volg adofans op ....
volg adofans op Twitter volg adofans op Facebook volg adofans via RSS Join adofans op linkedin Join adofans op instagram
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 PSV 17 16 0 1 48
2 AJA 17 15 1 1 46
3 FEY 17 11 3 3 36
4 UTR 17 8 4 5 28
5 VIT 17 7 5 5 26
6 HER 17 8 2 7 26
7 AZA 17 7 4 6 25
8 VVV 17 6 5 6 23
9 FOR 17 5 5 7 20
10 HEE 17 5 5 7 20
11 ADO 17 5 5 7 20
12 WII 17 5 4 8 19
13 EMM 17 4 5 8 17
14 EXC 17 4 4 9 16
15 GRO 17 4 3 10 15
16 ZWO 17 4 3 10 15
17 NAC 17 4 3 10 15
18 GRA 17 3 3 11 12
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
Haaglanden Voetbal

Datum plaatsing: 19-02-2016 09:19:00

Fraser: 'Absoluut geen jaloezie dat Advocaat Van Bronckhorst bijstaat'


ADO Den Haag komt dit weekend al op vrijdag in actie in het Kyocera Stadion. Dan is PEC Zwolle (om 20.00 uur) te gast.


Haaglanden Voetbal in gesprek met trainer Henk Fraser over Dennis van der Heijden, de doelstelling voor de rest van dit seizoen, tegenstander PEC Zwolle en Dick Advocaat nu actief bij Feyenoord.
 
 
Tekst: Rob Blankenstein
 
 
Terug naar afgelopen weekend. Dennis van der Heijden staat volop in de belangstelling, ook van de media en weet niet wat hem overkomt. Hoe gaan jullie daar bij ADO Den Haag mee om?
"Laat ik vooropstellen dat het een heel speciaal moment was voor een ieder van ons, maar dan vooral voor hem. Ik vind dat we een tussenweg moeten kiezen. Hij moet genieten van dit moment en die aandacht; er zijn heel weinig mensen die zo’n start hebben bij een debuut in het betaalde voetbal, dus ik vind dat hij daar wel even van mag genieten. Maar uiteraard zal dit één van de laatste momenten zijn, waarin wij hem overladen met mediaverzoeken. We gaan weer over tot de orde van de dag, waarin hij – net zoals een ieder – de gelegenheid zal krijgen bij een interviewverzoek, maar het zal niet meer zo zijn als deze week."
 
 
Dat valt nog te bezien als hij tegen PEC Zwolle weer tweemaal scoort!
"Ja, maar dan roept hij het zelf over zich af (Fraser glimlachend!)."
 
 
De laatste wedstrijden hebben jullie regelmatig punten gepakt met uitzondering van de uitglijder bij De Graafschap en hoeven jullie niet meer naar beneden te kijken en staat ADO slechts vijf punten achter op een plek die recht geeft op de play-offs. Is dat ook de doelstelling voor het restant van de competitie?
"De doelstelling vanaf het begin van het seizoen voor mij was dat we ergens tussen de achtste en twaalfde plaats zouden gaan eindigen en die achtste plek zou play-offs op kunnen leveren, afhankelijk hoe de bekerfinale er uit gaat zien en wie de winnaar wordt. Ik vind dat we nu, door ons op elke wedstrijd te focussen, redelijk dichtbij zijn gekomen bij ploegen als FC Groningen en PEC Zwolle, die toch een redelijk gelijkwaardig seizoen achter de rug hebben. Daar bedoel ik mee qua prestaties. Feit is wel, dat wij moeilijk te kloppen zijn met als uitzondering de uitglijder bij De Graafschap. Ik hoop dat dat een uitzondering was en dat we nu zoetjes aan dichter bij bijvoorbeeld een Groningen en PEC Zwolle kruipen. Er komt nu vrijdagavond een moment aan waar we nog dichter er naar toe kunnen kruipen."
 
 
Je bent nu voor een langere periode de hoofdverantwoordelijke voor de prestaties van je team, zie jij bij deze ploeg een bepaalde ontwikkeling die je ook voor ogen had bij het samenstellen van deze groep?
"Ik zou liegen als ik zeg dat ik aan het begin van het seizoen met het aantrekken van de drie aanvallers (Havenaar, Schaken en Duplan – red.) niet bepaalde verwachtingen had en halverwege het seizoen had ik gehoopt dat we de ploeg nog sterker zouden kunnen maken. Maar dat is een gepasseerd station door de ontwikkelingen en daar denk ik ook niet meer aan.
 
Als ik dan kijk naar de ontwikkeling van de spelers – je hebt nu eenmaal spelers die zich beter maar ook minder ontwikkelen dan je gehoopt had – dan ben ik over het geheel genomen in de stapjes die we de afgelopen tijd hebben gemaakt tevreden, in de zin van dat we niet meer kansloos verliezen. De mooiste en dus de volgende uitdaging is om de gelijke spelen om te zetten in winstpartijen en ook dat gaat weliswaar langzaam, maar het gaat wel de betere kant op. 
 
Ik vind ook als we het heel moeilijk hebben in bepaalde fases – zoals in de wedstrijd van afgelopen zondag – dat we wel in de wedstrijd blijven en uiteindelijk komt het aan op de kwaliteiten voorin die het verschil kunnen maken. Dat gebeurde in deze wedstrijd. Maar ik meen echt oprecht in de periode dat ik het over heb mogen nemen we een vastere lijn te pakken hebben met weinig uitschieters naar boven, maar ook weinig naar beneden.
 
 We zijn keihard aan het werk om die gelijke spelen om te zetten naar winst en in mijn optiek is er ook een aantal uitslagen dat eruit springt, denk aan Twente uit, Feyenoord uit en AZ uit. Dat zijn gewoon mooie resultaten, maar we hebben ook een aantal wedstrijden waarin we gelijk hebben gespeeld en de winst lieten liggen, zoals Excelsior thuis. Dus wat dat betreft ben ik nog steeds wel op zoek naar het gegeven, dat de spelers moeten beseffen dat als je droomt over groter en als je droomt over beter, dan zul je het bij jezelf moeten zoeken. Je moet elke wedstrijd weer ingaan met de 100% focus, discipline en inzet, want dat levert per definitie het meeste op en ergens maar 1% iets laten vallen, dat kan gewoon een ongelukkige nederlaag op leveren."
 
 
De laatste weken gaat het gelukkig weer over voetbal, het China-verhaal is een beetje naar de achtergrond gegaan. Hoe lekker is dat voor jou en je spelers, dat je je daar alleen maar op hoeft te focussen zonder je te laten afleiden door ‘randzaken’?
 
"Ik vind dat wij van onze kant, dus de staf en de spelers, wij misschien wel het belangrijkste zijn voor de rust bij deze club. Wij moeten gewoon presteren naar onze mogelijkheden, want er is een aantal mensen, die soms het onmogelijke vragen, maar ik praat ook wel met meer realistische mensen die precies weten waar we staan en wat wij kunnen. In tegenstelling tot mensen die lopen te schreeuwen, want daar kijk ik toch niet naar.
 
Nogmaals, wij moeten zorgen voor de rust en wij moeten zorgen dat wij het liefst zo dicht mogelijk bij die achtste plaats terecht gaan komen en onze ambities moeten wel reëel zijn. De achtste tot de twaalfde plek is wel heel reëel, maar daar wil ik me niet achter verstoppen, want ik vind wel dat we nog steeds vier punten te weinig hebben."
 
 
Vrijdagavond thuis tegen PEC Zwolle, een ploeg die afgelopen zondag met een ‘B-ploeg’ Feyenoord verslaat. Wat zegt dat over die ploeg of zegt dat meer over Feyenoord?
"Ik denk dat het over beide iets zegt. Ik heb hier ook Jong PEC Zwolle gezien en dan zie je ook bij zo’n ploeg dat ze al jaren bezig zijn met een bepaalde visie. Er zit ook een bepaald idee achter het voetbal, maar er zit ook een bepaald idee achter de organisatie en dat zijn heel duidelijke lijnen.
 
Ik vind dat de ploeg wel wat anders speelt dan in voorgaande jaren, want in die periode waren zij de ploeg die veel aan de bal was, maar de laatste wedstrijd bij PEC waren wij de ploeg die meer de bal had in grote delen van de wedstrijd. Maar we weten ook PEC heel veel kwaliteiten heeft in de omschakeling en dat werd nog eens onderstreept in de wedstrijd tegen Feyenoord. Het blijft gewoon een goed voetballende ploeg, maar de nadruk ligt momenteel wel op wat meer voetballen vanuit de reactie. Ze hebben een aantal spelers, die dat uitstekend beheersen en ik denk dat de trainer uitstekend omgaat met de kwaliteiten in zijn selectie."
 
 
Afgaande op de hesjes in het partijtje op de training van donderdag begin je met dezelfde basis als tegen Excelsior!
"Ja, er moet echt iets geks zijn wil ik dat veranderen. Je weet het nooit, maar in grote lijnen zal er niet heel veel veranderen."
 
 
Hoe kijk jij tegen het adviseurschap van Dick Advocaat aan, dat hij nu vervult bij Feyenoord. Hij zegt terecht, ik heb mijn handen vrij en bij ADO is er momenteel sprake van een patstelling met meneer Wang. Betekent dat, dat jij als je daar behoefte aan zou hebben niet meer bij hem terecht kan? Hoe zie jij dat?
"Laat ik vooropstellen dat hij volledig in zijn recht staat om te handelen zoals hij dat wil. Ik weet ook, dat mocht er iets zijn waar wij dringend mee zitten, wij heus wel hem aan kunnen spreken of iets aan hem kunnen vragen. In deze situatie kan ik mij absoluut voorstellen dat zijn vriendschap met Giovanni (van (Bronckhorst – red.) voor hem doorslaggevend is geweest om hem de helpende hand aan te reiken en dat vind ik ook niet meer dan logisch. Er is van onze kant absoluut geen jaloezie, want de waardering voor hem en voor Giovanni van onze kant is gewoon heel groot. Wij weten ook dat als wij advies nodig hebben, wij best wel bij hem een vraagje mogen stellen. Nogmaals, van onze kant is er juist heel veel respect voor zijn keuze, want ik denk dat Giovanni op dit moment best wel wat steun kan gebruiken van een vriend."
 
 
Zie jij nog een rol voor Advocaat bij ADO weggelegd richting het nieuwe seizoen?
"Ik ben natuurlijk iemand die niet uit het Haagse komt, maar ik mag hier al een tijdje werken en ik hoop en ik kan me ook voorstellen dat veel Haagse mensen hopen op de betrokkenheid van grote mensen uit de Haagse voetbalwereld en uit het internationale voetbal met een Haagse achtergrond. Dus wat dat betreft hoop ik dat wel voor de club. Ik merkte wel de keren dat we met elkaar gesproken hebben, hij heel erg betrokken is bij de club, maar je merkt ook dat er bij hem zeker irritatie in relatie tot meneer Wang aanwezig is en als heel storend wordt ervaren. En dat is ook zijn goed recht denk ik."
 
 
Om toch hier even op in te haken, de afgelopen transferwindow werd onder meer gekenmerkt door grote transfersommen (50 miljoen, 42 miljoen – red.) van spelers die richting China zijn getransfereerd. Dit in de context van hetgeen zich nog steeds afspeelt rondom de 3,4 miljoen die Wang nog steeds moet betalen aan ADO Den Haag, wat is dan jouw conclusie c.q. reactie?
"Je bent altijd om je heen aan het kijken naar zaken die er mooier uitzien, maar op dit moment ben ik vooral bezig met de zaken hier, mijn spelers, mijn staf en dat is waar ik het mee moet doen. En dan kan ik wel naar allemaal andere zaken gaan kijken, maar dat leidt mij alleen maar af, dus ben ik er niet echt mee bezig. Ik kan er ook niets mee wat voor spelers naar China verkassen voor dat soort bedragen, want dat zou hetzelfde zijn dat ik mij druk zou moeten maken over alle meningen over mijn persoontje. Dus wat dat betreft is het voor mij niet interessant."