support Casper
 
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 WII 31 20 6 5 66
2 RJC 31 17 10 4 61
3 GRO 30 17 6 7 57
4 ADO 31 15 10 6 55
5 DOR 31 14 12 5 54
6 GRA 31 16 4 11 52
7 NAC 31 14 7 10 49
8 JAZ 31 13 7 11 46
9 EMM 30 12 6 12 42
10 CAM 31 12 6 13 42
11 VVV 31 11 9 11 42
12 HEL 31 11 8 12 41
13 MVV 31 11 7 13 40
14 EIN 31 8 14 9 38
15 JAJ 31 9 9 13 36
16 TOP 31 9 2 20 29
17 JPS 31 7 7 17 28
18 TEL 31 7 6 18 27
19 DBO 31 5 8 18 23
20 JUT 31 5 8 18 23
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
AD Haagsche Courant

Datum plaatsing: 02-07-2016 08:48:00

Kees Jansma, presentator en voetbaldier. Eindelijk bij ADO


Jansma weet het zeker: "Den Haag is leuker dan iedereen denkt."

Kees Jansma (69) heeft nooit een geheim gemaakt van zijn liefde voor ADO en Den Haag.


De televisiepresentator schrijft er uitgebreid over in zijn boek en gaat eindelijk iets doen bij de Haagse voetbalclub: hij wordt commissaris. Een interview. "Den Haag is nostalgie.''


Door Dennis Jansen en Yorick Roos



Het eerste dat opvalt bij het binnenstappen van huize Jansma, zijn de kleurrijke vlaggetjes aan het plafond. Iemand jarig? Ja, hijzelf. 69 jaar geworden. Vorige week. Groots gevierd. "Mijn jongste zoon van elf zei deze week: kunnen we ze mooi laten hangen voor mijn klassenfeest dit weekend. Ik heb namelijk iedereen uitgenodigd. Het kon nergens anders, pap. Er komt ook een goochelaar, voegde hij toe." Vader Kees zegt het met een glimlach.

Kees Jansma, presentator en voetbaldier. Eindelijk bij ADO
Het zit in de genen. Vroeger, op zondagmiddag, inviteerde de moeder van Kees Jansma iedereen die maar wilde na elke thuiswedstrijd van Tonegido. "Op een normale zondag zaten dan zestig, tachtig man binnen. 'Even naar de Jansma`s'. We hebben meegemaakt dat jongens met drums en trompet meegingen. Alles kon, maar er waren wel regels. Ze moesten helpen opruimen bijvoorbeeld. Mijn moeder was een kloek. Mijn zoon heeft het dus niet van een vreemde, al had hij het vooraf wel even mogen zeggen."

Haags
Het zondagse samenzijn van de Tonegido-familie is tussen de verhalen over Michel Platini, Bart Veldkamp en Louis van Gaal misschien wel de boeiendste passage in zijn boek Terug naar Hilversum, dat net is verschenen. Het hoofdstuk over Tonegido zegt veel over zijn liefde voor Den Haag en zijn omgeving. "Ik ben geboren in Amsterdam, maar getogen in Den Haag. Ik ben nog behoorlijk Haags, hoor", benadrukt de presentator annex programmamaker.



Kijk maar rond in de riante woning. De glimmende jukebox komt van Bennies,The Fifties Store op Scheveningen. De muziek is vandaag van Golden Earring en tussen zijn verjaardagscadeaus, in het hoekje van de kamer, ligt zowel het boekje Haagse Wijsheden als het laatste album van Haagse Harry. Kees Jansma mag dan al jaren middenin het land wonen, het Haags is tastbaar en hoorbaar.  "Den Haag is nostalgie'', vertelt hij "We woonden weliswaar in Voorburg, maar ons leven speelde zich af in de grote stad, zoals wij Den Haag zagen. De Metropole, de Koninklijke Schouwburg, mijn school aan de Waldeck Pyrmontkade. Stiekem spijbelen om naar de Rex Bios te gaan op de Lange Poten. Het vuurwerk in Scheveningen. Mijn vader logeerde drie dagen in het Kurhaus om naar het vuurwerk te kunnen kijken. Ik werkte er als badmeester. In Scheveningen kon je betaald zwemmen onder toezicht. Kreeg ik een tientje per dag om met zo'n toeter de Duitsers uit zee terug te halen. Ik hoor mijn vader nog zeggen: niet te hard blazen hè."


Jansma romantiseert niet alleen het Den Haag van vroeger. "De internationale uitstraling van de stad wordt landelijk onderschat. Ook het Den Haag van nu is zó leuk. Leuker dan iedereen denkt. Met een zekere allure. De terrassen, de zee, de kroegen. Regelmatig spreek ik af met mijn broer en zwager om te gaan eten in de stad. Elke keer weer ergens anders. Een klein Frans restaurantje op Buitenhof, Simonis op Scheveningen. Keuze genoeg. Ik heb het deze week bij ADO nog gezegd dat je eventuele nieuwe jonge spelers duidelijk moet maken dat het leuk wonen is in Den Haag en omgeving."



En ADO Den Haag zelf? Ook dáár moet het leuk worden. Jansma zat deze week op de tribune bij de training te kijken, samen met zijn vriend Dick Advocaat. De twee zijn vol overgave in de Haagse club gestapt. Advocaat in een rol van technisch adviseur, Jansma wordt binnenkort tot commissaris benoemd. "Wat goed is om te melden, is dat wij ook wel echt de bevestiging kregen van clubeigenaar Wang, dat hij dit wilde", benadrukt Jansma.



Zonder elkaar hadden ze het niet gedaan. "Ik ken Dick al vanaf het moment dat ik in Voorburg kwam wonen. We hebben een klik. Een buitengewoon enthousiasmerende man. Dick heeft de keuze voor de trainer gemaakt. Hij wilde een begeesterde trainer voor de groep. Die is er met Petrovic, en voor de rest is dat hun pakkie an. Ik kan me voorstellen dat nieuwe, jonge spelers het ook prettig vinden om met Dick te praten, een trainer die gepokt en gemazeld is in de voetballerij."


Chelsea
Jansma was al eerder benaderd voor ADO Den Haag. "Het is lullig voor Jan Willem Wigt, de vorige directeur die het ook vroeg, maar ik wilde duidelijkheid rondom Wang. Die is er nu: Wang is eigenaar en stelt dat de club zelf de eigen broek moet ophouden. We gaan het niet meer hebben over miljoenen die wel of niet in de club worden gestoken. Dat gezeik, dáár moeten we vanaf. De man heeft er al pakweg een miljoen of veertien inzitten."



De nieuwe directeur Manders, commissaris Wim Deetman, zelfs burgemeester Van Aartsen vond dat Jansma 'iets moest gaan doen'. "ADO is een ontzettend belangrijk deel van mijn leven geweest. Ik kwam er als zevenjarige jongen. Kreeg ik 1 gulden en 25 cent mee. Bus 25 naar Zuiderpark, naar de stad, mijn eerste toernooi was ADO-jeugd, dat ADO tegen Chelsea speelde met een jonge Lex Schoenmaker die drie keer scoorde. Stond ik aan de korte zij", aldus Jansma die al eerder in beeld was als directeur van de club die zo bij hem in het hart zit. "Mark van der Kallen heeft het een keer gevraagd. Ze zijn allemaal hier geweest, de hele raad van commissarissen. Maar als ik iets doe, doe ik het bloedfanatiek."


Neemt niet weg dat de rol van Jansma vooralsnog bescheiden is. "Als commissaris blijf je op afstand. Controleren, niet uitvoerend, maar ik realiseer me dat ADO namen nodig heeft. ADO-namen. Met deze namen - Jansma, Advocaat, Jol - kunnen we nieuwe commerciële activiteiten ondersteunen. De boer op gaan om geld te genereren."



Want ook Jansma weet: nog altijd groeien de bomen niet hoog in het Kyocera Stadion. "Iedereen denkt dat het goed gaat met de club, maar dat is niet zo. Financieel redelijk, budgettair niet geweldig en twaalfde is aardig, maar niet top. Er moet dus een nieuwe, frisse wind komen. De problemen zijn niet zomaar opgelost. Wel moet goed duidelijk worden gemaakt dat het
allemaal niet zo simpel is bij ADO."



"Kijk, ik heb me al heel lang verbaasd over het feit dat de grote partijen wegblijven bij ADO Den Haag. Aan de andere kant heb je het bekende imago. Deetman heeft mij verzekerd, echt verzekerd, dat het een stuk beter gaat met de fans. Anders was hij er niet ingestapt. En als dat het punt is, zal de directie met een goed commercieel plan moeten komen. Dat hoef ik niet uit mijn hoge hoed te toveren, maar ik wil het wel aan de man brengen."



Waar ADO Den Haag zich nog niet zo lang geleden spiegelde aan clubs als AZ, Heerenveen en FC Groningen, wordt nu naar RKC Waalwijk gekeken, het RKC Waalwijk van Jol en Petrovic wel te
verstaan waar jonge spelers zich ontwikkelen en worden doorverkocht. Jansma: "ADO heeft jonge spelers nodig die de pollen uit het gras lopen. Als je op dit EK de spelers ziet van Wales, IJsland. Zo ongelooflijk fit. Die werken zich de touwtyfus. Daar kun je dus je voordeel mee doen. Als je zo fit bent kun je van de grote landen winnen. En je wordt enthousiast op de tribune van die jonge gasten. Dat, en aanvallend voetbal in het stadion."



Henk Patat
Hoe langer hij praat over ADO en Den Haag, hoe enthousiaster hij wordt. "Kijk, het is niet zo dat ik met tranen in mijn ogen de tribune beklim, maar het is mooi om al die bekenden tegen te komen. Fredje Zuiderwijk, Robbie Andeweg, Gerard Slager, Henk Patat. Dat heb ik niet met meer clubs. In het verleden hebben tal van mensen gezegd: stap er eens in. Nu heb ik meer tijd straks. Volgend jaar stop ik met werken bij de televisie. Bang voor het zwarte gat? Nou, ik verzamel wel alvast de leuke dingen." En dan ooit uiteindelijk weer terug naar de stad Den Haag? Als het aan Kees Jansma en zijn vrouw ligt wel. "Dat hebben we altijd gezegd, maar de kinderen (Ruben 13, Sander 11, red.) zijn jong. Mochten zij het huis uitgaan en ik ben nog vief, dan willen we naar Den Haag. Nee, nog geen idee waar, maar ik vrees ook dat het een beetje wishfull thinking is."