volg adofans op ....
volg adofans op Twitter volg adofans op Facebook volg adofans via RSS Join adofans op linkedin Join adofans op instagram
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 PSV 17 16 0 1 48
2 AJA 17 15 1 1 46
3 FEY 17 11 3 3 36
4 UTR 17 8 4 5 28
5 VIT 17 7 5 5 26
6 HER 17 8 2 7 26
7 AZA 17 7 4 6 25
8 VVV 17 6 5 6 23
9 FOR 17 5 5 7 20
10 HEE 17 5 5 7 20
11 ADO 17 5 5 7 20
12 WII 17 5 4 8 19
13 EMM 17 4 5 8 17
14 EXC 17 4 4 9 16
15 GRO 17 4 3 10 15
16 ZWO 17 4 3 10 15
17 NAC 17 4 3 10 15
18 GRA 17 3 3 11 12
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
AD Haagsche Courant

Datum plaatsing: 20-11-2015 09:05:00

Wat doet Gao Hongbo nu echt bij ADO Den Haag?


Zijn naam galmde dagenlang door de Nederlandse voetbalwereld. ADO Den Haag had er een Chinese assistent-trainer bij, of was het toch een stagiair? Gao Hongbo was al 'hot' voordat hij ook maar één stap in ons land had gezet. Nu, twee maanden later, rijst de vraag: wat doet hij eigenlijk?


AD Sportwereld ging op zoek naar het antwoord.

Door Dennis Jansen

De herfst toont zich op deze vroege avond in optima forma. De brute wind die over het open terrein van jeugdcomplex De Aftrap blaast, laat zich vergezellen door dikke regendruppels. In het schijnsel van de lichtmasten vormen de jeugdvoetballers van ADO mysterieuze silhouetten. Aan de rand van het veld glijdt een grijze Audi het parkeerterrein op. Twee Chinezen stappen uit. Het zijn Keiwo Chung, tolk annex chauffeur, n de veelbesproken trainer Gao Hongbo.


Het naargeestige decor heeft het enthousiasme van Gao geenszins getemperd. Ook de dertienjarigen van ADO Den Haag tegen Quick Boys wil hij volgen. Kraag omhoog, notitieblok bij de hand. Hier ligt het antwoord op de vraag wat Gao Hongbo bij ADO Den Haag komt doen: het Hollandse voetbal ruiken, proeven en voelen. "Een echte liefhebber. Gao wil alles weten van ons voetbal. Onze spelsystemen,de opleiding, de analyses. Is zeer geïnteresseerd," vertelt Rob Meppelink, hoofd jeugdopleiding van ADO Den Haag, die de chinese trainer zo'n vier keer per week meemaakt op De Aftrap.


Oh, wat staat de wereld op z'n kop wanneer in september het nieuws doorsijpelt dat de staf van ADOversterking krijgt uit China. Een klucht is geboren, want terwijl de directie van de Haagse profclub de komst van de Chinees krampachtig wil verbergen ('Er is niks concreet'), houdt ADO's clubeigenaar Hui Wang aan de andere kant van de wereld een presentatie.


Gao Hongbo wordt in China voorgesteld als de rechterhand van Henk Fraser. Hij zegt: "Aan de ene kant wil ik dingen leren, maar anderzijds zal ik de hoofdcoach moeten adviseren en kijken wat er beter kan." Wordt Gao in Den Haag gepositioneerd als 'spion' van Wang? Welnee, countert ADO, waar men bij herhaling spreekt van een stage en 'kennisoverdracht'.


De onduidelijkheid zorgt voor een relletje. "De club was daar zelf schuldig aan vanwege de gebrekkige communicatie en de pers overdreef hier en daar een beetje," kijkt Fraser daar nu op terug.


Gao Hongbo krijgt ogenschijnlijk nauwelijks iets mee van de poppenkast. De 49-jarige Chinees is ook wel wat gewend, als oudinternational, trainer van diverse clubs en bondscoach. Een dag na zijn entree bezoekt hij het duel van ADO met Excelsior, neemt foto's en wisselt uitbundige high-fives uit met eigenaar Wang.


Langzaam treedt de stilte in en wordt duidelijk wat Gao gaat doen. Meelopen, kennis vergaren, ervaring opdoen tot het einde van dit seizoen. "Ik kom hier vooral om te leren," zegt de Chinees. "Het Nederlandse voetbal staat op een veel hoger niveau dan in China."


Chauffeur Chung brengt hem naar het Kyocera Stadion en De Aftrap, waar Gao trainingen bekijkt, deelneemt aan videoanalyses en praat met de trainers en scouts. In de skybox van algemeen directeur Jan Willem Wigt verwerkt hij zijn bevindingen met een laptop. "We hebben een aantal keer met elkaar gesproken. Een leuke vent die zijn horizon komt verbreden. Een echte voetbalman van wie ik ook leer. We hebben het bijvoorbeeld over de omschakeling gehad. Dat moet beter, sneller," aldus Fraser. En Meppelink: "Iemand met passie. Leergierig, vraagt veel, maar is zeer ingetogen. Je kunt aan alles merken dat hij een liefhebber is."


Nee, in trainingspak hebben ze hem nog nergens gezien, al heeft de club wel een werkvergunning aangevraagd. Wat hijzelf tot nu toe vindt, blijft een raadsel. Gao laat zich (nog) niet interviewen. Eerst toestemming vragen aan Wang. "Chinezen zijn hiërarchisch aangelegd," weet Meppelink.


Dus draait Gao voorlopig op de achtergrond mee. Slaat hij geen jeugdwedstrijd over op zaterdag. Bekijkt hij vrijdag in 's Gravenzande Oranje onder-19, trotseert op woensdag de regen bij ADO onder-13 en krijgt hij, zoals gisteren, uitgebreid uitleg van videoanalist Timo Meinders. "En alles schrijft hij op," aldus Meppelink.