Datum plaatsing: 22-11-2015 20:11:00

Verslag en foto's: ADO Den Haag speelt gelijk tegen Vitesse

ADO Den Haag heeft zondagmiddag in de thuiswedstrijd tegen Vitesse Arnhem met 2-2 gelijk gespeeld. De Arnhemmers kwamen na 6 minuten al op voorsprong, maar Schaken en Derijck wisten het punt voor ADO Den Haag veilig te stellen.

Voorafgaand aan de wedstrijd was er extra aandacht voor de veiligheid vanwege de aanslagen in Parijs. Alle bezoekers moesten met open jas het stadion betreden en ook werden alle bezoekers gefouilleerd. Voorafgaand aan de wedstrijd was er ook een minuut stilte.

Dan de wedstrijd. Slecht weer, een bijna uitverkocht stadion en spelen tegen de club die volgens velen het mooiste veldspel van de Eredivisie laat zien. Fraser startte toch wel verrassend met Kenji Gorre in de basis op de plek voor de geschorste Duplan. Wat er met Giovanni Korte aan de hand is, weten we niet, maar hij staat laag op de lijst van Fraser.

De wedstrijd was nauwelijks begonnen of ADO Den Haag stond al achter. Vitesse speelde fris en fruitig en ADO was niet scherp genoeg om het voetbal van Vitesse eruit te vechten. In de zesde minuut leverde dat al een 0-1 achterstand op, omdat de verdediging van ADO Den Haag wel makkelijk uitgespeeld werd.

Eigenlijk bakte ADO er weinig van in de eerste helft. Het publiek was dan ook al snel aan het morren. De spelers oogden onzeker, speelden veel terug, waren niet scherp en dat straalde over op de tribune. Dat gemor was dus ook terecht, maar het vreemde was dat ADO wel de beste kansen kreeg. Niet door mooi voetbal, niet door vechtvoetbal, maar bijna op toeval wist het toch een paar keer zich grote kansen te creëren.
De 1-1 in de 31e minuut was dan ook terecht. De vandaag goed spelende Schaken kwam dreigend op zijn man af, trok naar buiten en schoot in de lange hoek in: 1-1.
Het publiek kreeg er vanzelfsprekend meer zin in, maar vijf minuten later stond Vitesse alweer voor. Eerst was er een dubieuze ingooi voor ADO, die een doeltrap had moeten zijn. Daaruit volgde een overtreding van Bakker. En uit die overtreding werd dan weer heel makkelijk met het hoofd gescoord door Kelvin Leerdam: 1-2.
En al was ADO niet goed, het bleef kansen krijgen. Kenji Gorre kreeg een enorme kans en verprutste die, zoals hij de hele wedstrijd toch zwak speelde.

Na de rust ging de vechtmachine dan ineens wel aan. Op basis van inzet werd het voetbal van Vitesse aan banden gelegd en kreeg ADO overwicht op het veld. Na een paar kleine kansjes kreeg ADO Den Haag in de 52e minuut een penalty. Mike Havenaar, die al 13 wedstrijden met handen en voeten zich staande moet houden zonder dat er ooit voor hem wordt meegefloten, werd bijna van zijn shirt ontdaan en neergehaald in de 16 meter. De assistent scheidsrechter durfde het aan om aan de scheidsrechter aan te geven dat hier sprake was van een overtreding waardoor er alsnog een penalty werd gegeven.
Wat volgde was een vreemde situatie. Kenji Gorre wilde de penalty nemen, maar de zo geplaagde Timothy Derijck had de bal al in zijn hand. Havenaar kwam ook nog een kijkje nemen en Gorre kwam nog eens een tweede keer langs. Derijck hield voet bij stuk en plaatste de bal gelukkig in het doel met de 2-2 stand tot gevolg.

Daarna was het nog wel spannend, maar al teveel kansen waren er niet meer. Timothy Derijck had de winnende op zijn hoofd. Na weer een knappe voorzet van Schaken kopte hij prima in, maar de uitblinkende doelman Room hield zijn doel verder schoon. En zo moesten beide ploegen met een punt genoegen nemen. Op basis van kansen krijgt ADO daarmee te weinig. Op basis van voetbal in de eerste helft zal Vitesse ook ontevreden zijn.

ADO is in ieder geval vijf wedstrijden ongeslagen, al zitten er vier gelijke spellen bij. Met de zware uitwedstrijden tegen AZ en Groningen in het vooruitzicht zal de eerste thuiswedstrijd tegen Willem II een belangrijke gaan blijken!