volg adofans op ....
volg adofans op Twitter volg adofans op Facebook volg adofans via RSS Join adofans op linkedin Join adofans op instagram
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 PSV 17 16 0 1 48
2 AJA 17 15 1 1 46
3 FEY 17 11 3 3 36
4 UTR 17 8 4 5 28
5 VIT 17 7 5 5 26
6 HER 17 8 2 7 26
7 AZA 17 7 4 6 25
8 VVV 17 6 5 6 23
9 FOR 17 5 5 7 20
10 HEE 17 5 5 7 20
11 ADO 17 5 5 7 20
12 WII 17 5 4 8 19
13 EMM 17 4 5 8 17
14 EXC 17 4 4 9 16
15 GRO 17 4 3 10 15
16 ZWO 17 4 3 10 15
17 NAC 17 4 3 10 15
18 GRA 17 3 3 11 12
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
AD Haagsche Courant

Datum plaatsing: 07-10-2015 08:14:00

Wigt spreekt zich uit over Chinese soap bij ADO Den Haag


"Ik heb een dikke huid"

Hij werd een lichtgewicht genoemd, een marionet van clubeigenaar Hui Wang en werd ongewild hoofdrolspeler in een nieuwe Haags/Chinese soap. Jan Willem Wigt, algemeen directeur van ADO Den Haag, kreeg ladingen kritiek over zich heen. Nu is het tijd voor een antwoord.


Algemeen directeur  van ADO Den Haag Jan-Willem Wigtdoor Dennis Jansen
 
 
Over een cursus Chinese gewoonten, assistent-trainer Gao en zijn eigen rol. "Ik zit hier niet voor het geld en zeker voor status."
 
Het begon anderhalve week terug allemaal met de komst van een Chinese trainer. ADO Den Haag zei dat Gao Hongbo als stagiair kwam snuffelen, terwijl hij in China met veel toeters en bellen werd gepresenteerd als de assistent-trainer van Henk Fraser. Een soap was geboren. "We hebben een klein deukje opgelopen", zegt Jan Willem Wigt. De algemeen directeur vindt het tijd voor duidelijkheid.
 
 
Waar ging het mis?
Wigt: "We waren op de hoogte, de RVC was geïnformeerd, maar we wilden het stil houden om voor Gao een werk- en verblijfsvergunning aan te vragen."
 
 
Daar dachten ze in China anders over.
"Ik ga Wang niet afvallen. Er wordt gesproken over Wang en ADO, maar Wang is ADO. Het is zijn bedrijf. Die persconferentie in China, dat is misschien iet heel goed gecommuniceerd, maar ik ga niet zeggen: Wang, je doet je werk niet goed."
 
 
Bang voor uw baantje?
"Dat doet me niets. Ik zit hier niet voor het en geld en zeker niet voor de status. Maar verdiep je eens in de Chinese gewoonten. Hoe Chinezen denken en doen. Voor meneer Wang is het een cadeau om meneer Gao aan een club als ADO te koppelen. Het is zeer bijzonder dat Gao kennis komt opdoen."
 
 
U had dit toch gewoon kunnen communiceren?
"Bij het verkrijgen van een verblijfsvergunning duikt iedereen erbovenop. Dat bemoeilijkt de procedure."
 
 
Maar u draait en kronkelt en laat de trainer antwoorden geven op vragen die u zou moeten beantwoorden. 
"Jullie maken er een soap van. FC Hollywood achter de duinen, lekker origineel, zeg. Oké, er gebeuren hier dingen, we liggen uit de beker, draaien sportief even slecht, maar als organisatie weten we waar we naar toe willen."
 
 
De grote vraag: "Waar wilt u naartoe met meneer Gao?
"We zijn bezig met een werk- en verblijfsvergunning. Binnen de organisatie is draagkracht voor deze trainer. Henk heeft een verdediger in zijn staf, een keeper en een aanvaller. Meneer Gao kan hij goed gebruiken. Maar dan wel alleen voor dit seizoen."
 
 
Dus hij staat binnenkort toch op het veld?
"Dat zou goed kunnen. Ik weet niet hoe snel de raderen draaien bij het IND en UWV, maar volgende week is het nog niet zover."
 
 
U wordt afgeschilderd als een marionet van Wang. 
"Je bent pas een marionet als je dingen doet, die je eigenlijk niet wilt doen. Dat ga ik nooit doen, want dan ben ik weg. Dat weet Wang."
 
 
U bent het mikpunt van kritiek. Wat doet dat met u?
"Ik heb een dikke huid. Als ik Johan Derksen hoor zeggen dat ik bij een persconferentie achter de tafel zit klaar te komen, moet ik daar alleen maar om lachen, al is het voor mijn 13-jarige zoon die naast mij op de bank zit, best even gek. Ongefundeerde kritiek is wel vervelend."
 
 
Waarom heeft Henk Fraser maar voor één jaar bijgetekend?
"Daar voelen we ons prettig bij, zowel vanuit Henk als de club."
 
 
Waarom mag Lex Schoenmaker zich bij ADO niet meer bemoeien met technische zaken?
"Ik praat graag met Lex. Er wordt zeker rekening gehouden met zijn meningen, maar hij heeft een andere rol dan vorig jaar. Zijn adviseurschap is verschoven naar de directie."
 
 
Gaat ADO zich versterken deze winter?
"Dat zou goed kunnen. Je kent de ambitie van Wang. Die wil na dit jaar echt serieus meedoen om Europees voetbal. Dan zul je stappen moeten maken."
 
 
Het verhaal gaat dat Wang helemaal niet zoveel extra geld in ADO Den Haag heeft gestoken. De nieuwe aanwinsten komen uit de transfers van Kramer en Van Duinen...
"Ik praat niet over geld, maar de contracten van die spelers zijn voor meerdere jaren. Ook daarin speelt hij een rol."
 
 
Weet u eigenlijk wel wat Wang wil met ADO Den Haag?
"Europees voetbal halen. ADO grootmaken, op de kaart zetten. Naam maken in China en de club financieel gezond maken."