volg adofans op ....
volg adofans op Twitter volg adofans op Facebook volg adofans via RSS Join adofans op linkedin Join adofans op instagram
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 PSV 15 14 0 1 42
2 AJA 15 13 1 1 40
3 FEY 15 11 2 2 35
4 UTR 15 7 4 4 25
5 HER 15 7 2 6 23
6 AZA 15 6 4 5 22
7 VIT 15 6 4 5 22
8 HEE 15 5 5 5 20
9 VVV 15 5 5 5 20
10 FOR 15 4 4 7 16
11 WII 15 4 4 7 16
12 ADO 15 4 4 7 16
13 EXC 15 4 4 7 16
14 GRO 15 4 2 9 14
15 ZWO 15 4 2 9 14
16 EMM 15 3 5 7 14
17 NAC 15 3 2 10 11
18 GRA 15 3 2 10 11
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
AD Haagsche Courant

Datum plaatsing: 18-02-2016 11:06:00

Roland Alberg, waar ging het allemaal mis?


Artiest van ADO Den Haag via achterdeur naar Amerika.


Roland Alberg (25) was voor trainer Henk Fraser lang de 'waanzinnige voetballer'. De technicus hield ADO Den Haag bijna in z'n eentje inde eredivisie, werd vorig jaar aanvoerder én was belangrijk met acht goals en negen assists. Toch verdween hij deze week geruisloos naar Amerika.
 
 
door Dennis Jansen
 
 
Zijn schitterende volley tegen PEC Zwolle. Zijn koelbloedigheid vanaf elf meter. De gave assist op Michiel Kramer bij NAC. En de fenomenale winnende treffer tegen Feyenoord. Roland Alberg heeft onmiskenbar veel goeds achtergelaten bij ADO Den Haag. "Ik durf zelfs te stellen dat hij ons voor zeventig procent in de eredivisie heeft gehouden, toen ik het had overgenomen", vertelt trainer Henk Fraser.
 
En toch: Roland Alberg loopt niet langer rond in het Kyocera Stadion. ADO Den Haag begroette de ene held (Dennis van der Heijden) en neemt vrijdagavond voor aanvang tegen PEC Zwolle officieel afscheid van twee andere blikvangers, Mike van Duinen en Michiel Kramer.
 
 
Van het toneel
In dezelfde week is Roland Alberg van het Haagse toneel verdwenen. Door de achterdeur naar Amerika, toch niet écht het beloofde voetballand als je 25 jaar bent. Een nooit verwachte route gezien zijn nabije verleden én uitgesproken ambities afgelopen zomer.  Alberg verzorgde vorig seizoen acht goals en negen assists.
"Ik wil nóg belangrijker worden. Nóg meer assists, nog meer goals", zei de geboren Noord-Hollander aan de vooravond van een gloednieuw seizoen. Het is er niet van gekomen. Alberg verdween dit seizoen uit de basis, belandde zelfs op de tribune en tekende deze winterstop bij Philadelphia Union. 
 
 
"Een grote verrassing", vindt zijn oude trainer Maurice Steijn, die Alberg aan het einde van de zomer 2013 naar ADO haalde. "Ik kan natuurlijk niet over dit seizoen oordelen, maar Roland is een voetballer met specifieke kwaliteiten. Gave trap, goeie pass, inzicht, techniek, één van de smaakmakers. Voetballen kon hij zeker, maar ik vond wel dat hij, als hij meer arbeid verrichtte, nog beter zou worden. Maar hij is een artiest."
 
 
Voor het mislukte half jaartje bij Elazigspor beleefde Alberg zijn doorbraak in het betaald voetbal bij Excelsior. "Een geweldige voetballer", weet Joost Broerse, collega-middenvelder uit die periode. "Hij kwam met Mitchell te Vrede. Die ging uiteindelijk naar Feyenoord en speelt nu bij Heerenveen. Zo'route had je bij Roland ook gedacht. Veel potentie. Ik heb geen idee hoe het dit seizoen is gegaan, maar ik heb me over deze stap naar Amerika wel verbaasd. Al moeten wij Nederlanders niet te min doen oer andere competities. Voor de eredivisie is het wel zonde, want ik denk dat Roland bij tachtig procent van de clubs moeiteloos meedraait."
 
 
Een verklaring? "Je merkt", zegt Fraser, "dat veel voetballers die bij ADO Den Haag komen het gevoel hebben dat ze een vervolgstap kunnen maken. Lex Immers heeft dat bijvoorbeeld goed gedaan, maar je ziet Jens Toornstra - een van de beteren in die tijd - ook worstelen bij Feyenoord, terwijl ik verwacht had dat hij mee zou kunnen. Chery in Engeland heeft het ook moeilijk."
"Veel mensen dachten dat ik met Kramer een haat-liefdeverhouding had. Onzin. Met Alberg ook niet, maar ik word vervelend als voetballers niet het maximale uit hun kunnen halen. Daar ga ik naar op zoek, en dat zouden spelers ook moeten doen."
 
 
Fraser stelt 'geen enkele twijfel te hebben bij het voetballende vermogen van Alberg'. "Een waanzinnige speler, maar als je maar een uur of helft van waarde kunt zijn, sta je wissel. Ik heb hem veel krediet gegeven, maar ook een spiegel voorgehouden. We zijn nu immers zo ver dat we alles kunnen laten zien. Data, beelden, gegevens van sprints, kilometers, zelfs van stukjes wandelen, maar ook in tactisch en fysiek opzicht. Allemaal onderbouwd. Daarmee hebben we hem proberen te overtuigen. 
 
 
"Tot een bepaalde hoogte reken ik mezelf aan dat het niet gelukt is. Maar anderen binnen onze organisatie stelden dat ze hem niet zoveel krediet zouden geven. Ik ben met Alberg tot het uiterste gegaan."