volg adofans op ....
volg adofans op Twitter volg adofans op Facebook volg adofans via RSS Join adofans op linkedin Join adofans op instagram
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 PSV 17 16 0 1 48
2 AJA 17 15 1 1 46
3 FEY 17 11 3 3 36
4 UTR 17 8 4 5 28
5 VIT 17 7 5 5 26
6 HER 17 8 2 7 26
7 AZA 17 7 4 6 25
8 VVV 17 6 5 6 23
9 FOR 17 5 5 7 20
10 HEE 17 5 5 7 20
11 ADO 17 5 5 7 20
12 WII 17 5 4 8 19
13 EMM 17 4 5 8 17
14 EXC 17 4 4 9 16
15 GRO 17 4 3 10 15
16 ZWO 17 4 3 10 15
17 NAC 17 4 3 10 15
18 GRA 17 3 3 11 12
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
De Telegraaf

Datum plaatsing: 09-12-2015 07:26:00

'Amateurisme ADO Den Haag kost Wang fortuin'


Door amateurisme en getreuzel van ADO Den Haag is eigenaar Wang Hui een fortuin misgelopen. Dat is de werkelijke oorzaak van de verwijdering tussen de Hagenaars en Chinezen.


door Marcel Vink
 
 
In de ogen van Wang heeft de clubleiding in Nederland, die zich wanhopig afvraagt waarom de Chinees zijn betalingsafspraken niet nakomt, compleet gefaald bij de uitwerking van de ambitieuze plannen die in Peking zijn ontwikkeld.
Waar een andere Nederlander, René Meulensteen, een gigantische slag op de Chinese voetbalmarkt heeft geslagen, is van de beoogde opleidingsprojecten met steun van ADO vrijwel niets terechtgekomen.
 
 
Het trainen van Chinese kinderen lijkt op het oog een onbelangrijke zijtak in de overname van de eredivisionist door sportmarketingbureau United Vansen, maar dat is allerminst het geval. Waar lange tijd onduidelijk was hoe Wang met de overname winst denkt te maken - hij betaalde ruim 8 miljoen euro voor de aandelen van ADO, en investeerde daarna nog enkele miljoenen - wordt inmiddels duidelijk dat de pot met goud zich daar bevindt. Sinds de Chinese overheid een campagne is begonnen om het voetbalniveau in het land omhoog te brengen, er wordt zelfs geproken over de wereldtitel in 2030, wordt er flink met subsidies gesmeten naar initiatieven die zich richten op trainingen aan kinderen, via scholen.
 
 
United Vansen aan alle kanten voorbijgestreefd door andere initiatieven
Dat gaat niet om kinderachtige bedragen, stelt een buitenlandse ingewijde die zich ook in deze business begeeft. "Dit hele verhaal is alleen maar opgezet vanwege het overheidsbeleid", verklaart hij. "Dáár is het grote geld te halen. ADO is helemaal niet belangrijk. Als je ziet wat er aan subsidies wordt uitgereikt, dat is eigenlijk schandalig."
 
 
Deze betrokkene, die alleen anoniem wil verklaren, is ervan overtuigd dat Wang Hui zijn investering er via deze jeugdprojecten uit dacht te halen.  "We praten echt over miljoenen euro's. Tenminste, als er groei zit in deze ontwikkeling."
De scheuring tussen de Hagenaars en de Chinezen vindt hier zijn oorsprong. Want ondanks afspraken om veel projecten op dit gebied gezamenlijk uit te rollen is daar maar bitter weinig van terecht gekomen.
Dat terwijl de eigenaar vol ambitie was, toen hij een klein jaar geleden in Barcelona een bezoek aan Johan Cruijff bracht, en het ambitieuze plan opvatte om duizenden voetbalscholen op te zetten met de naam van ADO en de voetbalfilosofie van Cruijff. Het was alleszeggend waarom er nauwelijks over de Haagse club werd gesproken; Wang zag met de voetbalscholen de zilvervloot binnenvaren. 
 
 
Van opleidingsprojecten niets terechtgekomen
De Bayi-school in Peking, waarmee kort na de overname van de club een samenwerkingsverband werd ondertekend, moest een eerste stap zijn. De school heeft weliswaar twee jeugdtrainers van ADO rondlopen, maar voor de Chinezen is de aanpak van de residentieclub veel te amateuristisch. United Vansen was de eerste onderneming die het Europese systeem van jeugdopleidingen introduceerde in China, onder de naam van ADO Den Haag, maar is inmiddels aan alle kanten voorbijgestreefd door andere initiatieven, ook uit Nederland, die veel meer succes boeken.
 
Zo is Meulensteen dus, voormalig assistent-trainer van Manchester United, ook actief in het land. Zijn project van jeugdopleiding draait inmiddels in heel China en er zijn al tientallen trainers aangesteld. Wang ziet met lede ogen aan hoe Meulensteen professioneel en voortvarend te werk gaat, waar de 'ADO-opleiding' in zijn land nauwelijks vooruitgang boekt. De eigenaar loopt daarmee een fortuin mis.
 
 
De Chinees is ook ernstig teleurgesteld over het niveau van de trainers die vanuit Zuid-Holland naar China worden gestuurd om de jeugd in 'WK-vorm' te krijgen. Veel projecten die inmiddels in volle gang zijn en vele honderden jonge deelnemers trekken worden geleid door trainers die een internationaal erkend diploma hebben en na een strenge selectie zijn uitverkoren.
Maar ADO was zo wanhopig in zijn zoektocht naar kandidaten, zoals voor een jeugdproject in Binnen-Mongolië (dat deel uitmaakt van China), dat iedere gegadigde die ooit een keer een jeugdploegje bij een amateurclub heeft gecoacht, al automatisch werd aangenomen. Wang was vanaf dat moment alle verrtrouwen in de Nederlandse clubleiding kwijt.