Datum plaatsing: 04-10-2015 15:17:00

Wie scoort vrijdag ADO's 2000e doelpunt in de eredivisie?

Afgelopen zondag viel ADO's 2000e treffer nog niet. Het eigen doelpunt van Van Beek was de 1999e goal voor ADO Den Haag in de Eredivisie. Vrijdag gunnen we de 2000e aan een speler van ons eigen elftal!

Na een voor het landelijke voetbal roerige zomer in 1954 en een daarop volgende afgebroken competitie startte op 28 november 1954 de Nederlandse betaald voetbal competitie.

Ingedeeld in de Eerste klasse B speelde A.D.O. dat seizoen de openingswedstrijd van het betaald voetbal in het eigen Zuiderpark stadion tegen het E.D.O. uit Haarlem.  Theo Timmermans wist de handen van de 13.500 bezoekers op elkaar te krijgen door in de 40e minuut van die wedstrijd het eerste doelpunt ooit voor A.D.O. in het betaalde voetbal te maken. Dat doelpunt was de gelijkmaker, na 90 minuten stond de 1-2 op het scorebord en ging E.D.O. met de punten aan de haal.

De Zuiderparkploeg moest tot het seizoen 1956-1957 wachten voor het promoveerde naar het fel begeerde hoogste niveau van het betaalde voetbal: de Eredivisie.  Op 28 augustus 1957 speelde de rood-groen selectie van trainer Rinus Loof in Utrecht bij Elinkwijk de eerste wedstrijd in de Eredivisie. In de 15e minuut van de met 1-4 gewonnen wedstrijd scoorde Lex Rijnvis het eerste Eredivisie doelpunt voor A.D.O.

In de seizoenen daarna vielen er nog vele doelpunten en bijna 19 jaar na dat eerste doelpunt scoorde de pas 18-jarige Roger Albersen op13 maart 1976 in de thuiswedstrijd tegen De Graafschap voor FC Den Haag, zoals de club toen heette, in de 66e minuut het 1000e doelpunt in de Eredivisie.

Nu staat de teller voor ADO Den Haag op 1999 doelpunten. Van die 1999 doelpunten kregen we wel 29 maal de hulp van een speler van de tegenstander die zo vriendelijk was om ons te helpen door zijn eigen doelman te passeren. Spelers van ADO /FC Den Haag waren overigens in de Eredivisie 32 maal de tegenstander behulpzaam door een eigen doelpunt te maken.

Vrijdag kan dus het 2000e Eredivisie doelpunt in de het voordeel van ADO Den Haag vallen. Het maakt ons niet uit wanneer die valt of wie hem maakt, wat ons betreft mag het ook gelijk het 30e eigen doelpunt van de tegenstander zijn zolang het maar de winnende is.

Wil je meer statistieken van ADO/FC Den Haag weten:  Klik dan HIER om in de door ADOfans.nl bijgehouden statistieken te kijken.