volg adofans op ....
volg adofans op Twitter volg adofans op Facebook volg adofans via RSS Join adofans op linkedin Join adofans op instagram
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 PSV 15 14 0 1 42
2 AJA 15 13 1 1 40
3 FEY 15 11 2 2 35
4 UTR 15 7 4 4 25
5 HER 15 7 2 6 23
6 AZA 15 6 4 5 22
7 VIT 15 6 4 5 22
8 HEE 15 5 5 5 20
9 VVV 15 5 5 5 20
10 FOR 15 4 4 7 16
11 WII 15 4 4 7 16
12 ADO 15 4 4 7 16
13 EXC 15 4 4 7 16
14 GRO 15 4 2 9 14
15 ZWO 15 4 2 9 14
16 EMM 15 3 5 7 14
17 NAC 15 3 2 10 11
18 GRA 15 3 2 10 11
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
AD Haagsche Courant

Datum plaatsing: 23-01-2016 10:21:00

Rob Jansen wil ADO Den Haag wel weer redden


Al vaker wierp Rob Jansen zich op als reddende engel van ADO Den Haag. Ditmaal hoopt de 'groengele' spelersmakelaar de Chinezen uit te kopen. Als Wang nu maar wil.


Door Lex de Jonge

Hij klonk bijna triomfantelijk. In de Haagse raadzaal citeerde wethouder Tom de Bruijn donderdagavond een net verschenen webbericht. Vermogende Hagenaars zijn niet happig om het noodlijdende ADO uit de brand te helpen, luidde de boodschap. Nou, die konden wat politici in hun zak steken. Richard de Mos bijvoorbeeld die de wethouder steeds opriep om rijke stadsgenoten te interesseren voor een ADO-overname: "Al die verhalen, over investeerders die klaar staan om geld in de club te stoppen, die kunnen naar de Fabeltjeskrant," bromde De Bruijn.


Nog geen dag later bewijst ADOprominent en spelersmakelaar RobJansen het ongelijk van de wethouder. Een groep 'Hagenaarsmet-ADO-hart' wil de volksclub juist dolgraag terugkopen van de Chinezen, bevestigt hij tegenover deze krant. Sterker, de benodigde miljoenen zijn beschikbaar: "Echt, we kunnen met z'n allen genoeg geld op tafel leggen."

Dat de wethouder kennelijk geen weet heeft van de oorlogskas van Jansen en co, is op z'n minst opvallend. De spelersmakelaar stond niet zo lang geleden met nagenoeg dezelfde groep zakenlieden op de stoep van het IJspaleis. Het was medio 2014, kort nadat de gemeente het voornemen bekend had gemaakt om in te stemmen met de Chinese overname van ADO. "We wilden per se voorkomen dat die Chinezen bij ons cluppie de baas werden," zegt Jansen. "We konden ook snel met geld over de brug komen. Nou, de gemeente heeft ons aangehoord, en dat was het. Ze hebben niks met ons aanbod gedaan."Tegenbod
De vraag is óf Den Haag echt iets kon doen. Als houder van het 'gouden aandeel' had de gemeente destijds niet meer dan drie weken de tijd om een alternatieve koper voor de voetbalclub aan te dragen (zie verhaal onder). Eén die aantoonbaar aan alle voorwaarden voldeed. "We hebben met veel mensen contact gehad," zei wethouder De Bruijn daarover. "Maar er kwam geen serieus tegenbod."

Serieus of niet, de spelersmakelaar met het ADO-hart vindt het doodzonde dat hij halverwege 2014 geen voet tussen de deur van het stadhuis kreeg. Nu is het maar afwachten, of de investeringsgroep van Jansen snel nog een kans krijgt om ADO terug te kopen.

De investeerders zijn afhankelijk van de grillen van grootaandeelhouder Wang. Pas als hij weer van ADO af wil, kunnen Jansen en co. 'aan de slag'. "En eerlijk gezegd zie ik dat er op de korte termijn niet van komen," verzucht de spelersmakelaar. "Al is het maar vanwege het belang dat Hui Wang hecht aan zaken als waardigheid en trots."

Maar Jansen en partners blijven met hun goedgevulde zak met geld zeker op het vinkentouw zitten, benadrukt hij: "Wat er nu met ADO gebeurt, is natuurlijk vreselijk. Het voortbestaan van de club staat op het spel."Bankroet
Het is niet de eerste keer dat Rob Jansen zich opwerpt als redder van de club. Toen ADO in 2007 bankroet dreigde te gaan, was hij de drijvende kracht achter een van de grote particuliere reddingsoperaties: Jansen haakte af, toen het miljoenentekort van de club nog veel hoger uitviel dan al gedacht. Uiteindelijk bood de Haagse investeerder Mark van der Kallen uitkomst.

Dat de spelersmakelaar nu opnieuw in de bres springt voor zijn cluppie, zegt veel over zijn ADOhart. Zakelijk valt er niets te halen, benadrukt hij: "De keuze om in te stappen, is romantisch," zegt Jansen. "Je doet het uit clubliefde of je doet het niet."
En mocht het zover komen dat hij met zijn kornuiten ADO inderdaad kan terugkopen, dan heeft de spelersmakelaar alvast een boodschap. "Dan gaan we geen grote uitspraken doen over Europees voetbal en zo. Hou op, zeg. Laten we eerst die club gezond maken."


Maar de kans is volgens hem dus klein dat Wang nu al weg wil. Al denkt niet iedereen daar hetzelfde over. Haags raadslid Richard de Mos is dolblij met het initiatief van Jansen en vindt nu helemaal dat wethouder De Bruijn als de wiedeweerga naar China moet. "Die Wang doet toch al maanden niks meer? Die wil best van ADO af."