volg adofans op ....
volg adofans op Twitter volg adofans op Facebook volg adofans via RSS Join adofans op linkedin Join adofans op instagram
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 PSV 17 16 0 1 48
2 AJA 17 15 1 1 46
3 FEY 17 11 3 3 36
4 UTR 17 8 4 5 28
5 VIT 17 7 5 5 26
6 HER 17 8 2 7 26
7 AZA 17 7 4 6 25
8 VVV 17 6 5 6 23
9 FOR 17 5 5 7 20
10 HEE 17 5 5 7 20
11 ADO 17 5 5 7 20
12 WII 17 5 4 8 19
13 EMM 17 4 5 8 17
14 EXC 17 4 4 9 16
15 GRO 17 4 3 10 15
16 ZWO 17 4 3 10 15
17 NAC 17 4 3 10 15
18 GRA 17 3 3 11 12
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
Haaglanden Voetbal

Datum plaatsing: 15-10-2015 07:12:00

Stijn Vreven: 'ADO is een zwarte dag in mijn carriére geweest'


De Belgische verdediger Stijn Vreven speelde in zijn carrière bij veel clubs. Eén seizoen daarvan was bij ADO Den Haag. Dat was zeker niet het beste seizoen van de Haagse club. Reden genoeg voor Haaglanden Voetbal om de voormalige verdediger en huidige trainer eens op te zoeken.


Tekst: Glenn Duijzer en Peter den HoutingIn seizoen 2006-2007 speelde ADO Den Haag het laatste seizoen in het Zuiderpark Stadion met alle toeters en bellen. Een veldbestorming tegen Vitesse thuis met als gevolg het opstappen van trainer Frans Adelaar. De laatste thuiswedstrijd tegen FC Groningen die net na de rust werd gestaakt en enkele dagen later in Emmen werd uitgespeeld. Maar liefst vijf keepers stonden dat seizoen onder de lat bij de Haagse club. De langharige verdediger Stijn Vreven, ook wel de Indiaan genoemd, begon het seizoen als aanvoerder. Hij leverde deze band zelf in, omdat hij het ongeloofwaardig vond dat hij in deze rol het veld opstapte.Jouw ploeg speelt op dezelfde manier zoals jij vroeger speelde, op mentaliteit.
"Mwah, ik denk dat mijn ploeg keuriger speelt dan ik vroeger. Maar ik denk dat je vandaag de dag ook niet meer op mijn manier kunt spelen."


Maar zo sta je nog wel langs de lijn?
"Ongeacht of ik een goede of een slechte coach ben, ik zit nog steeds vol passie. Daar ben ik niet in veranderd. Ik vind dat ik die passie ook nodig heb om als trainer te kunnen werken. Ik vind dat mijn spelers ook altijd die passie moeten hebben! Of ze nu goed of slecht spelen."


Je bouwt je trainerscarrière netjes op, steeds een stapje hoger!
"Ik ben nu in mijn zesde jaar als trainer bezig. Ik ben begonnen als trainer bij FC Esperanza Neerpelt. Daar ben ik mijn eerste jaar kampioen geworden in de Eerste Klasse Provinciaal. Het tweede jaar eindigden we tweede in de Vierde Klasse. Hierna kreeg ik de kans om naar een Tweede Klasse-ploeg te gaan, KFC Dessel Sport, voor één jaar. Met een beperkte ploeg, dan bedoel ik niet echt professionele ploeg, hebben we een degelijk seizoen gespeeld. Toen kreeg ik de mogelijkheid om een stapje omhoog te doen door te tekenen bij Lommel United voor twee seizoenen. Afgelopen seizoen zijn we met Lommel tweede geworden in de Tweede Klasse achter Sint Truiden. Daardoor kan ik nu bij Waasland Beveren aan de slag gaan in de Eerste Klasse."


Heb je altijd al het trainerschap geambieerd?
"Ja, ik vind het raar dat iedereen deze vraag aan mij stelt. Ik heb altijd interesse gehad in het trainerschap. Dit idee was er wel, vanwege mijn speelstijl. Ik denk zelfs dat ik de enige speler tijdens mijn periode in Nederland was die vragen over de opstelling of tactiek durfde te stellen. Niet kwaad of opstandig, maar puur uit interesse. Ik was daar echt mee bezig. Dus voor mijzelf is het niet raar dat ik trainer ben geworden."


Je hebt als voetballer de overstap gemaakt naar Nederland. Zou je die stap als trainer ook willen maken?
"Absoluut! Omdat Nederland voor mij een soort tweede thuisland is. Daarnaast is het ook een heel mooi voetballand. De juiste filosofie, mooie stadions en goede supporters. Dus op termijn, lijkt het mij wel mooi om in Nederland te belanden."Wat zijn de verschillen tussen het Belgische en Nederlandse voetbal dan?
"In Nederland gaat men eerst uit van het leuke en attractieve voetbal. In België ligt de focus meer op resultaat en power. Het voetbal komt in België op de tweede plek. In België willen de trainers met 1-0 winnen en in Nederland met 4-3. Dat is het verschil in de visie. Wij houden van organisatie en de nul houden, de Nederlanders houden van een leuke wedstrijd. Dat is wel het grootste verschil denk ik."


Maar is dat dan beter? Oranje mist het EK in Frankrijk en de clubs spelen Europees geen rol van betekenis meer?
"Laten we wel eerlijk zijn, in het voetbal gaat het altijd om het resultaat, of je leuk voetbal laat zien of minder aantrekkelijk voetbal. Het bestuur en de supporters geven niets om het mooie voetbal. Het zijn de resultaten die tellen."

Je geeft aan dat je overal iets geleerd hebt als speler met het oog op je toekomstige trainerscarrière. Tijdens het seizoen 2006-2007 heb je één jaar bij ADO Den Haag gespeeld. Een roerig seizoen met een vroegtijdig ontslag van trainer Frans Adelaar, een veldbestorming door supporters, een gestaakte laatste wedstrijd en degradatie. Wat heb je daar geleerd?
(De voormalige verdediger krijgt zichtbaar een ongemakkelijke gezichtsuitdrukking)
"Het is heel raar, maar als ik over Nederland praat, heb ik het eigenlijk altijd over FC Utrecht en Vitesse. Raar dat ik bewust ADO een beetje vergeten ben. Dat is voor mij echt een zwarte periode geweest. Adelaar, waar ik een redelijke goede band mee had, werd op een redelijke ongepaste manier aan de kant geschoven. Zijn opvolger werd Schoenmaker, waar ik een heel dramatische band mee had. Tijdens mijn periode bij ADO werd er ook bij mij diabetisch vastgesteld. Het is een jaar geweest waarin alles tegenzat. Degraderen als een sportman, als een winnaar, zoals ik mij toch graag prefereer, dat doet pijn. Het is nog altijd onaangenaam om over deze periode te praten. Ik ben wel blij waar de club nu staat. Een nieuw stadion en toch een vaste Eredivisieclub geworden. De club is enorm gegroeid sinds ik daar weg ben. Misschien heb ik daar wel een aandeel in gehad om toch weer lachend af te sluiten. Elk nadeel heeft z’n voordeel."


Je wilt ooit naar Nederland als trainer, heb je dan niet het gevoel dat je in Den Haag iets hebt goed te maken?
"ADO is een fantastische club. Je kan als trainer altijd ambities hebben of iets willen, maar voorlopig zit ik bij Waasland Beveren en daar richt ik mij op. Ik ben natuurlijk 18 jaar profvoetballer geweest. Ik weet dus hoe het wereldje werkt."Je leeft dus van seizoen naar seizoen?
"Ik leef zelfs van wedstrijd naar wedstrijd. Ik weet dat ik nu al wat credits bij deze club heb opgebouwd. Ik zal hier nu niet na één nederlaag ontslagen worden. Ik moet echter niet vier of vijf wedstrijden op rij verliezen. Dat is de realiteit momenteel. Ik bekijk het dus van dag tot dag."Je maakte tijdens de persconferentie een kwinkslag naar Lommel en het kunstgras. Was dat vanwege het kunstgras?
"Dat ging over de titelrace van vorig seizoen in de Tweede Klasse. Wij hebben toen hier met Lommel United eigenlijk de titel verloren. In aanloop naar deze wedstrijd kreeg ik zoveel berichtjes vanuit Lommel dat ik het gewoon leuk vond om de club toch te vermelden."Wat vind je eigenlijk van kunstgras? In België speelt alleen Sint Truiden in de hoogste twee klasse op kunstgras.
"Ik ben daar geen voorstander van. Het is toch een totaal andere sport. Wat ik wel moet vermelden is dat ik aangenaam verrast werd door mijn eigen ploeg op het kunstgras. Ik vond dat wij heel aardig omgingen met het kunstgras. We wisten in balbezit de bal met redelijke snelheid rond te spelen."


Als ik dat zo hoor, wordt er op korte termijn in Beveren ook kunstgras aangebracht?
"Van mij mag het."