volg adofans op ....
volg adofans op Twitter volg adofans op Facebook volg adofans via RSS Join adofans op linkedin Join adofans op instagram
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 PSV 18 16 1 1 49
2 AJA 18 15 2 1 47
3 FEY 18 11 3 4 36
4 VIT 18 8 5 5 29
5 AZA 18 8 4 6 28
6 UTR 18 8 4 6 28
7 VVV 18 7 5 6 26
8 HER 18 8 2 8 26
9 WII 18 6 4 8 22
10 HEE 18 5 6 7 21
11 FOR 18 5 5 8 20
12 ADO 18 5 5 8 20
13 GRO 18 5 3 10 18
14 ZWO 18 5 3 10 18
15 EMM 18 4 6 8 18
16 EXC 18 4 4 10 16
17 NAC 18 4 3 11 15
18 GRA 18 4 3 11 15
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
AD Haagsche Courant

Datum plaatsing: 21-11-2015 12:00:00

Mike Havenaar heeft bij ADO Den Haag goede gevoel terug


"Ik heb de kans, ik kan topscorer worden."


Mike Havenaar (28) is met afstand de meest in het oog springende voetballer van ADO Den Haag. De spits, die morgen zijn oude werkgever Vitesse ontvangt, maakt de hoge verwachtingen waar met acht goals. Een gesprek langs tien thema's over groentesoep, Sinterklaas en het WK in 2018. "Mijn laatste kans."
 
 
door Dennis Jansen
 
 
Media
Na elke wedstrijd van ADO Den Haag staat er een klein legertje Japanse journalisten klaar. Havenaar werkt mee, maar het gaat niet van harte. "Het liefst zou ik nooit interviews geven, maar ik begrijp de belangstelling. Voor mij is het ook goed dat de mensen in Japan weten hoe het me hier vergaat", zegt Havenaar die in Japan bijkans een 'perstrauma' opliep. Na zijn doorbraak bij Ventforet Kofu en zijn eerste interland ging de pers los. "Dagelijks kreeg ik na elke training dezelfde vragen. Zoveel interessants is er niet aan mij. Ik wil niet gezien worden als een filmster, laat mij maar normaal zijn."
 
 
Vader
Het verhaal is bekend: Dido Havenaar, oud-keeper van FC Den Haag, reist in 1986 naar Japan om voor Mazda FC uit te komen. Het gezin blijft er en neemt de Japanse nationaliteit aan. Zoon Mike wordt een jaar later in Hiroshima geboren. Hij blijkt de voetbalgenen van pa te hebben. 
"Keepen was niets voor mij, ik wilde ze graag maken. Mijn vader heeft me altijd vrijgelaten in mijn keuzes."
Dido Havenaar heeft furore gemaakt in Japean, speelt met grootheden als Savatore Toto Schillaci, Gerald Vanenburg, Gary Lineker en Dunga. "Op dat moment besef je dat niet. Je gaat gewoon naar je vader kijken. Nu denk ik wel eens: Schillaci WK-topscorer, Vanenburg grote naam, Dunga wereldkampioen. Wel mooi."
 
 
Zoon van 
Als het talent van Havenaar jr. wordt ontdekt door profclubs en pers, gaat hij jarenlang door het leven als de 'zoon van". "Ik begreep het wel, maar vond het op een gegeven moment niet meer leuk. Ik wilde zelf iemand zijn. Dat gebeurde toen ik begon te scoren en doorbrak. Was ik gewoon Mike Havenaar."
 
 
Scoren
Doelpunten, Havenaar leeft ervan. Zijn teller staat al op acht. ,,In mijn laatste seizoen bij Vitesse heb ik veel en ook makkelijke kansen gemist. Bij Helsinki ging het ook niet, maar het goede gevoel is terug. Ik heb een lekker ritme, scoor bijna elke wedstrijd. Of ik topscorer van Nederland kan worden? Waarom niet. Ik heb de kans. Sta maar twee goals achter."
 
 
Jeugd
Een paar keer per jaar kwamen de Havenaars naar Nederland. "Naar mijn oma en opa. Tijdens vakanties. Wat ik me van Sinterklaas herinner? Dat is toch met die zwarte Piet? In Japan niet, maar bij oma in Nederland mochten we onze schoen zetten",  aldus Havenaar nu. Zijn eerste herinneringen aan Nederland? "De geur van de groentesoep van mijn oma. Kroketten. Stroopwafels. Oliebollen."
 
 
WK Rusland
Zestien Interlands speelde Havenaar voor Japan. De spits zat onlangs voor het eerst in twee jaar weer bij de voorselectie voor de interlands tegen Singapore en Cambodja, maar tot een uitverkiezing kwam het niet. "Een teleurstelling, ja. Vrienden in Japan hadden ook gedacht dat ik erbij zou zijn. Ik mik nog steeds op het WK in 2018. Mijn laatste kans. In de aanloop naar het vorige WK in Brazilië was ik er drie jaar bij, maar alleen de laatste paar maanden niet. De verklaring van bondscoach Zaccehroni was dat ze alles over de grond zouden spelen. Maar wat bleek? In alle drie de poulewedstrijden ging de bal in de laatste fase tóch door de lucht."
 
 
Parijs
De terreuraanslagen in Parijs hadden ook op Havenaar grote impact. "Ik kreeg sms'jes uit Japan of ik veilig was. Het komt heel dichtbij vind ik. Het is ongelooflijk."
 
 
Japan
Wat er Nederlands aan hem is? Havenaar lacht: "Alleen mijn uiterlijk. Verder denk, droom en praat ik hetliefst in Japans. Dat is mijn thuis, daar zal ik mij na mijn voetballoopbaan vestigen."
 
 
Dochter
Over offers gesproken, het zwaarste is het missen van zijn dochtertje Yuan. "Ze is nu vier jaar en woont bij mijn ex-vrouw in Japan. Dat is heel moeilijk, zeker als we elkaar weer hebben gezien en we afscheid moeten nemen. Ik mis haar ontzettend. We hebben contact, skypen, maar je wilt haar ook vasthouden, dingen meemaken met haar. Voorstellingen op school."
 
 
Vitesse
Havenaar treft morgen ex-werkgever Vitesse. "De club waarvoor ik altijd respect zal hebben. Vitesse was immers de eerste club voor mij in Europa. Dat blijft bijzonder. Leuk om jongens als Kashia, Qazaishvili, Leerdam, Room weer te spreken, maar in het veld zijn we vijanden. Dan telt één ding: de winst."