volg adofans op ....
volg adofans op Twitter volg adofans op Facebook volg adofans via RSS Join adofans op linkedin Join adofans op instagram
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 VIT 7 4 2 1 14
2 AJA 5 4 1 0 13
3 PSV 5 4 1 0 13
4 TWE 7 3 3 1 12
5 WII 7 4 0 3 12
6 SPA 7 3 2 2 11
7 HER 7 3 2 2 11
8 AZA 5 3 1 1 10
9 UTR 6 3 1 2 10
10 FEY 5 2 3 0 9
11 VVV 7 3 0 4 9
12 GRO 6 2 1 3 7
13 ZWO 7 2 1 4 7
14 HEE 6 1 3 2 6
15 ADO 6 2 0 4 6
16 EMM 6 1 0 5 3
17 FOR 6 0 2 4 2
18 RKC 7 0 1 6 1
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
 ADOfans.nl

Datum plaatsing: 14-07-2016 09:42:00

Interview: Zwinkels: 'Clubs weer met knikkende knieen naar Den Haag'


Tijdens de fotosessie van ADO Den Haag begin deze maand stond Robert Zwinkels er voor de tiende keer weer bij. Dit wordt zijn twaalfde seizoen bij ADO Den Haag. Daarmee is hij momenteel een van de langstgedienden bij de club.


ADOfans.nl hield woensdag tijdens het trainingskamp in Leende een interview met de clubgetrouwe keeper.
 
De 33-jarige Robert Zwinkels werd in 2000 vanuit VELO gescout door Ajax waar hij 5 jaar lang gespeeld heeft, daarna kwam de  keeper in 2005 over naar ADO Den Haag. 
 
 
Het gezin Zwinkels heeft een bijzondere band met ADO Den Haag, want zowel Robert als zijn broer Xander en zijn vader waren keeper bij ADO Den Haag. Vader Zwinkels speelde overingens in het tweede elftal. Zijn broer heeft een aantal wedsdtrijden in het eerste gespeeld, maar Robert haalde de eregallerij van spelers die meer dan 100 wedstrijden in het eerste elftal hebben gespeeld.
 
Zwinkels debuteerde onder trainer Frans Adelaar in de eredivisie en mocht het daarop volgende seizoen de concurentie aangaan met Stefan Postma en Josh Wagenaar. Toen Postma geblesseerd raakte en Wagenaar een wedstrijd aan zich voorbij moest laten gaan, brak de tijd van eerste keeper voor Zwinkels aan. Sinds zijn komst bij ADO Den Haag heeft hij onder heel wat trainers gewerkt en zijn er zo niet meer keepers bij de club gekomen en gegaan. Maar Robert Zwinkels is gebleven en als de trainer hem opstelt dan staat hij er ook. 
Robert heeft het enorm naar zijn zin bij ADO Den Haag en hij heeft altijd een uitdaging in zijn werk bij de club gezien. Gedurende de tijd heeft hij al heel wat meegemaakt. Promotie en degradatie, de verhuizing van het Zuiderpark naar het Forepark en langdurige blessures. Door die blessures moest hij een aantal keren zijn plek als eerste keeper noodgedwongen langdurig afstaan aan onder andere Gino Coutinho en Martin Hansen.
 
 
Dit seizoen is de keepersbezetting bij de club zeer dun. Vorig jaar waren er nog vier keepers: Martin Hansen, Robert Zwinkels, Tim Coremans en Rody de Boer. Nu is alleen hijzelf en De Boer nog over, wat een risico betekent bij eventuele blessures of schorsingen. Verder haalt Zwinkels nog een nadeel aan, waar je als supporter niet zo gauw aan denkt: Hij vertelt dat zo'n dunne keepersbezetting  voor de keepers tijdens de trainingen zwaar kan zijn.  "Als je maar twee keepers hebt om op te schieten dan is dat voor ons een zware belasting." Robert heeft er dan uiteraard ook geen enkele moeite mee dat de club naar een extra keeper op zoek is. 
 
 
In zijn loopbaan bij ADO Den Haag heeft hij wel eens aanbiedingen van andere clubs gehad, "Maar die waren niet zo concreet of dusdanig nteressant dat ik daarvoor mijn carriere bij ADO wilde opgeven."
De 33-jarige keeper pakt nu hij wat ouder wordt seizoen bij seizoen. Zoals hij zich nu voelt, superfit, kan hij wat hem zelf betreft nog jaren door. Maar hij blijft realistisch  "Er kan natuurlijk een tijd komen dat ik me zelf nog wel fit voel, maar dat de club dat anders beoordeelt."
 
 
ADO Den Haag heeft onlangs een nieuwe keeperstrainer, Raymond Mulder, aangetrokken na het vertrek van Arno van Zwam. Hij heeft de afgelopen jaren uitstekend samengewerkt onder Van Zwam.  
De vraag ligt voor de hand: zou Zwinkels na zijn keeperscarriere zelf keeperstrainer willen worden? Zwinkels lacht en antwoordt dat hij die vraag ontzettend vaak krijgt. Hij heeft er zijn visie over, maar hij zou het op zijn manier willen doen en hij weet niet of hij er dan nog fysiek toe in staat is.
 
bron foto: ADO Den Haag in de Maatschappij
Zwinkels doet het een ander voor de Stichting ADO Den Haag in de Maatschappij. De keeper gaat er enthousiast voor aan het werk. "Als voetballer ben je heel erg op jezelf gericht. Ik ervaar dat door mijn werk voor ADO Den Haag in de Maatschappij mijn vizier open is gegaan door met andere dingen bezig te zijn. Er zijn diverse verschillende leuke projecten bij ADO in de Maatschappij en ik vind het enorm leuk en nuttig om mijn steentje daartoe bij te dragen. Je leert heel veel, ik zit nu regelmatig bij besprekingen waar ook mensen van de gemeente of andere organisaties bij zitten en er worden dingen besproken waar ik normaal niet zoveel kaas van heb gegeten. Nogmaals het is het is heel leerzaam en leuk om te doen. Dit kwam op mijn pad en ik wil het heel graag voortzetten." 
 
Zwinkels vertelt  een link tussen de stichting en de spelersgroep te zijn . Wat onder meer inhoudt dat hij achtergrondinformatie over te projecten waar de Stichting ADO Den Haag in de Maatschappij zich mee bezig houdt, doorgeeft aan de spelersgroep. 
 
 
 
Wat denkt hij over het nieuwe seizoen? "In de oefenduels gaat het elke keer een stukje beter. De wedstrijd vrijdag in Leende tegen Jupiler League club FC Eindhoven is de volgende mooie testcase voor de club en mijzelf." Net als afgelopen jaren zal Robert als er een beroep op hem wordt gedaan er staan. Hij hoopt natuurlijk dat dat alle wedstrijden van het seizoen zullen zijn. In ieder geval is het belangrijkste om zo hoog mogelijk te eindigen in de competitie. Robert hoopt dan ook dat de andere ploegen uit de eredivisie "weer met knikkende knieen naar Den Haag" zullen komen.