volg adofans op ....
volg adofans op Twitter volg adofans op Facebook volg adofans via RSS Join adofans op linkedin Join adofans op instagram
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 PSV 17 16 0 1 48
2 AJA 17 15 1 1 46
3 FEY 17 11 3 3 36
4 UTR 17 8 4 5 28
5 VIT 17 7 5 5 26
6 HER 17 8 2 7 26
7 AZA 17 7 4 6 25
8 VVV 17 6 5 6 23
9 FOR 17 5 5 7 20
10 HEE 17 5 5 7 20
11 ADO 17 5 5 7 20
12 WII 17 5 4 8 19
13 EMM 17 4 5 8 17
14 EXC 17 4 4 9 16
15 GRO 17 4 3 10 15
16 ZWO 17 4 3 10 15
17 NAC 17 4 3 10 15
18 GRA 17 3 3 11 12
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
AD Haagsche Courant

Datum plaatsing: 09-12-2015 08:30:00

Haagse kopstukken denken mee met club in nood


"Bedrijfsleven moet ADO Den Haag in handen nemen"


Haagse kopstukken roeren zich nu ADO Den Haag in geldnood is gekomen door de Chinese eigenaar Hui Wang die zijn beloften niet is nagekomen. Rob Jansen, Dick Advocaat, Kees Jansma en Harro Knijff zijn bereid na te denken over een oplossing. "Het is ridicuul dat ADO maar niet van de grond komt. Het bedrijfsleven moet in actie komen."
 
 
door Pim Bijl en Dennis Jansen
 
 
Rob Jansen, Kees Jansma, Dick Advocaat en Harro Knijff, ze zaten een klein jaartje terug in het Scheveningse Kurhaus aan tafel met Hui Wang. De reden? De Chinese clubeigenaar van ADO Den Haag hoopte deze kopstukken te strikken voor een zetel in de raad van commissarissen. "Wij kregen geen of heel vage antwoorden op normale vragen", zegt Kees Jansma. "We wilden weten hoe het met de geldstromen zat en wat zijn bedoelingen waren met de club, maar het bleef heel onduidelijk."
 
 
Tien maanden later zijn de bekende Hagenaars wederom in beeld. Ditmaal om na te denken over een oplossing voor de problemen bij ADO Den Haag nu clubeigenaar Hui Wang weigert zijn miljoenenbeloften na te komen. Als de voetbalclub voor 18 december, de dag van de aandeelhoudersvergadering, geen 1,3 miljoen euro krijgt overgemaakt, wacht een rampscenario. In dat geval dreigt degradatie naar categorie 1 van de licentiecommissie waardoor ADO onder curatele komt te staan.
 
 
Dus komen de kopstukken in actie. "Het is niet zo interessant om nu te roepen wat ik vind van de situatie bij ADO", aldus Rob Jansen, die samen met John van Ringelenstein de club al eerder van de ondergang redde. "Wij gaan nu met een klein groepje kijken hoe we dit kunnen oplossen en of we gaan ingrijpen. Het is echter nog veel te vroeg om te zeggen hoe we gaan handelen."
 
 
Volgens Dick Advocaat, die benadrukt alleen als adviseur in beeld te willen zijn, is het duidelijk: Het Haagse bedrijfsleven moet investeren om de club weer in handen te krijgen. Al bleek dat in het verleden niet zo eenvoudig. "Maar er zijn nu toch gerenommeerde namen die de club willen helpen. Martin Jol, Rob Jansen, Kees Jansma, Wim Nan en Harro Knijff zijn echte Haagse jongens die ideeën hadden om ADO vooruit te helpen. Dat zijn niet de eerste te besten. Tot dat groepje enthousiastelingen behoor ik ook, maar zolang Wang aan de macht is, is onze komst onmogelijk. Wang had prachtige plannen. Investeren in de spelersgroep, jagen op Europees voetbal. Wij wilden meedenken, als klankbord fungeren. Maar niet op deze manier, laat dat duidelijk zijn."
 
Advocaat wil overigens niet de spreekbuis worden in de soap die inmiddels bij ADO Den Haag is ontstaan. Als een sort personificatie voor een hoopvolle toekomst voor de Haagse club. "Dat is onzin, maar omdat ik zondag wat bij Studio Voetbal heb geroepen, klopt iedereen weer bij mij aan."
 
 
"Meneer Wang heeft zich waarschijnlijk vergist in de omvang van zijn speeltje", zegt Knijff. Het is verdrietig en jammer, want eindelijk was ADO weer op de goede weg. De club had net een goeie vibe. Waar je in het Zuiderpark amper kinderen zag, weten nu supporters uit allerlei klassen in Den Haag het stadion te vinden. Ongeregeldheden zijn er niet meer."
Zeker met Ron Jansen, Dick Advocaat en Kees Jansma zag Knijff een rol wel zitten. "Een inspirerend gezeldschap. Iedereen neemt iets bijzonders mee. En voor ons ego hoeven we het niet te doen. We denken allemaal in het belang van ADO", alus Knijff die ook begaan is met het lot van ADO", aldus Knijff die ook begaan is met het lot van ADO. "Ik ben zeker nog bereid mee te denken over een oplossing."
 
 
Voor de Hagenaars is het gissen naar de reden van Wang om ADO nu in de steek te laten. Knijff twijfelt aan het vermogen van Wang, terwijl ook Jansma met vraagtekens zit: "Hij heeft miljoenen in de club geïnvesteerd. Dat zal hij toch niet zomaar in de sloot willen gooien? Ik zou de zaak scherp willen onderzoeken."
 
 
Jansma is vergroeid met de club. Maakte de grote successen mee, maar ook het zware verval. En dat alles in de wetenschap dat Den Haag de derde stad van Nederland is. "Het is ridicuul dat ADO maar niet van de grond komt. Er is voldoende knowhow in het bedrijfsleven aanwezig om een voetbalclub te redden. Hoogst frustrerend."
 
De groep gaat daarom snel gezamenlijk 'een kop koffie drinken', aldus Jansma. "Meer is het naar mijn idee niet. Of nog niet. Ik vind het leuk om mee te denken. Maar voorlopig is meneer Wang eigenaar van de club. En wat mijzelf betreft: ik zal nooit in mijn leven in een voetbalclub stappen als de organisatie niet goed is. Telkens duiken er weer wildwestfiguren op. Daar wil ik helemaal niets mee te maken hebben."
m.m.v. Mikos Gouka