volg adofans op ....
volg adofans op Twitter volg adofans op Facebook volg adofans via RSS Join adofans op linkedin Join adofans op instagram
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 PSV 17 16 0 1 48
2 AJA 17 15 1 1 46
3 FEY 17 11 3 3 36
4 UTR 17 8 4 5 28
5 VIT 17 7 5 5 26
6 HER 17 8 2 7 26
7 AZA 17 7 4 6 25
8 VVV 17 6 5 6 23
9 FOR 17 5 5 7 20
10 HEE 17 5 5 7 20
11 ADO 17 5 5 7 20
12 WII 17 5 4 8 19
13 EMM 17 4 5 8 17
14 EXC 17 4 4 9 16
15 GRO 17 4 3 10 15
16 ZWO 17 4 3 10 15
17 NAC 17 4 3 10 15
18 GRA 17 3 3 11 12
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
Haaglanden Voetbal

Datum plaatsing: 29-01-2016 15:56:00

Interview De mediaman: Onno Hansum


Een rubriek op de donderdag na een thuiswedstrijd van ADO Den Haag. Journalisten worden door supporters ook wel eens gezien als de kwade genius achter de negatieve berichtgeving van hun club. Daar is ADO Den Haag geen uitzondering op.


Tekst: Glenn Duijzer
 
 
Haaglanden Voetbal brengt daar dit seizoen verandering in door een journalist eens op de voorgrond te zetten. Wie is eigen de man achter die stem op tv of radio? Wie is de schrijver van het wedstrijdverslag of de interviews na afloop?
 
 
Bij iedere thuiswedstrijd van ADO Den Haag wordt een journalist een aantal vaste vragen gesteld om meer over de Nederlandse media te weten te komen. Het is de bedoeling in de loop van het seizoen journalisten van allerlei pluimage: TV, radio, kranten en lokale volgers aan het woord te laten. Deze week Onno Hansum.
 
 
Vorige jobs?
"Mijn vorige jobs! Tsjonge, heb je uurtje. Ik ben ooit in 1987 begonnen bij Radio West. Met de legendarische wedstrijd FC Den Haag tegen Ajax. Ik ben toen overgestapt naar Radio Rijnmond, gevolgd door NOS Langs de Lijn, toen Eurosport. Allemaal op freelance basis. Via Langs de Lijn bij Studio Sport terecht gekomen en wat dingetjes gedaan voor RTL. Op een gegeven moment kwam het voetbal bij de commerciële zenders terecht, zoals Sport 7, Talpa etc. Ik heb ze in ieder geval allemaal gehad. Tussen door heb ik ook geschreven voor Veronica Magazine en De Telegraaf.
 
Nu doe ik veel voor Fox, tennis en de buitenlandse wedstrijden. Ik ga bij Ziggo het beachvoetbal doen het komende seizoen. Vergeet ik nog wat? Oh ja, voor South Field ben ik commentator voor de Super League Football. Afgelopen seizoen ben ik voor Radio West de ADO-watcher geweest. Ik ben geboren in Zoetermeer dus ADO is altijd wel mijn clubje geweest. Dat heb ik met veel plezier gedaan. Het was een hectisch seizoen. Het kostte mij uiteindelijk iets teveel tijd in combinatie met mijn andere werkzaamheden. Ik woon nu ook in Prinsenbeek en dat is best wel een stukje rijden ieder keer."
 
 
Voetbal jezelf?
"Nu niet meer. Ik heb tot mijn 15e bij DSO in Zoetermeer gespeeld. Dat ging best aardig, maar ik groeide te snel waardoor ik last kreeg van mijn knie. Van de dokter moest ik een jaar rust nemen. Daarna ben ik weer begonnen maar kreeg gelijk pijn. Ik moest weer een jaar rust houden, maar ben toen gestopt en meer voetbal gaan kijken."
 
 
Hoe vaak zie jij ADO Den Haag in één seizoen?
"Vorig seizoen heb ik alle wedstrijden gezien, dat is dit seizoen een stuk minder. Vandaag is de vierde maal dit seizoen dat ik ze live zie. Als ik commentaar geef bij een buitenlandse wedstrijd, betrap ik mij er wel op dat ik de wedstrijd van ADO terugkijk. Dat is dan toch de band die ik heb met de club."
 
 
Welke binding heb je met ADO Den Haag of de stad Den Haag?
"Wij gingen vroeger al op de fiets vanuit Zoetermeer naar Het Zuiderpark. Dat was geweldig. De magie van Het Zuiderpark met die houten hoofdtribune, nog voor de brand, dat was natuurlijk geweldig. Ik vind het nu qua sfeer en beleving allemaal wat minder. De club mist in het nieuwe stadion toch een beetje de Haagse ziel. Maar het blijft toch voor een groot deel mijn club. Ik heb ook sympathie voor andere clubs. Iedereen denkt natuurlijk direct aan NAC, maar dat is niet zo. Ik kom net zo graag bij RKC en De Graafschap, dat zijn ook leuke clubs. Ajax, FC Utrecht en FC Groningen zijn clubs waar ik helemaal niets mee heb."
 
 
Wat is je favoriete club?
"Dat mag ik eigenlijk niet zeggen, als journalist. Maar natuurlijk heb ik een favoriete club en dat is ADO. Ik moet wel eerlijk zeggen dat ik bij de uitslagen altijd als eerste kijk naar RKC, Feyenoord en NAC. Dat zijn wel de clubs die ik in de gaten hou."
 
 
Hoe beleef je een wedstrijd van ADO Den Haag?
"Toch wel meer als journalist dan als fan. Dat is een soort gen wat je gedurende jaren ontwikkelt. Als ik naast Michel en Harm zit, twee die-hard ADO-supporters, dan ben ik wel een echte supporter. Dan word je door die twee gasten meegesleept en sta ik ook te juichen. Dat moet ik ook, anders mag ik niet naast ze zitten. Maar vaak komen de gevoelens pas naar boven als je een jaar lang de club kritisch hebt gevolgd. Of als er iets is bereikt. Het moment dat ze zich voor Europees voetbal plaatsten bijvoorbeeld. Die penaltyserie in Groningen. Die vergeet ik echt nooit meer. Dan merk je dat het je echt iets doet."
 
 
Wat is de mooiste of beste wedstrijd van ADO Den Haag die je ooit hebt gezien?
"Als ik moet kiezen, en ik krijg gelijk weer kippenvel, dan was dat als kind voor de tv. De wedstrijd tegen West Ham United thuis. Die was echt legendarisch, die 4-2. Ik moet ook eerlijk zijn dat ik in de beginperiode van Co Adriaanse een aantal geweldige wedstrijden heb meegemaakt. Dat systeem met die kerstboom en alles er omheen. Spelers waren toen ook veel toegankelijker. De documentaire over die periode op FOX was geweldig. Er werd toen tweemaal gewonnen in de Kuip, waar ik beide keren bij was. De 0-2 in een lege Kuip was ook prachtig."
 
 
Wat zijn de positieve punten van een bezoek aan ADO Den Haag?
"Het nieuwe stadion is in principe een vooruitgang, maar ik vind het nog steeds vrij sfeerloos. Het is hier altijd koud en voor mijn gevoel waait het hier ook altijd. Maar ik snap wel dat het hoort bij de vooruitgang in de tijd. ADO heeft nu faciliteiten, waar  de club zomaar 10 tot 20 jaar mee vooruit kan. Nu is het alleen maar hopen dat de club gaat uitbouwen van de status met de juiste mensen erbij. Ik denk niet dat het perse Wang gaat worden die dat gaat bewerkstelligen. Tweede ring klonk leuk, maar ik geloof er niks van. Het zou wel leuk zijn als dit ooit gaat gebeuren. Je kunt je altijd wel afvragen waarom clubs als Heerenveen en Groningen wel structureel bij de eerste negen spelen en ADO niet. Dat zal altijd wel een mysterie blijven. Er moet iemand zijn die de club uit de problemen kan helpen nu Wang blijkt te falen."
 
 
Wat moet er veranderen bij ADO Den Haag?
"Er moet meer Haagse ziel in de club komen. Ik was van de week bij Heracles en daar is de gehele technische staf – en dan bedoel ik de trainers en fysio’s – allemaal oud-spelers van de club. Het bestuur, allemaal mensen die er al dertig jaar rondlopen. En dat merk je aan alles binnen de club. Dat mis je echt bij ADO. Oud-spelers die binnen de club werkzaam zijn, op de juiste posities. Dat zou ik graag zien veranderen."