Datum plaatsing: 26-07-2015 22:56:00

ADO Den Haag: Het moet snel beter

Beroerde resultaten en openingsduel met PSV nadert

De resultaten van ADO Den Haag in de voorbereiding zijn ronduit beroerd. Na nederlagen tegen Engelse derdedivisionist Burton (0-1) en de Turkse middenmoter Genclerbirligi (0-2) werd zaterdag ook verloren van Veria FC (1-2), een Griekse laagvlieger. Zorgen maakt ADO zich nog niet, al komt PSV al over twaalf dagen langs.

Door Emile Poelert

Aan het begin van tweede helft stormt Henk Fraser zijn dug-out uit. Door halfslachtig druk zetten en de trage aansluiting van de verdediging is Veria FC dicht bij de 0-3. De uitkomende doelman Martin Hansen weet een levensgrote kans door een sliding buiten zijn zestien ternauwernood te voorkomen. Met bulderende stem en doordringende armgebaren wijst Fraser zijn ploeg terecht.

De eerste helft bleef de oefenmeester op de bank zitten, maar dit moment kon hij niet laten lopen. “Ik heb me heel erg geërgerd tijdens deze wedstrijd," laat Fraser na afloop optekenen. „We waren slordig. Eigenlijk de hele wedstrijd door. De persoonlijke fouten hebben mij uitermate gestoord. Dit was de slechtste wedstrijd die we tot nu toe hebben gespeeld."

En dus werd er opnieuw niet gewonnen. Alleen de amateurs van svv Scheveningen (0-2) en Laakkwartier (1-12) werden tot nu toe in de voorbereiding op het nieuwe seizoen verslagen. De nederlagen tegen Burton Albion en Genclerbirligi moeten volgens Fraser wel in perspectief worden gezien. „Ondanks dat je die twee wedstrijden verliest, creëerden we wel kansen. Tijdens bepaalde fases speelden we verzorgd voetbal. Dat was vandaag niet het geval."

Over een kleine twee weken gaat het eredivisieseizoen van start en ADO treft op 8 augustus in PSV de zwaarst denkbare tegenstander. ADO heeft vrijdagavond tegen Real Mallorca, dat zestiende eindigde op het tweede niveau van Spanje, de laatste kans om alsnog een zege te boeken. Fraser maakt zich nog geen zorgen over de seizoensopening. „Nee, dat is een beetje overdreven. Dan zou dat alleen op basis van de wedstrijd tegen Veria zijn. Al moeten wij van zo'n ploeg winnen. Ik praat niet graag over tegenstanders en wil niemand beledigen maar ik denk dat NEC, Roda JC en De Graafschap sterker zijn dan zij. Dat geeft aan dat wij het absoluut niet goed hebben gedaan."

Cadeautje
Niet alleen de resultaten, ook het maken van doelpunten vormt tijdens de oefencampagne een probleem. Het enige doelpunt tegen Veria kwam nota bene tot stand door een strafschop in de laatste minuut die Fraser bestempelde als een cadeautje. „Eén doelpunt in drie wedstrijden: dat moet echt beter weet ook aanvoerder Thomas Kristensen. „Al was het spel tegen Burton en Genclerbirligi goed. Niet uitstekend, maar wel goed. Vandaag niet, dat is duidelijk. Als je zo tegen PSV begint heb je in tien minuten misschien al vier doelpunten tegen.”

Desalniettemin maakt ook Kristensen zich nog geen zorgen. “Een wedstrijd als deze geeft niet veel
vertrouwen. Maar vorig seizoen speelden we de laatste oefenwedstrijd erg goed tegen Levante (2-0 zege red.) en verloren we de eerste competitiewedstrijd (0-1 Feyenoord red.). Misschien is het nu andersom. Tegen PSV moeten we vlammen!”

Als Michiel Kramer dan ook in de punt van de aanval staat lijkt die kans in ieder geval groter. De ‘topschutter' maakte tegen Veria zijn rentree en werd na 45 minuten gewisseld. Een messcherpe indruk maakte de spits nog niet. Fraser: „Michiel speelde onder zijn niveau maar hij heeft nog niet heel veel getraind dus dat is begrijpelijk."

Het enige lichtpuntje in het duel met Veria vormde Ruben Schaken. De 33-jarige ADO-debutant leverde in de eerste helft enkele goede voorzetten af en liet zien aan snelheid niets te hebben ingeboet. Met Kramer zou hij komend seizoen een gevaarlijk koppel kunnen vormen. Het aanblijven van de spits blijft echter, tot het verstrijken van de transferdeadline, allerminst zeker.