieve ve rechtsbinnen De Zoete glipte weg en gaf ditmaal keeper De Hond geen kans 1-—2.

Het bleek geenszins een veilige voorsprong want even later ontsnapte Van Reeken ten gevolge van een dekkingsfout in de Haagse verdedigingen zond de bal rakelings voorlangs het doel. Hiermede was echter het NEC-vuur gedoofd ADO drong nu fel op maar diverse kansen bleven jammerlijk onbenut.

Zekerheid
Totdat Heijnen vier minuten voor het einde resoluut aan elke onzekerheid een einde maakte met een plotselinge kogel van rechts. De Hond zag de bal pas terug toen deze achter hem lag 3-1.

ADO had gewonnen maar zeker niet overtuigend Daarvoor rammelde het soms te bedenkelijk in alle linies Er zal in het volgende seizoen aan de stootkracht van de Hagenaars nog wel gedolter moeten worden.