support Casper
 
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 WII 34 22 7 5 73
2 RJC 34 20 10 4 70
3 GRO 34 20 7 7 67
4 DOR 34 17 12 5 63
5 ADO 34 16 10 8 58
6 GRA 34 18 4 12 58
7 NAC 34 14 8 12 50
8 MVV 34 14 7 13 49
9 JAZ 34 14 7 13 49
10 CAM 34 13 6 15 45
11 VVV 34 12 9 13 45
12 EMM 34 13 6 15 45
13 HEL 34 12 8 14 44
14 JAJ 34 10 9 15 39
15 EIN 34 8 14 12 38
16 TEL 34 9 6 19 33
17 TOP 34 10 2 22 32
18 JPS 34 8 7 19 31
19 DBO 34 7 8 19 29
20 JUT 34 5 9 20 24
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
Haaglanden Voetbal

Datum plaatsing: 29-02-2016 11:46:00

Henk Fraser: 'Ik moet mijn spelers een compliment maken'


De afgelopen periode had ADO Den Haag-trainer Henk Fraser al aangegeven dat zijn ploeg zich in ‘niemandsland’ bevond. De nederlaag tegen PEC Zwolle werkte deze positie verder in de hand. Na het duel in Eindhoven sprak Haaglanden Voetbal ook met de ADO-coach.


Tekst: Glenn Duijzer
 
 
Wilde ADO Den Haag nog enig perspectief geven aan de komende wedstrijden, dan zou een verrassing in Eindhoven daaraan moeten bijdragen. En voor zo’n verrassing waren de ingrediënten aanwezig. ADO pakt de meeste punten buitenhuis en ADO speelt beter tegen de ‘grote’ ploegen. PSV had een zware Champions League wedstrijd in de benen en voelt de druk vanuit de hoofdstad. Dus waarom zou het niet mogelijk zijn?
 
 
Eigenlijk vanaf de aftrap was al duidelijk dat er weinig tot niets te halen was in Eindhoven. Zonder goed te spelen voerde PSV de druk gedurende de wedstrijd op. Aan Haagse zijde was niet iedereen vanaf de start volledig geconcentreerd. ADO verdedigde geconcentreerd en gaf weinig tot geen kansen we. Aan de andere kant had doelman Zoet een fijne relaxte avond. PSV blijft door de 2-0 overwinning op titelkoers, ADO Den Haag verblijft nog steeds in ‘niemandsland’!
 
 
Hing er buitenspelluchtje aan de openingstreffer?
"Ik dacht het in eerste instantie ook. Maar als ik de beelden terug zie, dan is het geen buitenspel. Bij de tweede treffer was het zeker geen buitenspel. Ik hoorde dat De Jong met een arm buitenspel stond. Maar volgens mij kun je met een arm niet scoren. Dan is het geen buitenspel."
 
 
Hoe kan het dat die treffers vallen? Is de organisatie even zoek?
"Dat vond ik niet. Ik vond wel dat we die momenten konden voorkomen. Op het moment dat de bal, bij de 1-0, vanaf de goal gaat, moet je druk op de bal krijgen en van je eigen goal af komen. Anders zijn dat soort ballen niet de verdedigen. Je moet naar voren lopen om te zorgen dat de aanvaller buitenspel komt te staan. Die momenten waren dus wel te beïnvloeden."
 
 
Was die openingstreffer te voorkomen? Vanaf de tribune zag je dat de druk door PSV beetje bij beetje verder werd opgevoerd.
"Dat die druk werd opgevoerd is natuurlijk wel logisch. We speelden tegen niet zomaar een club. Ik denk dat we ons uitstekend aan de opdrachten hebben gehouden. We gingen ook aanvallend wisselen om de druk bij onze goal weg te krijgen. En juist in die fase valt die goal. De treffers vielen niet omdat we niet in de organisatie stonden of speelden. Het waren momenten waarbij we adequater moeten reageren. Dat was bij de eerste goal het geval en eigenlijk ook bij de tweede."
 
 
Had jij het gevoel dat het 0-0 kon blijven?
"Nou, ik denk dat die 1-0 net iets te vroeg viel. Ik zou wel benieuwd zijn hoe het er vijf of tien minuten later uit had gezien als het nog steeds 0-0 had gestaan. Aan de andere kant moet ik ook eerlijk zijn. PSV is zeker naar de Nederlandse maatstaven, maar ook Europees een heel volwassen ploeg. Als je ziet dat ze niet in paniek raken en toch die goal maken. Dat zag je ook bij Arsenal tegen Barcelona. Ik vind dat onze spelers niets te verwijten is. Dit was tegen een zeer goede ploeg. We waren afhankelijk van enkele momenten waar we PSV pijn konden doen. Daarin waren we niet gelukkig. Hoe langer het 0-0 blijft staan, hoe groter de kans is dat het publiek gaat morren. Op zo’n spaarzaam momentje is het de bedoeling om er één te prikken. Daarom ook de wissels. Op het moment dat we verder aanvallend wisselen, valt die 2-0 erin. Toen was de wedstrijd gespeeld."
 
 
De vijf gele kaarten en de daaruit volgende schorsingen voor Malone en Bakker zijn wel een minpunt.
"Dat klopt, die missen we straks tegen FC Twente. Maar als je ook ziet hoe sommigen aan de wedstrijd begonnen. Ze leken wel onder spanning te staan en dat leverde dus een gele kaart op. Die kaart van Malone was een te korte bal van Wormgoor. Dat is gewoon slordig. Misschien had hij last van die spanning. Dat kan ook een keer gebeuren. Maar als ploeg herstelden wij ons en we moesten wel door. Dat hebben ze ook gedaan."
 
 
Hoe kan een aanvoerder zo’n last hebben van de spanning?
"Tsja, we zijn allemaal mensen. Soms kan dat gebeuren."
 
 
Maar je puzzelkwaliteiten worden voor de thuiswedstrijd tegen FC Twente wel weer aangesproken?
"Dat valt wel mee, de spelers ontlopen elkaar niet zoveel. Malone, Zuiverloon, Kanon, Meijers en Ebuehi. Dat zijn allemaal goede spelers, daar mogen wij ons niet achter verschuilen."
 
 
Door deze nederlaag zak je ook weer in de stand.
"Volgens mij gaan twee ploegen ons voorbij. Dus volgende week wordt het voor ons een belangrijke wedstrijd."
 
 
Hoe kijk je nu terug op deze wedstrijd?
"Met een goed gevoel. We hebben goed in de opdrachten gespeeld. We speelden tegen een zeer goede ploeg. We zijn heel lang in de wedstrijd gebleven. We hebben voorwaarden gecreëerd om heel geniepig toe te slaan. Helaas is dat niet gelukt. Over de gehele wedstrijd moet ik mijn spelers een compliment geven. Het resultaat was teleurstellend."
 
 
Gezien vanuit jouw rol als trainer in het Nederlandse betaalde voetbal. Moet de KNVB betere omstandigheden voor PSV creëren? Zoals een dag extra rust. Vooral nu er na jaren eindelijk een Nederlandse ploeg in de knock-outfase van de Champions League staat?
"Ik denk wel dat wij als Nederland er alles aan moeten doen om een ideale situatie te creëren. Als een extra dag rust het recept is voor PSV, Ajax of Feyenoord om Europees voetbal te halen, dan moet dat maar. Want we moeten als Nederland Europees wel meer en beter gaan presteren. Alle beetjes helpen, dus in dat opzicht ben ik het daar wel mee eens."