volg adofans op ....
volg adofans op Twitter volg adofans op Facebook volg adofans via RSS Join adofans op linkedin Join adofans op instagram
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 PSV 15 14 0 1 42
2 AJA 15 13 1 1 40
3 FEY 15 11 2 2 35
4 UTR 15 7 4 4 25
5 HER 15 7 2 6 23
6 AZA 15 6 4 5 22
7 VIT 15 6 4 5 22
8 HEE 15 5 5 5 20
9 VVV 15 5 5 5 20
10 FOR 15 4 4 7 16
11 WII 15 4 4 7 16
12 ADO 15 4 4 7 16
13 EXC 15 4 4 7 16
14 GRO 15 4 2 9 14
15 ZWO 15 4 2 9 14
16 EMM 15 3 5 7 14
17 NAC 15 3 2 10 11
18 GRA 15 3 2 10 11
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
De Telegraaf

Datum plaatsing: 20-04-2016 09:02:00

Chinese grote schoonmaak bij ADO Den Haag


Voormalig burgemeester Wim Deetman van Den Haag (1996-2008) heeft het de komende weken op interimbasis voor het zeggen bij de plaatselijke eredivisieclub ADO.


Deetman, die ook minister van Onderwijs en voorzitter van de Tweede Kamer was, volgt tijdelijk de vertrokken directeur Jan Willem Wigt op. De directeur vertrok op gezag van ADO-eigenaar Wang Hui.Met Deetman (71) hopen eigenaar Wang Hui en de gemeente Den Haag de ontevreden supporters tot bedaren te brengen. ADO, dat morgen op eigen veld tegen AZ speelt, gaat snel op zoek naar een (interim)opvolger van Deetman om de club organisatorisch door de zomer te loodsen.Wang Hui gaf Wigt geen andere keus dan te vertrekken, nadat hij hem een jaar geleden nog presenteerde als nieuwe ADO-directeur. In die functie heeft hij Wang Hui, volgens de Chinees zelf, alleen maar tegengewerkt.

Tijdens een evaluatie maandag - ’Je moet weg, we willen niet verder’ - voelde Wigt de bui hangen en een dag later hield hij de eer aan zichzelf. Het besluit op te stappen werd door de rvc van ADO bestaande uit Wang Hui, Martin Jol en Wim Deetman geaccepteerd. De laatste was even daarvoor toegetreden tot de rvc op verzoek van het gemeentebestuur van Den Haag.

Als medeaandeelhouder zegt de gemeente Den Haag het vertrek van Wigt jammer te vinden, maar te respecteren. Als het aan het gemeentebestuur ligt, komt er een Nederlands managementteam bij ADO Den Haag.


Waslijst aan kritiek uit China
Wang had een waslijst aan kritiek op Wigts functioneren. Enige punten daarop waren dat Wigt de samenwerking met Chinese voetbalscholen niet van de grond kreeg, hij nooit een beleidsplan presenteerde, hij Wang als eigenaar op een zelfbelegde persconferentie neerzette als een wanbetaler, hij de trainer Gao Hongbo niet in de technische organisatie opnam en hij financieel onverantwoorde risico’s nam.


Middelmatige spelers als Mike Havenaar, Ruben Schaken, Edouard Duplan en Tommy Beugelsdijk spelen voor topsalarissen bij ADO en Aaron Meijers kreeg een zodanige salarisverhoging dat hij Vitesse afbelde. Omdat Wang Hui zijn directeur niet in het gareel kreeg, weigerde hij om de afgesproken investering van 3,7 miljoen euro over te maken. Toen ADO in categorie 1 terechtkwam, stortte de Chinees 2 miljoen euro en plaatste de KNVB de club terug naar categorie 2.


Intussen schoof Wang zijn landgenoot Li Zheng naar voren voor een directeursfunctie om de boel in de gaten te houden. De financieel onderlegde Zheng is nog niet in functie, omdat hij wacht op een werkvergunning. ADO Den Haag kan het huidige seizoen zonder financiële problemen afmaken en daarna zal de begroting worden teruggeschroefd. Tenminste, als Wang niet besluit financieel een vlucht naar voren te maken.


Rond Wang is de verwachting dat de Chinees een nieuwe start met ADO Den Haag wil maken en daarbij financieel over de brug komt om zijn aanvankelijke plannen met vertraging van een jaar alsnog te verwezenlijken.

Via een woordvoerder laat Wigt weten niet officieel te willen reageren. Hij houdt het erbij dat hij met ‘pijn in zijn hart’ vertrekt als directeur bij ADO en hij geen wegloper is, maar Wang hem geen keus gaf. "Dan heeft het geen zin langer te blijven.”Wigt was trouwens niet de enige bestuurder, die vertrok bij ADO. Ook commissaris Ton Rutgrink legde zijn functie als vicevoorzitter van de rvc neer. Als reden geeft hij de spanningen tussen zijn rol als commissaris van ADO en zijn zakelijke activiteiten. Rutgrink is partner bij BDO Accountants. De financiële toezichthouder bij ADO opende in december vorig jaar frontaal de aanval op Wang en zette hem neer als onbetrouwbaar en iemand met een slechte betaalmoraal. Echter, onder toezicht van Rutgrink gaf directeur Wigt te veel geld uit, dat niet op de rekening stond, waardoor ADO in categorie 1 terechtkwam.

De verwachting is dat het vertrek van Wigt en Rutgrink bij ADO niet het einde is van de grote Chinese schoonmaak. Welke koppen nog meer zullen gaan rollen bij het neerzetten van een nieuwe organisatie bij de eredivisieclub, is vooralsnog onduidelijk.