volg adofans op ....
volg adofans op Twitter volg adofans op Facebook volg adofans via RSS Join adofans op linkedin Join adofans op instagram
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 PSV 17 16 0 1 48
2 AJA 17 15 1 1 46
3 FEY 17 11 3 3 36
4 UTR 17 8 4 5 28
5 VIT 17 7 5 5 26
6 HER 17 8 2 7 26
7 AZA 17 7 4 6 25
8 VVV 17 6 5 6 23
9 FOR 17 5 5 7 20
10 HEE 17 5 5 7 20
11 ADO 17 5 5 7 20
12 WII 17 5 4 8 19
13 EMM 17 4 5 8 17
14 EXC 17 4 4 9 16
15 GRO 17 4 3 10 15
16 ZWO 17 4 3 10 15
17 NAC 17 4 3 10 15
18 GRA 17 3 3 11 12
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
Haaglanden Voetbal

Datum plaatsing: 14-08-2015 20:24:00

Schaken: 'Geen doelpunt nodig om de wereld te laten zien dat ik boos ben'


Ruben Schaken is één van de nieuwelingen bij ADO Den Haag. Al in de eerste wedstrijd tegen PSV drukte hij nadrukkelijk zijn stempel op de wedstrijd. Toch is de snelle aanvaller nog niet helemaal fit. "Ik zit op 75%", laat hij aan Haaglanden Voetbal weten, daags voor het duel tegen FC Twente.


door Rob Blankenstein
 
 
 
Ruben, je bent er later bijgekomen, hebt nu één competitiewedstrijd achter de rug, ben je je draai al een beetje aan het vinden?
"Langzamerhand wel. We zijn onderweg en ik heb nu twee en een halve week getraind, ik heb twee oefenwedstrijden gespeeld waarbij eentje van 40 minuten en eentje van 60 minuten en nu 90 minuten in de competitie. Dus je voelt je zelf sterker worden en we zijn, zoals gezegd, onderweg maar we zijn er zeker nog niet."
 
 
Op hoeveel procent vind je dat je zelf zit?
"Ik denk 75% en dat ik in de laatste fase nog beslissender moet zijn. Tegen PSV was het iets lastiger te beoordelen, omdat je met een kleine spits (Korte – red.) speelde en dat ben ik niet gewend, want dan ga je toch nadenken als je een bal voor wilt geven, want zo’n jongen wil je ook niet doodgooien met hoge voorzetten. Maar goed, we hebben nu een spits erbij (Havenaar – red.), al weet ik nog niet wat de trainer gaat doen, maar het is in ieder geval wel lekker om iemand met lengte te hebben voor mijn spel. En dat is ook geen geheim, maar ook met kleine spitsen moet ik me aanpassen, dus wat dat betreft is er nog heel veel winst te behalen."
 
 
Als je zo’n voorzet niet op de juiste wijze voorgeeft, erger je je dan aan jezelf?
"Ja toch wel, je hebt twee en halve week voorbereiding achter de rug, wat natuurlijk heel kort is en nogmaals het zijn geen excuses, maar je speelt op kunstgras en ik heb er heel veel moeite mee om onder de bal te komen. Als je op volle snelheid bent, wat dus vaak gebeurt, dan moet ik onder de bal komen om een hoge voorzet te geven en als je dan kunstgras hebt wat niet meewerkt, dan kan ik mij daar wel aan irriteren. Dus ik ben nu bezig om na de trainingen extra daar aan te werken met de spitsen om toch wat meer gevoel daarin te krijgen. Echt gras ligt mij beter, dus in Enschede moet dat geen probleem zijn."
 
 
Vind je het dan jammer dat hier in het Kyocera Stadion geen echt gras ligt?
"Jammer niet, want ik vind het uit kostenoverweging wel begrijpelijk en meerdere clubs hebben inmiddels kunstgras en dat doen ze niet omdat ze dat leuk vinden, maar puur vanwege het kostenplaatje en wellicht in de toekomst dat het weer gaat wijzigen en dat zou wel leuk zijn, maar dat is uiteraard niet aan mij."
 
 
Je bent een ervaren voetballer, ogenschijnlijk zit er bij jou nog weinig sleet op, heb je daar een verklaring voor?
"Ik heb mijn hele carrière lang goed voor mijn lichaam gezorgd en altijd mijn oefeningen gedaan en op mijn voeding gelet. Dat zijn dingen die ik in ieder geval normaal vind. Je bent prof en je verdient er je centen mee, dus dan moet je daar ook goed mee omgaan en tot op heden heb ik het geluk, dat ik me nog zeker jong voel. Ik ben hartstikke fit en ik denk dat ik niet onder doe voor de jonge jongens qua snelheid en dan breng ik nog een extra stuk ervaring mee, dus alles bij elkaar pakt dat tot nu toe goed uit."
 
 
Probeer jij dat hele pakket, dat je zojuist aangegeven hebt, ook over te brengen op die jonge jongens?
"Jazeker, dat gaat bij mij automatisch. Dat heb ik ook altijd gedaan en ik denk dat het altijd goed is om jonge jongens te wijzen op de valkuilen van het profvoetbal. Het is een heel mooie wereld, maar er is ook een andere kant en dan vertel ik een beetje over mijn eigen ervaringen en dan merk ik wel dat die jonge gasten het oppakken en ernaar luisteren. Ongetwijfeld zullen ze ook fouten maken, maar iedere speler maakt fouten en van je fouten leer je en word je ook hard, dus het zal bij deze spelersgroep niet anders zijn, maar je probeert ze wel te helpen."
 
 
Je trainer stamt weer uit een andere generatie en die ergert zich af en toe wel eens aan de moderne social media en de Luis Viton tasjes etc. Kun jij je daar iets bij voorstellen?
"Zeker weten. Ik heb zelf drie kinderen, mijn oudste is aan het puberen, dus ik begrijp donders goed wat de trainer bedoelt. Natuurlijk zijn de tijden veranderd en je moet ook meegaan met de tijd, maar ik snap wat de trainer zegt. Hij is van de oude stempel, niet lullen maar poetsen en dat mist hij bij ons wel eens en dat snap ik. Ook wij zijn daarmee bezig om het maximale eruit te halen en alles te geven en de randzaken moet je vooral de randzaken laten blijven. Nogmaals, ik begrijp de trainer wat dat betreft volkomen."
 
 
Er was veel te doen over het bekende vingertje van El Ghazi tegen AZ, dat zie ik jou niet zo gauw doen, sterker nog ik zie het je nooit doen. Toch?
"Ik sta heel nuchter in het leven en ik ben niet wraakzuchtig. Als jij een geschil hebt met iemand, dan hoef je dat toch niet te uiten en als je scoort. Maar goed, we zijn wel mensen met emotie dus ik begrijp anderen wel die het doen, maar ik zelf heb dat niet nodig. Als ik iets met iemand heb, dan zeg ik dat tegen die persoon en daar heb ik zeker geen doelpunt voor nodig om eventjes de wereld te laten zien dat ik boos ben, dat ik een signaal wil afgeven. Je mag best boos zijn, maar hou het netjes."
 
 
Als jij zoiets ziet, wat denk je dan?
"Ik moet er vaak om lachen – moet ik eerlijk zeggen – als mensen zich op die manier proberen te uiten en dat moet uiteraard ieder voor zich weten, iedereen heeft zijn emoties en z’n eigen manieren daarin, maar ik ga daar beslist niet in mee."
 
 
Je hebt De Lange Leegte, Varkenoord en Azerbeidzjan meegemaakt, nu ben je in het Haagse. Hoe anders is dit of helemaal niet?
"Ik denk dat het Haagse te vergelijken is met Feyenoord, een trouwe aanhang die heel trots is op de club. Ik ben hier heel goed ontvangen door de mensen en die zijn allemaal vol lof en uiteraard zijn we net bezig, maar de eerste berichten zijn positief. Ik denk dat de warmte hier wel aanwezig is en dat merk je ook bij de spelers. We zijn langzamerhand een hechte groep aan het worden en iedereen kan met elkaar door één deur en we zijn bezig om hopelijk iets moois neer te zetten en datzelfde had ik ook in Rotterdam."
 
 
Je zit nu in het Westen maar je hebt ooit in het Hoge Noorden gezeten, is dat een wereld van verschil?
"Ja dat wel, vooral de mentaliteit. Ik ben zelf in het Westen opgegroeid, maar toen ik bij Veendam voetbalde, was het wel allemaal gemoedelijk en de mensen waren ook allemaal heel lief, maar niet zo recht voor zijn raap. Als ik wel eens wat zei, werd het me af en toe wel eens aangerekend, terwijl ik zoiets had van in het Westen zijn wij direct, maar wel eerlijk. Dat was daar anders en dat merk je hier ook. Hier is het gewoon keihard en recht zoor zijn raap, maar als je goed bent, dan dwing je respect af en als je niet goed bent, dan dwing je wat minder respect af en zo werkt het nu eenmaal."
 
 
Zaterdagavond tegen FC Twente, hoe schat jij die ploeg op dit moment in?
"Ik denk dat ook die ploeg zoekende is, net als wij, maar ik denk wel dat wij niet onder hoeven te doen voor hen, ook als spelen wij uit. Ik denk dat wij ons eigen spel moeten spelen en Twente is natuurlijk qua samenstelling heel erg gewijzigd. Goede spelers zijn vertrokken, maar er zijn ook goede voetballers gebleven, dus ik denk dat het een mooie open wedstrijd gaat worden en uiteraard hoop ik dat wij aan het langste eind gaan trekken."