support Casper
 
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 WII 35 22 8 5 74
2 RJC 35 20 11 4 71
3 GRO 35 21 7 7 70
4 DOR 35 18 12 5 66
5 ADO 35 16 11 8 59
6 GRA 35 18 5 12 59
7 JAZ 35 15 7 13 52
8 NAC 35 14 9 12 51
9 MVV 35 14 8 13 50
10 EMM 35 14 6 15 48
11 HEL 35 13 8 14 47
12 CAM 35 13 6 16 45
13 VVV 35 12 9 14 45
14 JAJ 35 10 9 16 39
15 EIN 35 8 15 12 39
16 JPS 35 9 7 19 34
17 TEL 35 9 6 20 33
18 TOP 35 10 2 23 32
19 DBO 35 7 9 19 30
20 JUT 35 5 9 21 24
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
 ADOfans.nl

Datum plaatsing: 23-04-2016 09:00:00

'ADO Den Haag heeft nog een jaar nodig om te herstellen'


Tijdens zijn presentatie aan de pers afgelopen vrijdag meldde interim directeur Mattijs Manders dat hij medelijden had met de manier waarop Wang hier ontvangen is.


Journalist Jan-Hermen de Bruijn die nauw bij de verkoop aan United Vansen betrokken was gaf afgelopen week zijn visie op het gebeuren.

Dinsdagavond liet Jan-Hermen de Bruijn weten dat vanuit ADO Den Haag de heer Wang absoluut niet goed behandeld is. In de uitzending van Studio Haagse Bluf op Omroep West beargumenteerde de journalist dat met diverse feiten.


Aan het einde van de uitzending moest John van Zweden erkennen dat hij de zaken tot nu toe alleen van één kant gehoord had en hij zich verbaasde over de feiten die Jan-Hermen de Bruijn vertelde.
Van Zweden bleef er echter bij dat ADO zo snel mogelijk van de Chinees af moet zien te komen.


Jan-Hermen de Bruijn was degene die 2 jaar geleden Mark van der Kallen, die zijn aandelen in de club wilde verkopen, maar daarvoor in Nederland geen koper(s) kon vinden, in contact bracht met het Chinese United Vansen. In het radioprogramma van Omroep West  zei De Bruijn : "Er zijn toen veel plannen gemaakt om ADO Den Haag vooruit te helpen en ik kan alleen maar constateren dat de mensen die er nu zitten de plannen niet hebben uitgevoerd en er een zooitje van hebben gemaakt.

 

Toen Van der Kallen anderhalf jaar geleden de club overdroeg was ADO Den Haag een bedrijf dat winst maakte. Daarna is de situatie ontstaan dat ADO Den Haag afgelopen zomer op de transfermarkt 2 miljoen euro verdiende met de verkoop van Mike van Duinen en Michiel Kramer. Daarnaast heeft Wang € 3.500.000 in ADO gestopt, wat 5 keer meer is dan welke sponsor ooit in ADO Den Haag gestopt heeft. ADO is € 5.500,000,- miljoen rijker dan het vorig jaar was en toch zitten ze nu in de financiële problemen en komen ze aan het eind van het seizoen geld te kort. Bij ieder ander bedrijf, of dat nu de behangwinkel van John van Zweden is of voetbalclub Swansea City is, zou de boekhouder allang ontslagen zijn en niet meer welkom zijn in het bedrijf of stadion."



"Afgesproken was dat ADO Den Haag zijn eigen begroting zou houden en het beloofde geld van Wang gebruikt zou worden om extra investeringen in de club te doen. Maar het geld van Wang wordt nu door de club gebruikt om gaten in de begroting te dichten." "Bij de commerciële afdeling loopt het voor geen meter. Commercieel Manager Peter Berg is weg en de opzeggingen van sponsorboxen is enorm groot. Als ADO een goede exploitatie had gehad en geld had verdiend dan was er nu niks aan de hand geweest."



De Bruijn vertelt verder in het radioprogramma dat hij in augustus 2015 met mensen van de commerciële afdeling bij de Groep de Mos op kantoor is geweest en zij hebben daar toen aangegeven dat het helemaal de verkeerde kant op ging. De Bruin verwijt de Mos bijna medeplichtigheid aan de huidige situatie omdat De Mos sinds vorig jaar weet hoe slecht het op de commerciële afdeling bij ADO gaat en De Mos maar blijft roepen dat het alleen aan Wang ligt.  De Mos gaf in de uitzending toe dat hij op de hoogte was gesteld van de slechte situatie bij de club, maar dat desgevraagd Jan Willem Wigt én wethouder de Bruijn hem lieten weten dat de situatie absoluut niet zo slecht was als hem in augustus door mensen van de commerciële afdeling van ADO Den Haag was voor gespiegeld.



Er zijn volgens Jan Hermen de Bruijn vorig seizoen tonnen minder aan sponsorinkomsten geweest wat tijdens de befaamde persconferentie begin december 2015 door Jan Willem Wigt is bevestigd. Wigt zei toen dat er teruglopende sponsorinkomsten waren en dat ADO Den Haag in de min stond en dat er alleen door de kapitaal injectie door wang van €1.400,000 vorige zomer, ervoor gezorgd was dat ADO Den Haag voor het eerst sinds jaren weer in de zwarte cijfers stond.



"Wang heeft ADO opnieuw geholpen door begin deze maand een 2 van de lang beloofde 3.4 miljoen te betalen en hij zal waarschijnlijk komende periode nog meer gaan betalen zodat de club haar hoofd boven water kan houden", aldus De Bruijn "ADO gaat op een heel zwart gat af en dat is niet veroorzaakt door de heer Wang. Zoals gezegd was geld dat Wang in ADO zou stoppen bedoeld om ADO Den Haag verder te helpen en niet om het gebrek aan sponsorinkomsten weg te werken. Er zijn nu 5 spelers: Havenaar, Duplan, Schaken, Meijers en de teruggekeerde Beugelsdijk, die 1 á 1,5 ton, méér verdienden dan spelers voor hen verdienden. Dat is bijelkaar al gauw zo'n 7 ton aan extra uitgaven. Als je dat zou afzetten tegen die 2 miljoen aan transferinkomsten dan zou dat kosten neutraal moeten zijn geweest. Dan rest de vraag:  Waar komen dan de problemen vandaan als die niet komen door de veel mindere sponsorinkomsten?"



"Wigt maakte begin april bekend dat ADO dit seizoen 1 ton winst zou maken. Als dat wordt afgezet tegen spelerssalarissen van 3 of 4,5 ton en de miljoenen die Wang geïnvesteerd heeft dan is dan een schijntje van wat er verdiend had moeten en kunnen worden."



De hele situatie heeft volgens de Mos tot veel onrust geleid zowel bij de club als bij de supporters. "Creëer dan als ook als groot aandeelhouder rust binnen je club zodat sponsors willen investeren en daar heeft hij met het ontslag van Wigt zelf ook niet aan meegewerkt", aldus De Mos die ook zegt "Kom dan naar Nederland en leg aan je supporters uit wat je plannen zijn. Dat heeft hij niet één keer gedaan."



Dat zou volgens De Bruijn inderdaad goed zijn geweest. "Maar iedereen die je intern spreekt - buiten Jan-Willem Wigt om als die er niet bij was-, zal je zeggen dat bij ADO iedereen het afgelopen jaar het hele jaar met één ding bezig is geweest.. "Hoe kunnen we Wang dwars zitten?!" Er is nooit iemand geweest die gezegd heeft "Dit is de nieuwe situatie, laten we eens kijken hoe we daar het beste mee om kunnen gaan."

Voor het opzetten van de voetbalscholen in China had ADO Den Haag  Volgens De Bruijn niet de kennis in huis. Maar clubs als Sparta en andere Nederlandse initiatieven hebben wel geleid tot succesvolle voetbalscholen in het land van Wang. "Waarom is ADO dat niet gelukt?"  Volgens John van Zweden zou dat ook te te maken hebben met het belachelijk lage salaris van € 1500 dat men daar kon verdienen.



Volgens De Mos valt en staat veel bij communicatie. Keer op keer heeft De Mos aangegeven dat men naar China toe moest gaan en Wang had moeten aaien. "Maar hij wilde niet geaaid worden."

Volgens De Bruijn is dat onzin. "Het afgelopen jaar is er veel gebeurd met tikken die hij heeft gehad. Zoals de transfer periode waarin allemaal dingen zijn gebeurd. Zoals de verkoop van Kramer waar Wang het niet mee eens was en de spits die hij zelf wilde halen". Of dat allemaal verstandig is geweest weet de Bruijn niet. "Maar ADO Den Haag heeft absoluut niet gedaan wat Wang hen had voorgesteld. Daarna was er die situatie met de Chinese trainer Gao Hongbo die hier 3 maanden als een hond is behandeld. Maar die man is nu wel bondscoach van China, dus dat is absoluut geen lulletje. Vervolgens hebben we in december die befaamde persconferentie gehad, waarbij ieder ander bedrijf die werknemer met pek en veren op straat had gegooid. Maar Wang liet hem zitten."



Volgens de Bruijn moet ADO Den Haag heel snel op zoek gaan naar "Een goede en gedegen Nederlandse voetbaldirecteur die van wanten weet en die de hele organisatie op de schop neemt. Maar ADO heeft zeker nog een jaar nodig om te herstellen van de chaos van afgelopen jaar."



De Bruijn liet desgevraagd aan ADOfans.nl weten dat de deze week aangestelde interimdirecteur Mattijs Manders het volle vertrouwen van Wang geniet. Als Manders met een goed plan komt zal Wang weer snel geld in de club steken.