volg adofans op ....
volg adofans op Twitter volg adofans op Facebook volg adofans via RSS Join adofans op linkedin Join adofans op instagram
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 PSV 15 14 0 1 42
2 AJA 15 13 1 1 40
3 FEY 15 11 2 2 35
4 UTR 15 7 4 4 25
5 HER 15 7 2 6 23
6 AZA 15 6 4 5 22
7 VIT 15 6 4 5 22
8 HEE 15 5 5 5 20
9 VVV 15 5 5 5 20
10 FOR 15 4 4 7 16
11 WII 15 4 4 7 16
12 ADO 15 4 4 7 16
13 EXC 15 4 4 7 16
14 GRO 15 4 2 9 14
15 ZWO 15 4 2 9 14
16 EMM 15 3 5 7 14
17 NAC 15 3 2 10 11
18 GRA 15 3 2 10 11
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
vi.nl

Datum plaatsing: 24-08-2016 18:29:00

Zeljko Petrovic, de superstart van een pietje-precies


"Ik wil niets aan het toeval overlaten"


TEKST: Taco van  den Velde


ZELFKRITIEK
"Na zo'n tegendoelpunt als afgelopen vrijdag tegen Excelsior ben ik aanvankelijk woedend. We hebben op de training speciaal aandacht geschonken aan de standaardsituaties van die ploeg, het uitvoerig uitgelegd en tijdens de bespreking hebben we dat nog eens dunnetjes overgedaan. Hoe is het mogelijk?, is dan je eerste gedachte. Maar zoiets pleit je niet vrij. Het volgende dat je dan denkt: Heb ik het zelf wel goed gedaan? Had ik het toch niet anders moeten neerzetten? Ben ik wel helder geweest, heb ik mensen opdrachten gegeven die ze misschien niet aankunnen? Als trainer trek je je elke kans of goal van de tegenpartij bijna persoonlijk aan."


VISIE
"Toen ik samen met Guus Hiddink en Ton du Chatinier werkte bij FC Anzhi, deelden tijdens een trainingskamp in Spanje het trainingsveld met Rubin Kazan. Ik weet nog goed dat wij elke dag begonnen met de rondo, daarna een positie-spelletje en vervolgens alleen maar oefeningen deden met de bal. Zeg maar de Hollandse School. Als we dan naar de andere kant keken, zagen we spelers in de weer met gewichts-vesten, estafettes, tractorbanden... Rubin Kazan had die eerste twee trainingsweken van het seizoen niet eens ballen meegenomen naar het veld. En als we dan na de training wegliepen naar het hotel, dan kropen die spelers van Kazan bijna terug naar hun kamers.  "Alsjeblieft, hebben jullie geen plaatsje voor ons? Wij willen graag bij jullie voetballen", zeiden ze dan. Daar konden we hard om lachen. Toch heb ik geleerd dat niet te veroordelen. Want later dat seizoen stuntte Rubin Kazan door als enige ploeg in de Champions League het grote Barcelona te verslaan. Wat is dan wijsheid? Je kunt wel denken dat jij het allemaal weet, maar door dat soort dingen besef je dat er niet één waarheid is in het voetbal. Er zijn meerdere wegen naar succes."


TRAINING
"Met de trainingsopbouw werken we met een cyclus van zes weken. Daarbij houden we de periodiseringvan Raymond Verheijen aan, maar onze eigen conditietrainer John Nieuwenburg geeft daar zijn eigen invulling aan. Tijdens de competitie werken we met een cyclus van drie weken waarin we precies weten hoeveel arbeid we verrichten, maar waarbij we op technisch en tactisch gebied natuurlijk wel variëren. Daarbij zijn de wedstrijden leidend. Op het veld zie je hoe je ploeg tactisch, technisch, mentaal en conditioneel ervoor staat. Dat analyseer je en je speelt erop in. Je weet eigenlijk altijd in grote lijnen waarop je gaat trainen, maar pas één of twee dagen daarvoor bedenk je de oefeningen, omdat je dan pas vaststelt welke accenten je moet leggen. Ik probeer mijn spelers daar ook niet mee lastig te vallen. Stel dat ik weet dat ik volgende week druk vooruit wil zetten, dan bedenk ik zelf tijdens de hersteltraining van de vorige wedstrijd al een vorm waarin ze dat moeten doen. Maar ik zal daar bewust niets over  le moet niet de illusie hebben dat je spelers te vriend kunt houden. Je moet gewoon duidelijk zijn"  zeggen, omdat het belangrijk is dat je je spelers niet moet overvoeren. Bij heel veel voetballers werkt het juist averechts als je ze overvoert met informatie en volstopt met opdrachten."

IMAGO
"Ik merk dat mensen vaak een verkeerd beeld van me hebben. Omdat ik voor iedereen tijd heb en ook iedereen netjes antwoord geef, hebben sommigen het idee dat ik niet serieus ben. Het tegendeel is waar. Ik ben juist een enorm pietje-precies, op het obsessieve af. Op mijn bureau moet altijd alles netjes geordend liggen. Als ik ergens langsloop en ik zie dat er een paar papieren scheef liggen, dan corrigeer ik dat. Ik besef heel goed dat zoiets niet normaal is, maar zo zit ik in elkaar. Zo is dat ook met  trainingen en het voorbereiden op wedstrijden. Als Guus Hiddink ergens op wilde trainen, dan zorgde ik ervoor dat hij uit vijf oefeningen kon kiezen. Sinds het seizoen dat ik assistent werd van Martin Jol bij RKC Waalwijk schrijf ik alle oefeningen en trainingen op in een schriftje. Ik kan alles nog steeds terugvinden. lk wil niets aan het toeval overlaten."

ERVARING
"Ik heb geleerd me aan te passen aan het niveau. Bij een nabespreking met een topploeg zul je geneigd zijn veel complimenten uit te delen. Dan moet je dus oppassen dat je met een minder team niet heel negatief wordt. Dat werkt namelijk niet, dan wordt het vervelend voor die jongens. Dan denkt zo'n speler na twee weken: Doe ik eigenlijk weleens een keer wat goed? Ik denk dat mijn achtergrond me daarbij helpt. Ik heb bij PSV en Sevilla gespeeld, maar ook bij RKC Waalwijk."

 

TEAMBUILDING
"Deze groep is fantastisch. Ik heb hier echt nog geen dag meegemaakt dat ik dacht: Er is slecht getraind. En dat terwijl ik vooraf was ge-waarschuwd. Dit zou een moeilijke groep zijn, bij ADO Den Haag is altijd wat aan de hand... Onzin! En dat terwijl er de ene week een verdediger bij kwam, dan weer een middenvelder. Het is normaal gesproken niet gemakkelijk dan snel te bouwen, maar ik heb nimmer iets kunnen merken van onvrede of mensen die er met de pet naar gooiden. Integendeel. Die nieuwe buitenlandse jongens lopen erbij alsof ze hier al tien jaar zijn. Dat heeft ook te maken met de begeleiding. Er zijn heel veel mensen die zich de benen uit het lijf rennen om het iedereen naar de zin te maken. Mooi om te zien."

 

VISIE (2)
 "Pas twee dagen voor de wedstrijd ga ik gericht praten over Excelsior. Waarom? Ik hou er niet van het maar voortdurend over de tegenstander te hebben. We gaan in eerste instantie uit van eigen kracht. Als trainer maak je een inven-tarisatie van de kwaliteiten van de selectie en ontwikkel je een speelwijze die daarbij past. Daar ga je aan werken, dat staat centraal. Pas aan het eind van de week, zo'n twee dagen voor de wedstrijd, heb je het over de tegenstander en geef je aan welke accenten er worden gelegd. Want ik geloof er niet in constant je speelwijze en tactiek te gaan wijzigen aan de hand van de kwaliteiten van een tegenstander. Op die manier krijg je als elftal nooit een eigen gezicht. Als je als trainer erin slaagt een speelwijze te ontwik-kelen waarin iedereen zich sterk voelt, dan zul je zien dat voetballers zich gaan ontwikkelen, dat ze beter worden."

 

VISIE (3)
"Toen ik hier binnenkwam, had ik het idee 4-3-3 te spelen met de punt naar achteren op het middenveld. Ik vind dat je met die speelwijze makkelijker druk vooruit kunt zetten. Maar ik heb dat nooit zo uitgesproken. Bewust. Want ik wist op dat moment nog niet zeker welke spe-lers ik erbij zou krijgen, of wie er eventueel nog kon vertrekken. Uiteindelijk bepaalt het spelers-materiaal namelijk je tactiek. En nu blijkt ook dat 4-3-3 met de punt naar voren beter past bij deze groep. Zo flexibel moet een coach zijn."

 

GELOOFWAARDIGHEID
"Ik denk dat het vooral belangrijk is als trainer duidelijk te zijn. In Nederland is het gebruike-lijk iedere wisselspeler uit te leggen waarom hij ernaast staat. In het buitenland denken ze daar anders over. Je kunt een voetballer wel tekst en uitleg geven, maar uiteindelijk zal de speler die steeds op de bank zit jou toch een klootzak vinden. Dat is logisch. Ik vond het vroeger ook altijd onbegrijpelijk als ik ernaast stond, wát die trainer ook voor uitleg had. Daarom moet je in die gesprekken niet de illusie hebben dat je spelers te vriend kunt houden. Je moet gewoon duidelijk zijn in je woorden en daden. De problemen komen pas als je als coach gaat schipperen. Dat je na een nederlaag veel gaat wisselen en reservespelers tevreden wil stellen. Dat schept onduidelijkheid en is meestal het begin van alle ellende. Dan blijf je vaak wisselen en is uiteindelijk iedereen ontevreden. En dan vragen spelers zich terecht af of die trainer eigenlijk wel weet wat hij wil."
 

DE UITVOERING: ADO DEN HAAG DURFT WEER TE KIEZEN VOOR DE AANVAL
Een dag eerder was er op het trainingsveld uitgebreid bij stilgestaan. De lange trap van Ryan Koolwijk, de inlopende spelers van Excelsior en wie precies wie moest op-pakken. Maar toch ging het al na acht minuten verkeerd. Koolwijk zwiepte de bal vanaf de cornervlag hard voor en de inlopende Jurgen Mattheij kopte van dicht-bij raak. Het was zo'n moment waarop duidelijk werd dat een traininer zijn team optimaal kan prepareren, maar dat hij toch afhankelijk is van de uitvoering van de spelers.

Excelsior-ADO Den Haag was een levendig duel, waarin beide ploegen behoorlijk aan elkaar gewaagd waren. Zeljko Petrovic had Vooraf ingeschat dat de sleutel weleens op het middenveld zou kunnen liggen. Daar speelt ADO met aanvaller Edouard Duplan op 10. Omdat Excelsior aantrad met Luigi Bruins en Ryan Koolwijk als controleurs, zou de Fransman in balbezit ruimte krijgen als hij goed tussen de linies zou spelen. Ongekeerd is Duplan ook geen type dat snel omschakelt en consequent een man volgt. Bij balverlies zou Excelsior daarmee zijn voordeel kunnen doen.

Dat kwam ook aardig uit. In balbezit excel-leerde Duplan met goede dribbels en steekpasses. Maar na verloop van tijd wist Excelsior zich steeds beter onder de druk uit te voetballen en groeide Bruins uit tot de beste man van het veld. Toen bleek ook dat ADO Den Haag heel veel moeite heeft druk vooruit te zetten. De drie aanvallers Mike Havenaar, Ruben Schaken en Gervane Kasteneer zijn daar geen sterren in, waardoor er automatisch veel druk komt op het middenveld. Vorig seizoen loste Henk Fraser dat op door op het midden-veld met Timothy Derijck, Kevin Jansen en Danny Bakker drie controlerende types op te stellen. Dat maakte van ADO een zeer saaie en resultaatgerichte ploeg. Petrovic is veel avontuurlijker ingesteld en durft in die linie een plaats in te ruimen voor Duplan. Dat kan weleens worden afgestraft, maar het maakt het huidige ADO een veel leuker en aanvallender team. Misschien resulteert het erin dat er eindelijk eens een trainer/coach is die het kyocera Stadion vol krijgt.

 

HET VOORTRAJECT VAN ZELJKO PETROVIC
"Toen ik de cursus Coach Betaald Voetbal volgde, had ik een wens: van dichtbij kijken hoe Louis van Gaal werkt. Maar tegelijkertijd besefte ik dat niet iedereen zomaar terecht kon bij zo'n grote trainer. Daarom deed ik bij AZ heel voorzichtig een verzoek of ik niet misschien een middagje stage kon lopen. Je kunt nooit weten, dacht ik. Vervolgens belde Van Gaal zelf terug dat ik tien dagen mee mocht op trainingskamp met de ploeg. Hij maakte me duidelijk dat hij een grote uitzondering voor me maakte, waardoor ik niet meer durfde te zeggen dat ik een aantal dagen verhinderd was. zo'n gunst kon ik nooit afslaan. En het was ook fantastisch, omdat hij me gewoon verantwoordelijkheid gaf en dingen liet doen.

Bij een oefening op passen en trappen deelde hij de selectie in drie groepen in. Hij had zelf een groep, Edward Metgod één en ik dus één. In die periode had AZ echt topspelers: Shota Arveladze, Moussa Dembélé, Stijn Schaars. Die oefening ging fantastisch, ik liep echt te genieten. Toen er toevallig een pass fout ging, liet ik dat ook gaan, ik besteedde er geen aandacht aan. Kan gebeuren, toch? Meteen bulderde die stem van Van Gaal over het veld en na afloop kreeg ik de wind van voren. "Waarom greep je niet in?" Ik was verbijsterd. En ik vroeg me ook af hoe het mogelijk was dat hij precies dát had gezien. Dat was echt zo'n moment dat ik besefte waarom Van Gaal zo'n uitzonderlijke trainer/coach is. zo'n perfectionist had ik nooit eerder meegemaakt."

 

DE TRAINERSLOOPBAAN

RKC Waalwijk 01-07-2003 30-06-2004 Speler/assistent van Martin Jol
Feyenoord 01-07-2004 30-06-2005 Assistent van Ruud Gullit
Boavista (Por) 21-08-2006 22-10-2005 Hoofdtrainer
RKC Waalwijk 01-07-2007 30-06-2008 Hoofdtrainer
Hamburger SV (Dui) 01-08-2008 30-06-2008 Assistent van Martin Jol
West Ham United (Eng) 28-07-2010 23-11-2010 Assistent van Avram Grant
Urawa Reds (Jap) 01-01-2011 20-10-2011 Hoofdtrainer
FC Anzhi (Rus) 18-02-2012 24-07-2013 Assistent van Guus Hiddink
Servië 17-08-2014 15-11-2014 Assistent van Dick Advocaat
Sunderland (Eng) 17-03-2014 04-10-2014 Assistent van Dick Advocaat
ADO Den Haag 01-07-2016   Hoofdtrainer

 

 

DAGBOEK

DINSDAG 16-08-2016
10.30 Nabespreking van het competitieduel Vitesse-ADO Den Haag.
11.11 Start training. Zeljko Petrovic spreekt de groep toe. Die bestaat uit 22 man.
11.13 Warming-up onder leiding van John Nieuwenburg.
11.32 Selectie wordt opgedeeld. Een groep die een dag eerder met tweede team heeft gespeeld, gaat apart trainen. De overige twaalf spelers worden opgesplitst en gaan passen en trappen.
11.47 Positiespel: zes-tegen-zes in een vierkant. Petrovic en assistent Ekrem Kahya fungeren als neutrale man aan de zijkanten van het vierkant. Ploeg in balbezit speelt dus  acht-tegen-zes. Tien keer overspelen is een punt. Partijen van vier minuten.
12.24 Vierkant wordt kleiner gemaakt. Zelfde opzet, partij van drie minuten.
13.15 Lunch.

WOENSDAG 17-08-2016
11.37 Start (besloten) training. Petrovic spreekt de groep toe, die bestaat uit veertien spelers en drie keepers.
11.38 Warming-up onder leiding van John Nieuwenburg.
11.56 Passen/trappen.
12.09 Tactische training drie-tegen-twee met keepers in de twee doelen. Daarbij is al duidelijk uit de samen-stelling van de groepen wie de twee centrale verdedigers, twee backs, drie middenvelders en drie aanvallers zijn.
12.20 Tactische training aanval tegen verdediging. De offensieve en de defensieve aspecten van ADO én de tegenstander worden getraind.
12.33 Zes-tegen-zes.
12.47 Einde training.

DONDERDAG 18-08-2016
11.34 Start training. Petrovic spreekt de groep toe, die bestaat uit zestien spelers en drie keepers.
11.37 Warming-up onder leiding van John Nieuwenburg.
11.47 Twee teams van acht. Er wordt positiespel zes-tegen-twee gespeeld, waarbij het spel en de verdedigers steeds van veld wisselen.
12.06 Positiespel met afronden op doel. Vier-tegen-vier in vier-kant waarbij de partij in balbezit steeds vier kaatsers aan de zijkanten kan inschakelen op helft van tegenstander.
12.25 Standaardsituaties verdedigend. Wie pakt wie en waar op.
12.40 Einde training.

VRIJDAG 19-08-2016
17.30 Wedstrijdbespreking. 20.00 Competitieduel Excelsior-ADO Den Haag 1-2.